Apa itu AMLA di Malaysia? Mungkin korang nak tahu

Pengenalan ringkas tentang AMLA

Macam mana AMLA berfungsi?

Apa yang institusi kewangan kena buat?

So, ini bahagian penting.

Jadi, macam mana dengan keldai akaun atau kes scam?

Ha, keldai akaun ni maksudnya owner menyerahkan akaun bank mereka kepada orang lain, dan digunakan untuk melakukan Money Laundering.

Dalam AMLA, penggunaan keldai akaun macam ni boleh dianggap sebagai sebahagian daripada pengubahan wang haram. Sama dengan bab scam. AMLA boleh mengesan traksaksi yang pelik bila benda ni berlaku dalam akaun korang. Lagi lagi dalam jumlah yang besar.

Macam mana AMLA protect sistem kewangan korang?

Semua transaksi bank, ewallet atau apa sahaja yang melibatkan kewangan, diorang boleh pantau dan control. Jadi, kalau ada apa-apa transaksi mencurigakan, mereka yang akan siasat dan ambil tindakan​​.

Hukuman bagi yang melanggar undang undang AMLA

Korang mesti nak tahu, apa jadi kalau ada yang melanggar peraturan yang ditetapkan AMLA, kan?

Ok, hukumannya memang berat tau. Boleh kena denda yang tinggi, atau dimasukkan kedalam penjara, atau kedua-duanya sekali. Malah, aset yang berkaitan dengan aktiviti pengubahan wang haram tu pun boleh dirampas​​ dan semua bank boleh dibekukan.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Hacking

Apa perlu buat kalau gmail kena hack

Gmail kena hack? Mesti mengelabahkan? Sebab benda penting kot, mungkin banyak data korang dalam email tu. So baca artikel ni sampai habis.