Review: Adakah TrueCaller app selamat digunakan?

TrueCaller adalah app yang membantu korang untuk detect dan menyekat panggilan spam & scammer. 

App ini dibangunkan pada tahun 2009 di Stockholm, sekarang app ni ada 320 juta pengguna aktif dan sudah mengesan lebih dari 10 bilion panggilan spam.

Bagaimana TrueCaller berfungsi?

  • Detect panggilan: TrueCaller menggunakan dua kaedah untuk mengenal pasti dan menyekat panggilan spam.
  • Menapis mesej teks: Korang boleh menapis mesej teks melalui TrueCaller.
  • Penggunaan data: Aplikasi ini memerlukan kebenaran untuk mengakses data dari senarai kenalan korang. 

Kelebihan TrueCaller

  • Detect panggilan spam/scammer: TrueCaller boleh detect panggilan spam atau scammer dan menyekat secara automatik, menjadikan panggilan korang lebih selamat.
  • Menyediakan ID Pengguna yang memanggil: Tak kisah siapa yang memanggil, TrueCaller akan tunjukkan siapa mereka, termasuklah marketer dan spam caller.
  • Membolehkan pencarian nombor telefon: Nak tahu siapa pemilik nombor yang tidak dikenali? TrueCaller boleh bantu korang cari.
  • Free version: Walaupun ada langganan premium, versi percuma pun dah cukup berkesan.
  • Integrasi media sosial: Korang boleh sambungkan aplikasi dengan Facebook, LinkedIn, dan Twitter untuk maklumat lebih lanjut tentang pengguna yang memanggil.

Kekurangan TrueCaller

  • Persoalan privasi dan keselamatan: Ada kebimbangan tentang bagaimana TrueCaller menggunakan dan berkongsi data korang.
  • Ketepatan yang tidak sempurna: Kadang-kadang, aplikasi ini mungkin tidak tepat dalam mengenal pasti panggilan atau menyekatnya.

Adakah TrueCaller Selamat?

  • Privasi: Walaupun ada dakwaan pelanggaran privasi pada masa lalu, TrueCaller menafikan tuduhan tersebut dan berusaha untuk menjaga privasi pelanggan.
  • Penggunaan data peribadi: TrueCaller mengumpul dan menggunakan beberapa data peribadi dengan kebenaran korang.

Data apa yang TrueCaller collect

TrueCaller mengumpul pelbagai jenis data, termasuk:

  • User Profile: Termasuk first name, last name, phone number, dan optional info macam foto, gender, alamat, country of residence, email address, professional website, Facebook page, Twitter address, dan short status message.
  • Installation and Use: Info personal dari device yang korang guna, termasuk geo-location, IP address, device ID, device manufacturer and type, hardware settings, SIM card usage, installed apps, ID for advertising, ad data, operating system, web browser, operator, IMSI, connection info, screen resolution, usage statistics, default communication apps, access to device address book, device log and event info, logs, keywords dan meta data of incoming and outgoing calls and messages, version of the Services yang korang guna, dan lain-lain.
  • Third party services: Info user tentang third party services, including mapped photos, jika digunakan untuk interoperate dengan services tersebut.
  • Penggunaan cookies: TrueCaller mungkin collect some of this information secara automatik melalui penggunaan cookies.
  • Collect Contact: TrueCaller ni collect semua contact dalam phone korang. Semua ni akan diupload kedalam server TrueCaller.

Adakah data kita dijual pada pihak ketiga?

  • Adakah TrueCaller menjual data kita?:

    Walaupun TrueCaller menafikan tuduhan pelanggaran privasi, tapi ada banyak kes scammer dapat no orang yang dah download TrueCaller ni. Kemungkinan besar TrueCaller menjual data korang. 

  • Kenapa scammer call selepas ramai orang download app TrueCaller?:

    Ramai pengguna melaporkan bahawa mereka menerima panggilan dari scammer selepas download aplikasi TrueCaller. Benda ni kebetulan ke, atau pun data kita memang tak selamat dengan TrueCaller ni?

  • Bagaimana kita boleh melindungi privasi kita?:

    Apa langkah yang boleh diambil oleh pengguna untuk melindungi data dan privasi mereka semasa menggunakan TrueCaller? Simple. Tak payah download langsung TrueCaller ni. 

  • Apakah respon dari pihak TrueCaller terhadap dakwaan ini?:

    Bagaimana pihak TrueCaller menanggapi dakwaan dan aduan dari pengguna? Adakah mereka mengambil tindakan untuk menangani isu ini?

Isu ini memerlukan penyelidikan dan pemahaman yang mendalam mengenai cara TrueCaller berfungsi, serta tindakan yang diambil oleh syarikat.

Untuk menjawab persoalan ini dengan tepat, mungkin korang perlukan lebih banyak maklumat dan analisis dari pakar CyberSecurity.

Kesimpulan

TrueCaller tak selamat. Ini based pada research google, media sosial & banyak lagi. 

Elakkan dari download TrueCaller ni. Simple. Lebih selamat. 

TrueCaller adalah app yang berguna untuk korang detect dan menyekat panggilan spam, cuma app ni ada sedikit kebimbangan dari segi privasi dan keselamatan user. 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..