Cara buat duit sebagai proofreader

Apa itu Proofreading?

Korang mesti nak tahu dulu apa tu proofreading, kan? 

Proofreading ni, secara simple, maksudnya kita check & betulkan kesilapan macam ejaan, tatabahasa, dan gaya penulisan dalam teks. 

Dalam erti kata lain, kita tolong orang make sure teks diorang tu nampak lebih profesional dan mudah faham.

Cara buat duit sebagai Proofreader

Kenapa Proofreading boleh buat duit?

Alah, simple je jawapan dia. 

Sebab banyak sangat content yang orang tulis sekarang ni, ada yang tulis blog, buat website, tulis buku, dan macam-macam lagi. So, orang perlukan proofreader untuk tolong make sure teks diorang nampak perfect.

7 cara buat duit sebagai proofreader

Korang dah ready ke nak tahu cara buat duit sebagai proofreader? Nah, kita bagi tahu 7 cara mudah & simple, supaya korang pun tak rasa pening kepala nak start, okay? 

  1. Fiverr

Fiverr memang dah terkenal dalam dunia online ni. Platform ni bagus sebab mudah je nak create profile, letakkan harga & pakej korang, pastu tunggu je orang order servis korang. Jangan lupa letak contoh kerja & testimoni pelanggan, baru nampak convincing!

  1. Upwork

Upwork ni platform yang sangat popular, dengan banyak peluang untuk korang dapat job proofreading. Sikit cabaran la sebab ada sistem bidding, tapi jangan risau, just be confident & try your best!

  1. Freelancer.com

Freelancer.com ni lebih kurang macam Upwork, tapi dengan lebih banyak jenis projek. So, korang boleh cari projek yang betul-betul sesuai dengan kemahiran & minat korang.

  1. LinkedIn

LinkedIn ni bukan je untuk cari kerja tetap, tapi korang pun boleh offer servis proofreading kat sini. Update profile korang, tulis summary yang menarik, dan jangan lupa minta endorsement dari orang yang pernah korang kerja dengan.

  1. Local Job Boards & Classifieds

Jangan lupa untuk semak job boards atau iklan klasifikasi kat koran atau online. Kadang-kadang ada je company yang nak cari proofreader, so jangan lepaskan peluang ni.

  1. Social Media

Gunakan social media untuk promosi diri. Selain Facebook yang kita dah sebut tadi, korang boleh guna Twitter, Instagram, atau platform lain untuk tunjuk kemahiran korang dan offer servis proofreading. Jangan malu-malu, promote diri sendiri!

  1. Networking

Jangan lupa, networking pun penting dalam dunia proofreading ni. Kenal-kenal dengan orang dalam bidang penulisan, join seminar, workshop, atau event yang berkaitan. Sape tahu, mungkin korang boleh dapat klien baru melalui kenalan baru ni.

cara buat duit sebagai Proofreader

Tips & tricks untuk jadi proofreader yang berjaya

  1. Asah Kemahiran:

    Tak cukup dengan pandai bahasa je, korang kena practice dan improve kemahiran proofreading korang. Cuba baca buku, ambil kursus, atau tanya nasihat orang yang dah lama dalam bidang ni.

  2. Buat portofolio:

    Bila korang nak cari job proofreading, memang penting untuk ada portofolio. Senang cakap, portofolio ni macam CV korang dalam dunia proofreading. Ada contoh kerja, testimoni pelanggan, dan semua benda yang boleh buktikan korang memang power dalam bidang ni.

  3. Jangan malu promote diri:

    Kalau korang nak orang tahu korang buat proofreading, kena la promote diri sendiri, kan? Jangan malu, sebab korang takkan dapat job kalau tak ada orang tahu korang offer servis ni.

Kesimpulan: Jangan lupa enjoy!

Yang penting, korang jangan lupa enjoy masa buat duit sebagai proofreader ni. 

Tak payah nak stress sangat, sebab kita buat benda ni pun nak happy-happy je, kan? Nah, kita share sikit tips macam mana nak enjoy masa jadi proofreader ni.

  1. Buat schedule: Tak kisah la full-time atau part-time, korang kena ada schedule yang proper. Maksudnya, jangan kerja macam orang gila sampai tak cukup tidur, makan, atau rehat. Jadi, plan lah masa korang elok-elok, pastu ikut je plan tu. Tak rugi pun kalau kerja ikut masa yang sepatutnya, malah lebih produktif!
  2. Chill sambil kerja: Siapa kata kerja proofreading kena serious je? Korang boleh dengar muzik ke, minum air kegemaran korang, pakai baju yang selesa, atau apa-apa je yang buat korang rasa chill & enjoy. Lepas tu, barulah mood kerja pun naik, kan?
  3. Reward diri sendiri: Bila korang dah buat kerja dengan baik, jangan lupa reward diri sendiri. Contohnya, lepas habis satu project, korang boleh tengok movie ke, makan kat tempat yang korang suka, atau shopping sikit. Lepas tu, barulah semangat nak buat project seterusnya!
  4. Jangan lupa social life: Bila dah asyik kerja je, kadang-kadang kita lupa nak spend time dengan kawan-kawan atau keluarga. So, jangan lupa allocate masa untuk social life, sebab kita ni manusia, bukan robot, kan? Bila dah spend time dengan orang tersayang, barulah hati rasa happy & kerja pun jadi lebih semangat!
  5. Selalu improve diri: Jangan rasa puas dengan kemahiran yang ada sekarang. Sentiasa belajar & improve diri, sebab dunia ni takkan berhenti berubah. So, bila korang dah improve, barulah kerja pun jadi lebih mudah, dan korang pun makin enjoy buat duit sebagai proofreader.

Kesimpulannya, buat duit sebagai proofreader ni memang best, sebab kita boleh buat benda yang kita minat, sambil duit pun masuk. 

Jadi, jangan lupa follow tips yang kita share tadi, dan jangan lupa untuk enjoy masa buat duit, okay? Semoga berjaya!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..