Ethical Hacker

Apa itu Pegasus Spyware? – Ini yang korang kena tahu

Pegasus ni bukan nama kuda bersayap dalam mitos Yunani saja, tapi juga adalah nama kepada spyware, iaitu Pegasus. Spyware ni boleh berjangkit dengan smartphone korang, sama ada iOS atau pun Android, dan paling bahaya adalah korang takkan perasan pun benda ni jadi. Bila smartphone korang dah effected, spyware ni boleh spy

Apa itu Keylogger? – Korang patut ambil tahu

Keylogger, atau disebut sebagai keystroke logger, ialah satu software atau device yang berfungsi untuk record setiap typing di keyboard korang. Bukan tu je, keylogger juga boleh menyimpan dan menghantar rekod typing tadi tu kepada orang lain tanpa korang sedar. Macam mana tu? Keylogger biasanya digunakan oleh hacker, spy, atau scammer untuk mencuri maklumat peribadi, password, nombor

Apa itu Malware? – Jom study

Malware adalah singkatan daripada malicious software, iaitu software yang direka khusus untuk merosakkan, mencuri, atau hijack PC korang untuk mendapatkan data yang di inginkan. Malware boleh datang dalam pelbagai bentuk, macam virus, trojan, worm, spyware, ransomware, dan lain-lain. Malware boleh menyebabkan pelbagai masalah, seperti melambatkan performance komputer, tunjuk ads yang

Cara tutup IP address supaya tak kena track

Ip address tu apa? Ip address tu macam nombor plat kereta korang, tapi untuk peranti yang online. ip address ni boleh bagitau kat orang lain kat mana korang, siapa yang bagi internet korang, dan apa yang korang buat kat internet. Kalau macam tu, korang boleh kena sibuk-sibuk, kacau-kacau, atau serang-serang

Apa itu Osint? – Jom Explore

Apa tu OSINT? OSINT tu singkatan dari Open Source Intelligence, yang maksudnya pengumpulan, analisis, dan penyebaran maklumat yang datang dari data awam yang ada kat internet. OSINT ni boleh digunakan untuk macam-macam tujuan, seperti uji kaji, penyiasatan, pemerhatian, dan keselamatan siber. Korang nak tahu lebih lanjut tentang OSINT? Jom ikut

7 course yang korang patut belajar untuk menjadi seorang Hacker

Ethical hacking ni bermaksud korang hack sesuatu sistem atau network dengan izin dari pemiliknya untuk mencari kelemahan dalam sistem. Ethical hacker ni orang yang baik, sebab dia hack dengan mengikut undang undang yang ditetapkan, untuk tolong orang, bukan untuk merosakkan sistem orang lain dan buat semua ni untuk kepentingan diri

Apa itu Metasploit – Untuk yang ada basic IT

Metasploit tu apa eh? Kalau korang tanya orang yang minat IT, sure dia akan cakap Metasploit tu tool untuk hack komputer atau network. Tapi sebenarnya, Metasploit tu lebih daripada itu. Metasploit tu adalah framework yang boleh bantu korang buat banyak benda berkaitan dengan cyber security. Korang boleh guna Metasploit untuk

Cara menjadi Penetration Tester – Baca ni kalau korang study Security

Penetration tester, atau pen tester dalam bahasa ringkas, ni orang yang test sistem komputer atau network, dan cari kelemahan yang boleh diexploit oleh hacker. Pen tester ni bukan hacker jahat, sebab dia buat kerja ni dengan izin pemilik sistem. Pen tester ni penting sebab dia boleh bantu tingkatkan keselamatan sistem

Tools yang boleh digunakan untuk Penetration Tester

Pen testing ni kerja yang mencabar dan menarik, sebab korang boleh test sistem komputer atau network, dan cari kelemahan yang boleh diexploit oleh hacker. Tapi untuk buat pen testing ni, korang kena ada tools yang sesuai dan berguna, sebab tools ni boleh bantu korang buat kerja ni dengan lebih mudah

5 programming yang korang perlu belajar kalau nak jadi hacker

Hacker ni bukanlah orang yang suka hack akaun Facebook orang lain atau kacau sistem kerajaan. Hacker ni sebenarnya orang yang pandai dalam bidang cybersecurity dan programming untuk buat benda-benda yang kreatif. Untuk menjadi seorang Hacker ni, korang kena ada skill yang tinggi dalam bidang IT dan boleh solve masalah yang

Robot boleh kena hack ke? – Ini yang korang mungkin nak tahu

Robot adalah mesin yang boleh buat kerja-kerja yang manusia biasa buat, seperti membersihkan rumah, memasak, atau bermain bola. Robot boleh diprogramkan untuk menggunakan komputer, handphone, atau suara. Tapi, adakah robot selamat dari ancaman hacker yang nak ambil alih kawalan robot dari jarak jauh? Cara hacker boleh hack robot Hacker adalah

Apa itu Wireshark? – Korang mungkin berminat

Wireshark ni boleh membantu korang untuk memahami bagaimana networks berfungsi dan mencari masalah dalam networks. Bagaimana Wireshark berfungsi? Wireshark ni boleh korang gunakan untuk capture network packets dari pelbagai jenis protokol dan jenis networks. Antaranya, Wireshark boleh menangkap network packets dari Ethernet, Token-Ring, FDDI, serial (PPP dan SLIP), 802.11 wireless LAN, dan koneksi ATM. Wireshark juga

Apa yang korang kena belajar dalam Networking? Jom study

Networking ni satu bidang yang very important dan interesting dalam IT. Networking ni involve penghubungan komputer dan devices lain untuk enable komunikasi dan exchange data antara mereka. Dalam artikel ni, aku akan terangkan tentang basics yang korang mesti tahu dalam bidang Networking. Apa yang korang perlukan untuk Networking? Untuk Networking,

Apa itu DDOS? Korang kena study

DDOS tu apa? DDOS ialah singkatan daripada distributed denial of service. Ia adalah satu kaedah untuk menyerang sistem komputer dengan menghantarkan begitu banyak visitor sehingga hosting tu terpaksa ditutup atau tak boleh jalan macam biasa. Visitor bila terlalu banyak akan sebabkan CPU & RAM jadi overload. Bila sistem tu kena

10 cara yang biasa digunakan untuk hack website

1. Phishing Phishing mungkin adalah teknik yang paling kerap kita dengar.  Phishing adalah cara di mana hacker mencuba untuk mendapatkan maklumat sensitif seperti username, password, dan detail kad kredit dengan pura-pura sebagai entiti yang boleh dipercayai dalam komunikasi elektronik.  Biasanya, korang akan terima email yang macam betul-betul dari bank korang,

Apa itu Nmap? Jom study

Apa itu Nmap? Nmap ni adalah singkatan untuk Network Mapper. Ia adalah satu tool yang boleh korang guna untuk buat network scanning atau mapping. Network scanning atau mapping ni adalah proses untuk discover atau explore network yang korang nak. Macam mana nak tahu host atau device yang ada dalam network

Persiapan sebelum menjadi seorang Hacker

Kenapa korang nak jadi hacker? First sekali, korang kena tanya diri korang sendiri, kenapa korang nak jadi hacker? Apa motivasi korang? Apa yang korang nak capai? Hacking ni bukan benda yang boleh belajar dalam sehari dua. Korang kena ada minat dan semangat yang tinggi untuk explore dan experiment dengan pelbagai