Apa itu Osint? - Jom Explore

Apa tu OSINT?

OSINT tu singkatan dari Open Source Intelligence, yang maksudnya pengumpulan, analisis, dan penyebaran maklumat yang datang dari data awam yang ada kat internet.

OSINT ni boleh digunakan untuk macam-macam tujuan, seperti uji kaji, penyiasatan, pemerhatian, dan keselamatan siber.

Korang nak tahu lebih lanjut tentang OSINT? Jom ikut aku!

Apa itu Open Source?

Open source tu apa-apa je sumber yang boleh diakses oleh orang ramai secara bebas dan sah tanpa melanggar undang-undang hak cipta, paten, atau privasi.

Bagi kebanyakan orang, open source tu bermaksud kandungan yang boleh diakses secara percuma melalui internet. Contohnya, media sosial, blog, dokumen kerajaan, jurnal akademik, dan sebagainya

OSINT tu legal ke tak?

Jawapan dia ialah, bergantung. OSINT ni bukan bermaksud korang boleh hack atau curi data orang lain.

OSINT ni hanya mengumpul data yang dah ada kat online secara percuma, macam yang aku sebut tadi. OSINT ni tak melanggar privasi milik orang lain di media sosial atau bahan peribadi orang lain.

Tapi, korang kena berhati-hati jugak, sebab ada data yang sensitif atau rahsia yang tak sesuai untuk dikongsi dengan orang lain. 

Jadi, korang kena guna OSINT dengan bijak dan bertanggungjawab, ye

Apa saja aplikasi dan pelaku OSINT?

Korang boleh guna OSINT untuk pelbagai sebab.

Korang boleh guna OSINT untuk melindungi organisasi korang, untuk mengenal pasti aplikasi yang tak dikemaskini, atau untuk mengumpul maklumat ancaman, footprinting sistem, atau penyiasatan luaran yang korang boleh manfaatkan.

Korang boleh dapat faedah dari OSINT dalam pengurusan risiko, pengesanan penipuan, aktiviti cryptocurrency, serta kempen phishing, dan analisis media sosial. Macam-macam lagi lah.

OSINT ni boleh digunakan oleh pelbagai orang dengan niat baik atau jahat.

Dalam bidang keselamatan siber, ada hacker etika, anggota pasukan biru dan merah, dan WhiteHat atau BlackHat yang boleh memanfaatkan OSINT.

OSINT juga boleh digunakan untuk aktiviti haram, macam pengganas, penjenayah, atau pengintip. Jadi, korang kena berwaspada dan jaga data korang dengan baik.

Apa saja jenis-jenis OSINT?

OSINT ni menggunakan pelbagai alat carian yang tak terhad kepada laman web.

Aplikasi ni akan membantu korang dalam kajian OSINT. Data OSINT boleh diperoleh sama ada online atau offline, seperti berikut:

  • Web: Blog, platform sosial, halaman web, situs distribusi kandungan, rekod Whois domain, dokumen digital, data geolokasi, dan macam-macam lagi. Apa-apa je yang korang boleh jumpa kat web tu boleh jadi sumber OSINT.
  • Media: TV, akhbar, buku, majalah, buletin, majalah pendidikan, profil organisasi, laporan syarikat, dan profil sosial pekerja.
  • Gambar: Foto, video, satelit, drone, dan CCTV.
  • Geospasial: Peta, GPS, dan GIS.
  • Sosial: Rangkaian sosial, forum, komuniti, dan kumpulan.
  • Finansial: Laporan kewangan, transaksi, harga, dan nilai tukar.
  • Teknikal: Frekuensi radio, panggilan telefon, e-mel, dan metadata.

Apa itu OSINT Framework?

OSINT Framework tu satu alat yang boleh membantu korang untuk mencari sumber OSINT yang sesuai dengan keperluan korang.

OSINT Framework ni macam peta minda yang mengandungi pelbagai kategori dan subkategori OSINT, seperti nama, nombor telefon, alamat e-mel, domain, dan sebagainya.

Setiap kategori dan subkategori tu ada link ke laman web atau alat yang boleh korang guna untuk cari data OSINT.

OSINT Framework ni sangat berguna untuk korang yang baru nak mula belajar OSINT atau nak cari sumber OSINT yang baru.

So, itulah sedikit sebanyak tentang OSINT yang korang kena tahu.

OSINT ni memang menarik dan berguna, tapi korang kena ingat, jangan guna OSINT untuk tujuan jahat atau melanggar undang-undang.

OSINT ni bukan untuk main-main, tapi untuk membantu korang dalam dunia digital yang penuh dengan data. 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..