Facebook page kena hack, apa nak buat?

Tapi, korang tahu tak page facebook korang boleh kena hack? Ya, betul.

Ada orang jahat yang nak ambil alih page korang, buat iklan haram, spam, atau apa-apa yang boleh rosakkan reputasi korang. Macam mana nak elakkan benda ni?

Apa nak buat kalau dah terkena? Jangan risau, aku ada tips untuk korang. Ikut je langkah-langkah ni, insyaAllah page korang selamat.

Kenapa page facebook boleh kena hack?

Sebelum kita masuk ke cara-cara nak selamatkan page facebook korang, kita kena tahu dulu kenapa page facebook boleh kena hack.

Ada beberapa sebab yang mungkin, antaranya:

  • Korang guna password yang sama untuk semua akaun online korang. Ini sangat bahaya, sebab kalau satu akaun kena hack, semua akaun lain pun boleh kena hack. Contohnya, kalau korang guna password yang sama untuk email dan facebook, hacker boleh guna email korang untuk reset password facebook korang. Pastu, dia boleh ambil alih page korang dengan mudah.
  • Korang klik link yang mencurigakan. Kadang-kadang, korang mungkin terima mesej atau email yang ada link yang kononnya boleh bagi korang free top up, voucher, atau apa-apa yang menarik. Jangan terpedaya, sebab link tu mungkin ada virus atau malware yang boleh hack akaun korang. Bila korang klik link tu, hacker boleh dapat akses ke page korang tanpa korang sedar.
  • Korang tak update security settings facebook korang. Facebook ada banyak feature yang boleh tolong korang jaga akaun korang, macam two-factor authentication, login alerts, trusted contacts, dan lain-lain. Kalau korang tak guna feature ni, korang lebih mudah kena hack. Sebab tu, korang kena selalu check security settings korang, dan update kalau ada apa-apa perubahan.

Macam mana nak tahu page facebook kena hack?

Ok, sekarang kita dah tahu kenapa page facebook boleh kena hack.

Tapi, macam mana nak tahu kalau page facebook korang dah kena hack?

Ada beberapa tanda yang boleh korang perhatikan, antaranya:

  • Korang nampak post, comment, atau like yang bukan korang buat. Ini paling obvious, sebab korang mesti tahu apa yang korang post atau comment kan. Kalau korang nampak ada post yang pelik, atau comment yang tak sesuai, atau like yang tak kena, mungkin page korang dah kena hack.
  • Korang tak boleh log in ke page korang. Ini pun paling common, sebab hacker mungkin tukar password korang, atau remove korang sebagai admin page. Kalau korang tak boleh log in ke page korang, korang kena cepat-cepat ambil tindakan, sebab hacker boleh buat apa-apa je dengan page korang.
  • Korang dapat email atau notification yang pelik dari facebook. Kadang-kadang, hacker tak tukar password korang, tapi dia cuba tukar email, phone number, atau security settings korang. Kalau korang dapat email atau notification yang minta korang verify atau confirm apa-apa perubahan, korang kena alert, sebab mungkin page korang dah kena hack.

Apa nak buat kalau page facebook kena hack?

Cepat-cepat ikut langkah-langkah ni, mungkin korang boleh dapat balik page korang.

  • Report kat facebook. Ini langkah pertama yang korang kena buat. Korang kena report kat facebook yang page korang kena hack, supaya facebook boleh investigate dan take action. Korang boleh report kat sini: https://www.facebook.com/hacked. Pastikan korang follow semua instructions yang facebook bagi, dan jangan lupa bagi semua details yang facebook minta, macam page name, page URL, dan apa-apa bukti yang korang ada.
  • Tukar password semua akaun online korang. Ini langkah kedua yang korang kena buat. Korang kena tukar password semua akaun online korang, especially email dan facebook. Sebab, hacker mungkin guna email korang untuk reset password facebook korang, atau guna facebook korang untuk hack email korang. Jadi, korang kena pastikan password korang kuat dan unik, tak sama dengan password lain. Kalau boleh, guna password manager macam LastPass atau 1Password untuk generate dan store password korang.
  • Update security settings facebook korang. Ini langkah ketiga yang korang kena buat. Korang kena update security settings facebook korang, supaya korang boleh protect akaun korang dari hacker. Korang boleh check security settings korang kat sini: https://www.facebook.com/settings?tab=security. Pastikan korang enable two-factor authentication, login alerts, trusted contacts, dan apa-apa feature yang boleh tolong korang jaga akaun korang.
  • Inform followers korang. Ini langkah keempat yang korang kena buat. Korang kena inform followers korang yang page korang kena hack, supaya diorang tak tertipu dengan apa-apa post, comment, atau like yang hacker buat. Korang boleh buat post baru, atau update post lama, atau buat live video, atau apa-apa cara yang boleh bagi followers korang tahu yang page korang dah selamat. Jangan lupa minta maaf kat followers korang, dan ucap terima kasih kat diorang yang support korang.

Macam mana nak elakkan page facebook kena hack lagi?

Syabas, kalau korang dah dapat balik page korang, jangan happy sangat, sebab hacker mungkin cuba lagi. Jadi, korang kena pastikan page korang selamat dari hacker.

Macam mana nak buat? Senang je, ikut je tips ni:

  • Jangan guna password yang sama untuk semua akaun online korang. Ini tip paling penting, sebab password korang adalah kunci ke akaun korang. Kalau korang guna password yang sama, korang buka pintu untuk hacker masuk ke semua akaun korang. Jadi, korang kena guna password yang kuat dan unik untuk setiap akaun korang. Kalau susah nak ingat, guna password manager macam LastPass atau 1Password.
  • Jangan klik link yang mencurigakan. Ini tip paling common, sebab link yang mencurigakan adalah jebakan untuk hacker dapat akses ke akaun korang. Jadi, korang kena berhati-hati bila korang terima mesej atau email yang ada link yang kononnya boleh bagi korang free top up, voucher, atau apa-apa yang menarik. Kalau korang ragu-ragu, jangan klik. Kalau korang terlanjur klik, cepat-cepat scan komputer atau phone korang dengan antivirus atau anti-malware.
  • Selalu update security settings facebook korang. Ini tip paling helpful, sebab security settings facebook korang adalah benteng untuk korang lawan hacker. Jadi, korang kena selalu check security settings korang, dan update kalau ada apa-apa perubahan. Korang kena enable two-factor authentication, login alerts, trusted contacts, dan apa-apa feature yang boleh tolong korang jaga akaun korang.

Kesimpulan

Page facebook korang adalah aset yang korang kena jaga. Jangan biarkan hacker ambil alih page korang, sebab korang mungkin rugi banyak.

Kalau page korang kena hack, jangan panik, ikut je langkah-langkah yang aku bagi. Kalau page korang selamat, jangan leka, ikut je tips yang aku bagi.

InsyaAllah, page korang akan bebas dari hacker. Semoga artikel ni bermanfaat untuk korang. Kalau ada apa-apa soalan, komen je kat bawah. Aku akan cuba jawab secepat mungkin. Terima kasih!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Hacking

Apa perlu buat kalau gmail kena hack

Gmail kena hack? Mesti mengelabahkan? Sebab benda penting kot, mungkin banyak data korang dalam email tu. So baca artikel ni sampai habis.