Cara elak terkena ransomware - Secure data korang

Ransomware ialah satu jenis malware yang boleh menyekat akses korang ke data korang, dan minta duit tebusan untuk pulihkan data tu.

Ransomware ni memang bahaya, sebab kalau korang dah kena, memang susah nak dapat balik data korang, melainkan korang bayar wang yang diminta oleh penipu.

Tapi, jangan risau, aku nak kongsi dengan korang cara elak terkena Ransomware, dan tips untuk jaga data korang.

Backup data setiap hari atau minggu

Cara pertama dan paling penting untuk elak terkena Ransomware ialah backup data korang setiap hari atau minggu.

Backup data bermaksud korang salin data korang ke tempat lain, seperti hard disk luaran, flash drive, atau cloud storage.

Dengan backup data, korang boleh pulihkan data korang kalau korang kena Ransomware, tanpa perlu bayar wang tebusan.

Korang kena pastikan korang backup data korang secara berkala, dan simpan backup korang di tempat yang selamat dan terpisah dari komputer atau telefon korang.

Update antivirus dan sistem operasi

Cara kedua untuk elak terkena Ransomware ialah update antivirus dan sistem operasi korang.

Antivirus ialah perisian yang boleh detect dan remove malware, termasuk Ransomware, dari komputer atau telefon korang. Sistem operasi ialah perisian yang menjalankan komputer atau telefon korang, seperti Windows, Mac OS, Android, atau iOS.

Dengan update antivirus dan sistem operasi, korang boleh dapat perlindungan terkini dari ancaman Ransomware yang baru dan canggih.

Korang kena pastikan korang update antivirus dan sistem operasi korang selalu, dan jangan abaikan notifikasi yang suruh korang update.

Jangan buka email atau mesej yang mencurigakan

Cara ketiga untuk elak terkena Ransomware ialah jangan buka email atau mesej yang mencurigakan.

Ransomware boleh masuk ke dalam komputer atau telefon korang melalui email atau mesej yang mengandungi link atau file yang berbahaya.

Scammer akan hantar email atau mesej yang menarik perhatian korang, dan suruh korang klik link atau download file yang dia bagi.

So, jangan terus buka email atau mesej yang korang tak kenal atau tak pasti sumbernya. Kalau korang rasa email atau mesej tu mencurigakan, jangan klik link atau download file.

Kesimpulan: Jangan biarkan Ransomware merosakkan data korang

Ransomware ni memang satu ancaman yang serius, dan boleh merosakkan data korang.

Korang kena elak terkena Ransomware, dan jaga data korang dengan baik. Korang juga kena lebih berhati-hati, dan jangan mudah terpedaya dengan penipu.

Kalau korang ada sebarang soalan atau masalah, jangan segan-segan untuk hubungi pakar IT, atau pihak berkuasa.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial