Apa itu Kali Linux? - Jom study sama sama

Kalau korang minat dengan benda-benda macam hacking, pentesting, atau security, mesti korang tahu la kan. Kali Linux ni salah satu OS yang paling power dan best untuk buat macam macam benda.

OS ni based on Debian, yang mana satu distro Linux yang paling steady dan reliable.

Kali Linux ni pun boleh run live, maksudnya tak payah install pun boleh pakai. Cuma letak je CD atau USB yang ada Kali Linux tu dalam PC, dan boleh terus boot dari situ. Senang gila kan?

Sejarah Kali Linux

BackTrack ni dibuat oleh Offensive Security, satu company yang memang expert dalam security. BackTrack ni first time keluar pada tahun 2006, dan last version dia ialah BackTrack 5 R3, yang release pada tahun 2012.

Tahun 2013, Offensive Security announce yang diorang nak stop develop BackTrack, dan ganti dengan Kali Linux.

Kali Linux ni dibina dari zero, dengan follow standard development Debian.

Kali Linux ni pun ada lebih banyak features dan benefits daripada BackTrack, macam support lebih banyak hardware dan platform, package management yang lebih canggih, dan integration dengan Git untuk save dan update tools.

Cara Install Kali Linux

Kalau korang nak install Kali Linux, korang kena download dulu image ISO Kali Linux dari website dia. Pastikan korang pilih image yang sesuai dengan PC korang, sama ada 32-bit atau 64-bit.

Kegunaan Kali Linux

Kali Linux ni boleh digunakan untuk macam-macam kegunaan, tapi yang paling utama ialah untuk penetration testing dan security auditing.

Penetration testing ni maksudnya kita cuba test kelemahan atau lubang dalam sesuatu sistem atau jaringan, macam website, server, wifi, atau apa-apa je yang berkaitan dengan IT.

Security auditing pulak maksudnya kita cuba check dan improve tahap keamanan sesuatu sistem atau jaringan tu, supaya tak mudah kena hack atau attack oleh orang jahat.

Kali Linux ni bukan sahaja untuk orang yang nak jadi hacker, tapi juga untuk orang yang nak belajar atau improve skill dalam bidang security.

Kali Linux ni ada banyak resources dan tutorials yang boleh bantu korang untuk belajar macam-mana nak guna tools-tools tu dengan betul dan berkesan.

Korang boleh la check website Kali Linux, forum, blog, youtube, atau buku-buku yang ada jual kat kedai. Kalau korang rajin dan minat, korang boleh la jadi expert dalam Kali Linux ni.

Jenis-Jenis Kali Linux

Kali Linux ni ada beberapa jenis atau versi yang berbeza, bergantung pada keperluan dan preference korang.

Antaranya ialah:

Kali Linux Desktop

Ini ialah versi yang paling standard dan biasa, yang boleh install dalam PC atau laptop korang.

Versi ni ada GUI (graphical user interface), maksudnya ada desktop environment yang boleh korang pilih, macam GNOME, KDE, XFCE, atau MATE.

Versi ni juga ada semua tools yang ada dalam Kali Linux, jadi korang boleh guna apa-apa yang korang nak.

Kali Linux Live

Ini ialah versi yang boleh run tanpa install, macam yang aku cakap tadi. Versi ni boleh burn dalam CD atau USB, dan boleh boot dari situ.

Versi ni sesuai untuk orang yang nak try Kali Linux dulu, atau nak guna Kali Linux dalam situasi yang tak memerlukan install, macam forensic atau recovery.

Versi ni juga ada GUI dan semua tools, tapi tak boleh save apa-apa dalam CD atau USB tu, melainkan korang buat persistent storage.

Kali Linux NetHunter

Ini ialah versi yang boleh install dalam smartphone atau tablet korang, tapi kena Android je.

Versi ni sesuai untuk orang yang nak guna Kali Linux dalam mobile device, atau nak buat pentesting secara wireless.

Versi ni ada beberapa tools yang boleh guna dalam Android, macam cSploit, zANTI, DroidSheep, Nmap, etc. Tapi tak semua yang support dalam versi ni.

Kali Linux ARM

Ini ialah versi yang boleh install dalam device yang pakai arsitektur ARM, macam Raspberry Pi, Odroid, atau BeagleBone.

Versi ni sesuai untuk orang yang nak buat project atau experiment dengan device-device tu, atau nak buat portable hacking station.

Versi ni ada beberapa tools yang boleh guna dalam ARM, tapi tak semua tools yang ada dalam Kali Linux boleh guna dalam versi ni, sebab ada yang tak compatible atau tak support.

Kali Linux Virtual

Ini ialah versi yang boleh install sebagai mesin virtual di atas sistem operasi utama, macam Windows atau macOS.

Versi ni sesuai untuk orang yang nak guna Kali Linux dalam environment yang lebih selamat dan mudah, tanpa perlu ubah atau format PC atau laptop korang.

Versi ni juga ada GUI dan semua tools, tapi performance dia mungkin tak sama macam versi desktop, sebab dia share resources dengan OS utama.

Kali Linux NetHunter

Ini ialah versi yang fokus pada test penetrasi pada devices celullar, termasuk Android dan iOS.

Kali Linux Docker

Ini ialah versi Kali Linux yang dijalankan di dalam Docker. Docker ni satu platform yang boleh buat dan run aplikasi dalam bentuk yang isolated dan portable.

Versi ni boleh run dalam mana-mana OS yang ada Docker, macam Windows, Linux, atau macOS. Versi ni juga boleh customize tools yang nak guna, dengan guna Dockerfile atau Docker Hub.

Kali Linux AWS

Ini ialah versi yang diinstall pada server cloud Amazon Web Services (AWS).

AWS ni satu platform yang boleh provide macam-macam services yang berkaitan dengan cloud computing, macam storage, networking, database, atau analytics.

Versi ni sesuai untuk orang yang nak guna Kali Linux dalam cara yang lebih powerful dan convenient, tanpa perlu risau pasal hardware atau bandwidth.

Versi ni boleh access dari mana-mana je, asalkan ada internet dan AWS account. Versi ni juga boleh scale up atau down resources yang nak guna, dengan guna AWS console atau CLI.

Kesimpulan

Ok, itu sahaja yang aku nak share dengan korang pasal Kali Linux ni. Aku harap korang dapat la faham sikit-sikit apa itu Kali Linux, sejarahnya, cara installnya, kegunaannya, dan jenis-jenisnya.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Network Security

Beza VPN & Tor Browser

Beza VPN & Tor Browser yang ramai tak tahu. Jom baca sebelum gunakan Tor Browser dengan VPN.

hack pc melalui wifi
IT

Boleh ke orang hack pc melalui wifi?

Boleh ke hacker hack pc melalui wifi? Mungkin korang risau sampai rasa nak baca artikel ni kan. So jom la baca bagi korang tahu details pasal ni.