Kekurangan GXBank yang korang perlu tahu

Tak support QRPay

QRPay ni memang best, kan? Senang je nak bayar apa-apa, tak payah bawa cash atau card. Cuma scan je kod QR kat mana-mana kedai atau online, terus settle.

Tapi, sayangnya, GXBank tak support QRPay lagi. Kalau korang nak guna QRPay, korang kena ada akaun bank lain, atau guna e-wallet macam Boost, GrabPay, atau Touch ‘n Go.

Kalau tak, korang tak boleh enjoy QRPay dengan GXBank. Sedih, kan?

Tak support card debit

Kalau korang suka shopping online, atau nak beli barang kat luar negara, korang mesti nak ada card debit, kan?

Card debit ni macam card kredit, tapi dia guna duit yang korang ada dalam akaun bank. Tak payah risau pasal hutang atau interest.

Tapi masalah sekarang, GXBank tak support card debit lagi.

Dia kata dia nak keluarkan card debit soon, tapi tak tau bila. Kalau korang nak ada card debit, korang kena guna bank lain, atau guna prepaid card macam BigPay.

Kalau tak, korang tak boleh beli apa-apa dengan card debit dengan GXBank. Frust, kan?

App tak lengkap

GXBank ni memang bergantung pada app dia. Sebab tu dia kata dia bank digital. Tapi, app dia pun macam tak lengkap.

Banyak benda yang tak ada dalam app dia, yang mungkin korang perlukan. Contohnya, tak ada button untuk freeze card, korang hilang card atau nak apply card baru ke nanti.

Tak ada statement bank dalam PDF, yang korang boleh download atau print. Dia cuma ada transaksi je la, tapi tu tak cukup kalau korang nak buat apa-apa urusan yang perlukan statement bank.

Lepas tu, dia tak boleh transfer ke luar negara, atau terima duit dari luar negara. SWIFT Code tak ada.

Kalau korang nak buat benda-benda ni, korang kena guna bank lain, atau guna servis macam TransferWise. Kalau tak, korang tak boleh buat apa-apa dengan app GXBank.

Tak support DuitNow

DuitNow ni adalah servis yang membolehkan korang transfer duit dengan menggunakan nombor telefon, atau nombor ID lain, tanpa perlu masukkan nombor akaun bank.

Senang, kan? Cuma masukkan nombor telefon je, terus boleh hantar duit.

Tapi, malangnya, GXBank tak support DuitNow lagi. Kalau korang nak guna DuitNow, korang kena setkan nombor telefon korang sebagai DuitNow ID dengan bank lain.

Lepas tu, korang kena guna bank lain jugak untuk transfer duit dengan DuitNow. Kalau tak, korang tak boleh guna DuitNow dengan GXBank. Susah, kan?

Tak support loan

Kalau korang nak pinjam duit, atau nak buat loan, korang mesti nak cari bank yang boleh bagi loan dengan interest rate yang rendah, dan syarat yang mudah, kan?

Tapi, sayang sekali, GXBank tak support loan lagi. Dia tak ada servis untuk bagi loan, atau pinjaman, kepada pelanggan dia.

Kalau korang nak buat loan, korang kena cari bank lain, atau guna platform macam JomPAY, atau Funding Societies. Kalau tak, korang tak boleh buat loan dengan GXBank.

Tak support current account

Kalau korang nak buka akaun bank, korang mesti nak ada pilihan, kan? Ada akaun simpanan, akaun semasa, akaun pelaburan, dan sebagainya.

Tapi, malang sekali, GXBank tak support current account lagi. Dia cuma ada akaun simpanan je, yang interest rate dia pun tak berapa tinggi.

Kalau korang nak buka current account, korang kena buka dengan bank lain, atau guna platform macam BigPay, atau Aspirasi. Kalau tak, korang tak boleh buka current account dengan GXBank. Rugi, kan?

Kesimpulan

Apa yang aku tulis ni, adalah untuk masa sekarang lah. Dari masa kesemasa, GXBank akan tambah lagi banyak feature, sebab sekarang kan GXBank ni baru lagi.

So biasalah tu semua benda tak support lagi. Cuma kalau korang nak pakai GXBank tu sekarang, ni lah perkara yang perlu korang tahu sebelum korang register. Simple.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial