Kenapa Tiktok banned akaun saya?

  • Melanggar terma dan syarat:

    TikTok ada polisi dan garis panduan yang ketat. Sangat sangat ketat. Kalau korang langgar, contohnya up content yang tak sesuai banyak kali, akaun korang boleh diban.

  • Content yang tidak sesuai:

    TikTok punya garis panduan tentang konten yang boleh dan tidak boleh. Kalau korang upload benda yang tak patut, contohnya konten dewasa atau kekerasan, memang risiko untuk kena banned.

2. Shadow banning

  • Apa Itu Shadow banning?:

    Ini bermaksud video korang dihadkan tanpa pemberitahuan. Contohnya, Paige Spiranac, seorang influencer golf, mengalami shadow banning sebab kontennya dianggap terlalu berani.

  • Bagaimana nak elak?:

    Pastikan content korang selari dengan garis panduan TikTok. Kalau tak, korang mungkin akan kena masalah ini.

3. Isu keselamatan negara

  • Banned di beberapa negeri:

    Di Amerika Syarikat, ada 33 negeri yang telah banned TikTok dalam beberapa kapasiti, terutamanya berkaitan dengan isu keselamatan negara.

  • Pentingnya keselamatan data:

    Isu keselamatan data adalah antara sebab utama mengapa TikTok menghadapi sekatan dan larangan di beberapa tempat.

4. Isu lain yang mungkin

  • Penggunaan bot atau spam:

    Kalau korang guna bot untuk tingkatkan followers atau likes, ini boleh menyebabkan akaun korang di ban. Jangan sesekali membeli followers. 

  • Report dari pengguna lain:

    Kalau ada pengguna lain yang report akaun korang, benda ni pun boleh menyebabkan akaun korang di ban.

5. Isu keselamatan nasional dan politik

  • Keselamatan nasional: Ada kebimbangan tentang penggunaan data oleh TikTok yang mungkin membahayakan keselamatan nasional.

  • Banned di sekolah dan kerajaan: Beberapa negeri di Amerika telah melarang penggunaan TikTok di sekolah dan server kerajaan.

  • Pendekatan negara terhadap TikTok: Macam di Florida, Gubernur Ron DeSantis telah menandatangani perundangan yang melarang TikTok dan aplikasi Cina lain dari sekolah dan server kerajaan Florida.

6. Isu dengan Konten

  • Content mengandungi unsur seksual:

    TikTok mempunyai garis panduan khusus mengenai “nudity and body exposure” dan “sexually suggested content.” Pelanggaran boleh membawa kepada ban akaun.

  • Batas umur:

    TikTok video sebagai kandungan yang terhad kepada mereka yang berumur 18 tahun ke atas.

Kesimpulan

Ada banyak sebab kenapa TikTok mungkin banned akaun korang. Yang paling penting, pastikan korang faham dan patuhi semua polisi dan garis panduan TikTok. J

angan lupa untuk jadi kreatif dan enjoy prosesnya, tapi dalam cara yang betul dan patuh kepada peraturan.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..