Adakah korang perlukan antivirus pada telefon?

Ancaman siber tak mengenal orang

Tak kira korang adalah CEO kepada syarikat besar atau pelajar sekolah, cyber attack ni benda nyata dan boleh menjejaskan sesiapa sahaja. 

Malware, software yang boleh curi data korang secara senyap, boleh masuk dalam telefon korang melalui aplikasi atau laman web yang korang layari. Bahaya!

Sekali masuk, malware ini boleh mencuri data peribadi korang, memperlahankan telefon, atau bahkan menggunakan telefon korang untuk menghantar spam atau melancarkan serangan terhadap laman web lain.

Data peribadi: Adakah ia benar-benar tak penting?

Walaupun korang mungkin berfikir bahawa tak ada data penting dalam telefon korang, hampir setiap telefon akan mempunyai maklumat yang boleh dicuri dan disalahgunakan. 

Ini mungkin termasuk nombor telefon korang, alamat e-mel, dan mungkin juga maklumat kewangan seperti nombor kad kredit jika korang menggunakan aplikasi pembayaran mudah alih. 

Sebuah antivirus boleh membantu melindungi maklumat ini dari dicuri.

Prestasi telefon dan keselamatan

Antivirus juga memastikan prestasi telefon korang tetap pada tahap optimal dengan menghalang malware yang boleh memperlahankan sistem. 

Selain itu, antivirus juga boleh melindungi korang dari phishing, di mana penjenayah cuba mendapatkan maklumat penting korang dengan pura-pura sebagai laman web atau perkhidmatan yang sah.

Tapi, apa tentang kos dan kebergunaan?

Namun, ada juga argument yang mengatakan bahawa antivirus mungkin tak diperlukan untuk semua orang. 

Sekiranya korang hanya menggunakan telefon korang untuk aktiviti asas seperti menghantar mesej dan membuat panggilan, dan korang berhati-hati tentang apa yang korang muat turun dan laman web mana yang korang layari, korang mungkin boleh melakukannya tanpa antivirus. 

Selain itu, banyak telefon kini datang dengan beberapa tingkat perlindungan keselamatan asas yang terbina dalam.

Kesimpulan: Adakah Antivirus Perlu?

Keputusan untuk menggunakan antivirus pada telefon bimbit adalah pilihan peribadi. 

Bagi korang yang pentingkan data & semua hal peribadi, maka menggunakan antivirus pada telefon korang adalah perkara yang baik. 

Kalau korang jenis tak kisah, rasa tak ada sesiapa pun yang akan target korang, maka korang tak perlu pun antivirus tu. 

Melainkan korang rajin bukak benda benda yang berisiko tinggi contoh macam download software cetak rompak. 

Pertimbangkan keperluan, kebiasaan penggunaan, dan tahap keselesaan korang terhadap risiko untuk membuat keputusan yang tepat

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..