Cara tutup IP address supaya tak kena track

Ip address tu apa?

Ip address tu macam nombor plat kereta korang, tapi untuk peranti yang online. ip address ni boleh bagitau kat orang lain kat mana korang, siapa yang bagi internet korang, dan apa yang korang buat kat internet.

Kalau macam tu, korang boleh kena sibuk-sibuk, kacau-kacau, atau serang-serang oleh orang yang tak bertanggungjawab, macam pengiklan, hacker, atau kerajaan.

Kalau korang tak nak benda ni jadi, korang kena tutup ip address korang dengan guna vpn. vpn tu apa? vpn tu singkatan daripada virtual private network, iaitu servis yang bagi korang internet yang selamat dan peribadi.

Bila korang guna vpn, korang boleh:

  • Tukar ip address korang dengan ip address dari negara lain
  • Sulitkan internet korang dengan enkripsi
  • Lindung data korang dari virus dan bahaya siber
  • Buka apa-apa je yang korang nak kat internet, tak kira kena block atau sensor
Photo by Petter Lagson on Unsplash

Macam mana VPN ni berfungsi?

VPN ni berfungsi dengan hantar internet korang melalui terowong yang disulitkan (encrypted tunnel) ke server vpn yang ada kat tempat lain.

Server vpn ni akan bagi korang ip address baru yang lain dari ip address asal korang. Macam ni, korang boleh buat-buat macam korang ni berada di negara lain, dan korang boleh elak dari kena track atau di block oleh orang lain.

Lagi satu, VPN ni juga sulitkan data korang dengan guna formula yang power, macam AES-256.

Macam ni, data korang tak boleh baca atau curi oleh sesiapa yang cuba intip atau ganggu sambungan korang. VPN ni juga boleh halau virus, pengiklan, atau website yang tak selamat dari rosakkan peranti korang.

Macam mana nak guna VPN?

Untuk guna vpn, korang kena pilih servis vpn yang boleh dipercayai dan berkualiti. Ada banyak pilihan kat luar sana, tapi tak semua sama bagus.

Korang kena tengok beberapa perkara, macam:

  • Harga dan langganan
  • Bilangan dan lokasi server
  • Kelajuan dan kestabilan sambungan
  • Ciri-ciri keselamatan dan privasi tambahan
  • Sesuai dengan peranti dan browser korang
  • Bantuan pelanggan dan polisi duit balik

Salah satu contoh vpn yang best adalah NordVPN. Nordvpn ni salah satu vpn paling laju dan hebat kat dunia, dengan lebih dari 6000 server kat 61 negara.

Nordvpn ni tawarkan enkripsi yang kuat, server khas macam obfuscated, double vpn, dan onion over vpn, dan ciri-ciri gempak macam threat protection, meshnet, dan dark web monitor.

NordVPN ni juga boleh guna kat sehingga enam peranti serentak, dan boleh pasang kat windows, macos, linux, android, ios, chrome, firefox, edge, android tv, dan lain-lain.

Nordvpn ni juga ada bantuan pelanggan 24/7 dan polisi duit balik 30 hari.

Untuk guna nordvpn, korang kena:

  • Beli langganan nordvpn dan buat akaun
  • Download dan pasang aplikasi nordvpn kat peranti korang
  • Pilih server vpn yang korang nak dan sambung

Apa kebaikan guna VPN?

Bila korang guna vpn, korang boleh enjoy banyak kebaikan, macam:

  • Keselamatan dan privasi yang lebih tinggi kat internet. So no one can track you.
  • Akses kepada content yang lebih banyak dan best, macam streaming, gaming, dan torrent
  • Jimat duit harga yang lebih murah untuk tiket flight, hotel, dan servis lain
  • Protect diri korang dari sensor dan pengawasan oleh kerajaan atau pihak berkuasa
  • Bebas dan tenang je bila surf kat internet

Apa cabaran atau risiko guna VPN?

Walaupun VPN ni ada banyak faedah, ia juga ada beberapa cabaran atau risiko yang korang kena tahu, macam:

  • Vpn ni boleh slowkan internet korang, terutama kalau korang guna server yang jauh atau sesak
  • Vpn ni boleh buat masalah dengan sesetengah aplikasi atau website, terutama yang nak lokasi korang yang betul
  • Vpn ni boleh jadi sasaran serangan siber atau gangguan oleh orang yang tak bertanggungjawab, terutama kalau servis vpn korang tak boleh dipercayai
  • Vpn ni boleh langgar undang-undang atau peraturan kat negara korang, terutama kalau korang guna vpn untuk aktiviti yang haram atau berbahaya

Kesimpulan

VPN ni cara yang berkesan untuk tutup ip address korang supaya tak kena track kat internet. VPN ni boleh lindung privasi dan keselamatan korang, serta bagi korang akses kepada kandungan yang lebih banyak dan menarik.

Tapi, korang juga kena berhati-hati dengan pilih servis vpn yang berkualiti dan ikut undang-undang atau peraturan kat negara korang.

So, korang boleh enjoy internet dengan lebih selamat dan bebas.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..