Ethical Hacker

Tools yang patut korang tahu dalam dunia hacker

Menjadi ethical hacker bukan perkara mudah Pertama sekali, korang kena faham, nak menjadi ethical hacker ni bukan mudah. Pakar cybersecurity pun susah nak hack orang lain. Apa lagi orang yang kosong dalam bidang cyber security. Benda ni bukan macam dalam filem tu, tekan tekan terus jadi. Nak jadi hacker yang

Perlu ke pakai VPN ni? – Penting ke tak

VPN adalah singkatan daripada Virtual Private Network. Fungsi VPN ni untuk bagi extra security dan privacy bila korang online. Tapi, tak semua orang rasa perlu pakai VPN ni. Jom kita pecahkan siapa yang betul-betul perlu VPN ni. Untuk korang yang online untuk hal-hal biasa Kalau korang ni jenis yang online

Apa itu DDOS? Korang kena study

DDOS tu apa? DDOS ialah singkatan daripada distributed denial of service. Ia adalah satu kaedah untuk menyerang sistem komputer dengan menghantarkan begitu banyak visitor sehingga hosting tu terpaksa ditutup atau tak boleh jalan macam biasa. Request dari user bila terlalu banyak akan menyebabkan CPU & RAM menjadi overload. Bila sistem

5 programming yang korang perlu belajar kalau nak jadi hacker

Ethical Hacker ni bukanlah orang yang suka hack akaun Facebook orang lain atau kacau sistem kerajaan. Ethical Hacker ni sebenarnya orang yang pandai dalam bidang cybersecurity dan programming untuk buat benda-benda yang kreatif. Untuk menjadi seorang Hacker ni, korang kena ada skill yang tinggi dalam bidang IT dan boleh solve

Jangan mudah untuk berkata “Saya nak belajar jadi hacker”

Aku rasa topik ni adalah antara topik yang penting untuk disampaikan sebab ramai yang tak faham tentang Hacker. Jangan mudah untuk korang bercakap “saya nak belajar jadi hacker, boleh ajar saya?” tanpa tahu apa yang sebenarnya korang kena belajar dalam bidang ni. So, dalam artikel ni aku akan terangkan apa

Robot boleh kena hack ke? – Ini yang korang mungkin nak tahu

Robot adalah AI yang boleh buat kerja-kerja yang manusia biasa buat, sepertI mengemas rumah, memasak, dan bersembang. Robot boleh diprogramkan untuk menggunakan komputer, handphone, atau device yang lain. Tapi, adakah robot macam ni selamat dari ancaman hacker yang mungkin boleh hijack melalui jarak jauh? Jawapannya adalah YES. Robot boleh kena

Cara protect data korang dari Hacker

Jangan share email korang pada public Jangan share email korang kepada public. Contoh macam media sosial, forum atau pun website, korang sebenarnya sedang memudahkan lagi kerja kerja hacker untuk curi data korang. Sebab tu, korang perlu elakkan share email personal korang kepada public. Korang perlu guna email yang berbeza untuk

Apa yang korang perlu tahu tentang SQL Injection – Jom study

Apa itu SQL Injection? SQL Injection adalah salah satu teknik hacking yang membolehkan hacker untuk ‘menyuntik’ arahan SQL yang tak diundang masuk ke dalam database website. Ini membolehkan hacker untuk masuk access kedalam data korang, modify, atau boleh je delete data data korang yang penting. Cara SQL Injection ni berfungsi

Apa itu OSINT? – Jom belajar

OSINT adalah singkatan daripada open-source intelligence, yang maksudnya pengumpulan dan analisis maklumat daripada sumber yang boleh didapati secara open source. Contoh sumber-sumber ni adalah dari website, media sosial, berita, data kerajaan, dan lain-lain. OSINT ni boleh membantu korang untuk mendapatkan maklumat yang berguna dan penting, sama ada korang nak buat bisnes, nak hack, nak selidik,

Apa itu Kali Linux: Pengenalan santai

Kali Linux ni satu OS (operating system) yang based on Linux, dan special untuk buat macam-macam benda yang related dengan security, macam Penetration Testing, Security Research, Computer Forensics, dan Reverse Engineering. OS ni ada banyak tools dan utilities yang boleh tolong korang test dan improve security level untuk system atau

Cara hacker hijack akaun media sosial – Penerangan tentang method

Akaun media sosial untuk zaman sekarang ni satu benda yang boleh tahan penting. Sebab ada yang gunakan media sosial ni untuk mencari rezeki, ada yang gunakan untuk mendapatkan info penting, berita terkini dan sebagainya. Contoh media sosial adalah Facebook, X, Instagram, Tiktok & sebagainya. Ramai mangsa mengadu yang akaun media

