Macam mana akaun Telegram boleh kena hack?

Klik pautan yang mencurigakan

Paling umum, masalah ni selalunya bermula bila korang klik pada link yang mencurigakan. Katakanlah, korang terima mesej yang ada link, nampak macam menarik atau janjikan sesuatu yang ‘wow’. Tapi, bila korang klik, itu yang boleh buka jalan untuk hacker masuk dan ambil alih akaun Telegram korang.

‘Phishing’ melalui mesej

Akses melalui aplikasi pihak ketiga

Macam mana akaun Telegram boleh kena hack?
Artwork by HackersMalaysia.com

Penggunaan Wi-Fi awam yang tidak selamat

Wi-Fi percuma memang best, tapi kadang-kadang ia boleh jadi jebakan. Bila korang sambung ke Wi-Fi awam yang tak selamat, hacker boleh ‘sniff’ data korang, termasuk akses ke Telegram.

Gunakan kata laluan yang lemah

Korang tahu tak, penggunaan kata laluan yang lemah atau yang sama untuk pelbagai akaun boleh jadi punca akaun Telegram korang mudah kena hack?

Hacker ni pandai, mereka guna teknik yang dipanggil ‘brute force’ atau cuba teka kata laluan korang. Kalau kata laluan korang terlalu mudah atau umum, itu memudahkan kerja mereka.

Kurangnya two step verification (2FA)

Telegram ada ciri pengesahan dua langkah, atau 2FA. Ini macam extra layer of security. Tapi, kalau korang tak aktifkan ciri ni, ia boleh jadi kelemahan. 2FA ni membantu melindungi akaun korang dari cubaan login yang mencurigakan.

Menjawab mesej atau panggilan scam

Terperangkap dalam ‘social engineering’

Macam mana akaun Telegram boleh kena hack?

Penggunaan peranti yang dah di-‘jailbreak’ atau ‘rooted’

Kalau korang guna peranti yang dah di-‘jailbreak’ atau ‘rooted’, ini boleh buat peranti korang lebih terdedah kepada serangan siber. Sistem keselamatan asal peranti dah dikurangkan, jadi lebih mudah untuk hacker nak masuk.

Kesimpulannya, ada banyak cara akaun Telegram korang boleh kena hack.

Tapi jangan risau, dengan berhati-hati dan mengamalkan langkah keselamatan, korang boleh kurangkan risiko ni. Jangan lupa untuk sentiasa update dengan info keselamatan terkini, dan gunakan akal sehat bila berurusan dengan sesuatu yang mencurigakan di internet.

Semoga info ni membantu korang, dan jaga diri serta akaun Telegram korang dengan baik! Stay safe and smart, kawan-kawan!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Hacking

Apa perlu buat kalau gmail kena hack

Gmail kena hack? Mesti mengelabahkan? Sebab benda penting kot, mungkin banyak data korang dalam email tu. So baca artikel ni sampai habis.