Cara optimize website bagi laju

1.1 Pilih Hosting yang Berkualiti

  • Pilih jenis hosting yang Sesuai: Shared, VPS, atau Dedicated.
  • Lokasi server: Pilih lokasi yang dekat dengan pengguna korang.
  • Uptime Guarantee: Pastikan uptime yang tinggi.

1.2 Gunakan Content Delivery Network (CDN)

  • Apa Itu CDN?: Penjelasan tentang CDN.
  • Bagaimana CDN Bekerja: Cara CDN menghantar content.
  • Pilihan CDN Terbaik: Contoh beberapa CDN terbaik.
Contents
Cara optimize website bagi laju - WordPress

Bahagian 2: Optimize content

2.1 Optimize Imej

  • Compress Image: Gunakan tools seperti TinyPNG.
  • Gunakan format ringan: Contohnya, WebP, AVIF
  • Lazy Loading: Load image bila diperlukan sahaja. Time nak scroll tu baru load. Tak scroll tak payah load. Kan boleh cepatkan website korang. 

2.2 Kurangkan JavaScript dan CSS

  • Minify files: Kurangkan whitespace dan komen. Boleh buat pada css & javascript.
  • Combine files: Combine css & javascript. Tapi zaman sekarang kita dah guna HTTPS/2. So tak perlu combine. 
  • Async loading: Load JS bila diperlukan sahaja.

Bahagian 3: Caching dan database

3.1 Gunakan Caching

  • Browser caching: Simpan fail dalam browser pengguna.
  • Server caching: Gunakan tools seperti Varnish.
  • Object caching: Simpan data dalam memori.

3.2 Optimize Database

  • Bersihkan database: Buang data yang tidak diperlukan.
  • Indexing: Gunakan indexing untuk query yang cepat.
  • Regular maintenance: Jadualkan penyelenggaraan rutin.
Cara optimize website bagi laju - WordPress

Bahagian 4: Teknologi terkini dan mobile

4.1 Gunakan Versi PHP Terkini

  • Versi Terkini: Selalu update ke versi terbaru.
  • Compatibility Check: Pastikan kod korang serasi.

4.2 Responsif untuk Mobile

  • Design Responsif: Pastikan layout sesuai untuk semua peranti.
  • AMP: Pertimbangkan untuk gunakan AMP untuk kecepatan.

Bahagian 5: Design dan struktur

5.1 Design yang simple:

  • Kurangkan elemen: Gunakan elemen yang diperlukan sahaja. Jangan terlalu complex. Benda ni akan beratkan website korang untuk load. 
  • Pilih font dengan bijak: Jangan terlalu berlebihan. Guna 1 atau 2 font sahaja. Jangan guna banyak font yang berbeza. 

5.2 Buang widget yang tak perlu:

  • Kurangkan Beban: Buang widget yang berat dan tidak perlu.
Cara optimize website bagi laju - WordPress

Bahagian 6: Plugin dan font

6.1 Gunakan 20 Plugin atau kebawah

  • Pilih plugin yang stabil: Gunakan yang diperlukan sahaha.
  • Kurangkan plugin yang tak perlu: Gunakan plugin bawah 20. Gunakan plugin yang simple & stabil. Buang plugin berat tapi tak berguna. 

6.2 Gunakan plugin yang stabil & aktif dalam up to date

  • Cari developer yang aktif: Guna plugin dari company besar, ada offer plugin lain, kerap update & sebagainya. Bermaksud plugin ni stabil. 
  • Elakkan plugin lama: Gunakan plugin yang selalu update sahaja. Kalau 9 atau 10 bulan dah tak update, jangan pakai. 

6.3 Preload font dan gunakan font local

  • Preload Font: Gunakan plugin untuk preload font supaya website korang bertambah laju. Tak perlu susah susah nak load bila user request. 
  • Gunakan Font local: Elakkan load font dari third party seperti macam Google. Kalau suka dengan font Google, korang download & jadikan font ni local dalam server korang. Simple. 
Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..