Apa itu Metasploit – Untuk yang ada basic IT

Metasploit tu apa? Kalau korang tanya orang yang minat dalam bidang hacker, sure dia akan cakap Metasploit tu adalah satu software atau tools yang digunakan untuk hack komputer atau network. Metasploit tu adalah satu framework yang boleh bantu korang untuk buat banyak benda berkaitan dengan cyber security. Korang boleh guna

Apa itu Pegasus Spyware? – Ini yang korang kena tahu

Pegasus ni bukan nama kuda bersayap dalam mitos Yunani saja, tapi juga adalah nama kepada spyware, iaitu Pegasus. Spyware ni boleh berjangkit dengan smartphone korang, sama ada iOS atau pun Android, dan paling bahaya adalah korang takkan perasan pun benda ni jadi. Bila smartphone korang dah effected, spyware ni boleh spy

Apa itu Keylogger? – Korang patut ambil tahu

Keylogger, atau disebut sebagai keystroke logger, ialah satu software atau device yang berfungsi untuk record setiap typing di keyboard korang. Bukan tu je, keylogger juga boleh menyimpan dan menghantar rekod typing tadi tu kepada orang lain tanpa korang sedar. Macam mana tu? Keylogger biasanya digunakan oleh hacker, spy, atau scammer untuk mencuri maklumat peribadi, password, nombor

Apa itu Malware? – Jom study

Malware adalah singkatan daripada malicious software, iaitu software yang direka khusus untuk merosakkan, mencuri, atau hijack PC korang untuk mendapatkan data yang di inginkan. Malware boleh datang dalam pelbagai bentuk, macam virus, trojan, worm, spyware, ransomware, dan lain-lain. Malware boleh menyebabkan pelbagai masalah, seperti melambatkan performance komputer, tunjuk ads yang

Cara tutup IP address supaya tak kena track

Ip address tu apa? Ip address tu macam nombor plat kereta korang, tapi untuk peranti yang online. ip address ni boleh bagitau kat orang lain kat mana korang, siapa yang bagi internet korang, dan apa yang korang buat kat internet. Kalau macam tu, korang boleh kena sibuk-sibuk, kacau-kacau, atau serang-serang

7 course yang korang patut belajar untuk menjadi seorang Hacker

Ethical hacking ni bermaksud korang hack sesuatu sistem atau network dengan izin dari pemiliknya untuk mencari kelemahan dalam sistem. Ethical hacker ni orang yang baik, sebab dia hack dengan mengikut undang undang yang ditetapkan, untuk tolong orang, bukan untuk merosakkan sistem orang lain dan buat semua ni untuk kepentingan diri

Tools yang boleh digunakan untuk Penetration Tester

Pen testing ni kerja yang mencabar dan menarik, sebab korang boleh test sistem komputer atau network, dan cari kelemahan yang boleh diexploit oleh hacker. Tapi untuk buat pen testing ni, korang kena ada tools yang sesuai dan berguna, sebab tools ni boleh bantu korang buat kerja ni dengan lebih mudah

Apa itu Wireshark? – Korang mungkin berminat

Wireshark ni boleh membantu korang untuk memahami bagaimana networks berfungsi dan mencari masalah dalam networks. Bagaimana Wireshark berfungsi? Wireshark ni boleh korang gunakan untuk capture network packets dari pelbagai jenis protokol dan jenis networks. Antaranya, Wireshark boleh menangkap network packets dari Ethernet, Token-Ring, FDDI, serial (PPP dan SLIP), 802.11 wireless LAN, dan koneksi ATM. Wireshark juga

10 cara yang biasa digunakan untuk hack website

1. Phishing Phishing mungkin adalah teknik yang paling kerap kita dengar.  Phishing adalah cara di mana hacker mencuba untuk mendapatkan maklumat sensitif seperti username, password, dan detail kad kredit dengan pura-pura sebagai entiti yang boleh dipercayai dalam komunikasi elektronik.  Biasanya, korang akan terima email yang macam betul-betul dari bank korang,

Apa itu Nmap? Jom study

Apa itu Nmap? Nmap ni adalah singkatan untuk Network Mapper. Ia adalah satu tool yang boleh korang guna untuk buat network scanning atau mapping. Network scanning atau mapping ni adalah proses untuk discover atau explore network yang korang nak. Macam mana nak tahu host atau device yang ada dalam network

Persiapan sebelum menjadi seorang Hacker

Kenapa korang nak jadi hacker? First sekali, korang kena tanya diri korang sendiri, kenapa korang nak jadi hacker? Apa motivasi korang? Apa yang korang nak capai? Hacking ni bukan benda yang boleh belajar dalam sehari dua. Korang kena ada minat dan semangat yang tinggi untuk explore dan experiment dengan pelbagai

Portal Hackers

Financial