Programming untuk Apps - Jom study

Programming language ni bermaksud bahasa yang boleh difahami oleh komputer atau device lain.

Apps ni singkatan untuk applications, yang bermaksud program yang boleh dijalankan kat peranti mobile macam smartphone atau tablet.

Platform ni bermaksud sistem operasi yang digunakan oleh peranti mobile, macam Android atau iOS. Setiap platform ni ada programming language yang support dan yang tak support.

Jadi, korang kena pilih programming language yang sesuai dengan platform yang korang nak target.

So, ini adalah beberapa contoh programming language yang biasa digunakan untuk buat apps, dan platform yang support.

Java

  • Open source: Sebab Java ni open source, sesiapa pun boleh download dan guna macam mana pun nak buat apps. Ini membolehkan developer kat seluruh dunia untuk check code, post error, dan contribute kat coding dan bug fixing.
  • Cross-platform: Java ni boleh run kat pelbagai platform, macam Windows, Linux, Mac OS, dan sebagainya. Java ni juga boleh support banyak web server, macam Apache, IIS, Nginx, dan sebagainya. Ini menjadikan Java ni flexible dan compatible dengan banyak environment.
  • Memory management: Java ni ada sistem yang disebut memory management, yang bermaksud Java akan hapus secara automatic program yang lama tak dipakai. Ini boleh jimat memory dan elak memory leak.

Kotlin

Pada tahun 2017, Google mengumumkan bahwa Kotlin menjadi programming language resmi untuk buat apps Android.

Jadi, sekarang ni Kotlin dah jadi programming language yang popular dan banyak digunakan oleh developer Android.

Kotlin ni juga berbasis OOP, tapi lebih ringkas dan mudah dari Java. Kotlin ni juga boleh interoperate dengan Java, yang bermaksud korang boleh guna code Java dalam Kotlin, dan sebaliknya. Kotlin ni ada banyak features, antaranya:

  • Null safety: Kotlin ni ada feature yang disebut null safety, yang bermaksud Kotlin akan elak null pointer exception, yang merupakan salah satu error yang paling common dan annoying dalam programming. Kotlin ni akan check dulu sama ada variable tu ada value atau tak, sebelum guna variable tu. Kalau variable tu null, Kotlin ni akan bagi warning atau error, supaya korang boleh handle dengan betul.
  • Data classes: Kotlin ni ada feature yang disebut data classes, yang bermaksud Kotlin akan generate secara automatic beberapa fungsi yang biasa digunakan untuk class yang hanya simpan data, macam equals, hashCode, toString, dan sebagainya. Ini boleh jimat masa dan code, sebab korang tak perlu tulis fungsi tu sendiri.
  • Extension functions: Kotlin ni ada feature yang disebut extension functions, yang bermaksud Kotlin boleh tambah fungsi baru untuk class yang dah ada, tanpa modify class tu. Ini boleh buat code korang lebih bersih dan mudah dibaca, sebab korang boleh guna fungsi tu macam fungsi biasa.

Swift

Swift ni dibuat sebagai pengganti untuk Objective-C, yang merupakan programming language lama untuk buat apps iOS.

Swift ni juga berbasis OOP, tapi lebih cepat dan ringan dari Objective-C. Swift ni juga boleh interoperate dengan Objective-C, yang bermaksud korang boleh guna code Objective-C dalam Swift, dan sebaliknya.

  • Type inference: Swift ni ada feature yang disebut type inference, yang bermaksud Swift akan detect secara automatic jenis data yang korang guna, tanpa korang perlu declare.

    Ini boleh buat code korang lebih pendek dan mudah ditulis, sebab korang tak perlu tulis data type kat setiap variable.
  • Optionals: Swift ni ada feature yang disebut optionals, yang bermaksud Swift akan handle null values dengan lebih baik.

    Optionals ni bermaksud variable tu boleh ada value atau tak, dan Swift akan check dulu sebelum guna variable tu.

    Kalau variable tu ada value, Swift akan unwrap value tu dan guna. Kalau variable tu tak ada value, Swift akan elak error dan guna default value atau nil.
  • Generics: Swift ni ada feature yang disebut generics, yang bermaksud Swift boleh buat code yang boleh work dengan pelbagai jenis data, tanpa perlu tulis code yang berulang.

    Generics ni boleh buat code korang lebih reusable dan maintainable, sebab korang boleh guna satu fungsi atau class untuk banyak data type yang berbeza.

So, itu lah tiga contoh programming language yang biasa digunakan untuk buat apps, iaitu Java, Kotlin, dan Swift.

Ketiga-tiga programming language ni ada kelebihan dan kekurangan masing-masing, dan korang kena pilih yang sesuai dengan apps yang korang nak buat.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal perbezaan dan persamaan antara ketiga-tiga programming language ni, korang boleh baca artikel ni atau ni.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial