11 alternatif apps selain WhatsApps

  • Siapa tak kenal Telegram? Aplikasi ni sudah popular dan kebanyakannya orang dah mula guna. Kalau korang belum cuba, apa lagi, join the club!
  • Kelebihan: File sharing lebih mudah, grup chat boleh sampai 200,000 orang, dan ada secret chat untuk privacy lebih.

Signal

  • Kalau korang privacy-conscious, Signal ni pilihan terbaik untuk korang. End-to-end encryption dia memang power!
  • Kelebihan: Boleh set self-destruct timer untuk messages, ada screen lock feature, dan open-source!
apps selain whatsapp

Line

  • Dah cuba Line belum? Aplikasi ni popular di Asia, terutamanya Jepun. Fun fact: Line memang asalnya dari Jepun!
  • Kelebihan: Boleh buat voice dan video call, ada stickers yang comel-comel, dan boleh follow official accounts.

Viber

  • Viber ni dah lama wujud, tapi masih menjadi pilihan utama ramai. Lagi satu, colours dia sangat menarik!
  • Kelebihan: Ada end-to-end encryption, boleh buat group chat, dan sharing location mudah je.

WeChat

  • WeChat ni dah macam one-stop centre. Bukan saja untuk chat, tapi macam-macam boleh buat dengan WeChat ni.
  • Kelebihan: Boleh scan QR codes, ada mini programs untuk beli barang, dan ada WeChat Pay untuk bayar bil.

Snapchat

  • Yeap, you read it right! Snapchat bukan saja untuk sharing snaps je, tapi boleh guna untuk chat juga.
  • Kelebihan: Messages disappear selepas baca, boleh kirim snaps dalam chat, dan ada Snap Map!

Hangouts

  • Hangouts ni satu lagi alternatif yang best. Kalau korang ada Gmail, memang senang je nak guna.
  • Kelebihan: Sync dengan Gmail, boleh buat group chat, dan boleh share files melalui Google Drive.
apps selain whatsapp

Discord

  • Discord ni memang superb untuk korang yang suka bermain game. Tapi, jangan salah sangka, bukan saja untuk gamers tau!
  • Kelebihan: Boleh buat voice chat sambil main game, ada text channels, dan boleh buat screen sharing.

Zalo

  • Zalo ni origin dari Vietnam, tapi dah mula popular di serata dunia. Jangan ketinggalan, cubalah Zalo ni.
  • Kelebihan: Boleh buat voice messages, ada video call, dan ada stickers yang menarik.

Skype

  • Skype ni memang evergreen. Banyak orang guna untuk meeting, tapi korang boleh guna untuk chat dengan kawan-kawan juga.
  • Kelebihan: Boleh buat group video calls, ada screen sharing, dan boleh kirim files dengan mudah.

Wire

  • Wire ni lagi satu secure messaging app yang boleh korang cuba. Kalau korang suka minimalist design, Wire ni memang padan!
  • Kelebihan: End-to-end encryption, boleh buat group calls, dan boleh set timed messages.

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..