Adakah scammer itu hacker?

Scammer dan hacker: Dua dunia yang berbeza, tapi…

Mula-mula, kita kena faham satu benda. Scammer dan hacker ni, walaupun dua-dua nampak macam jahat dalam dunia digital, tapi sebenarnya, mereka ni berbeza. 

Tapi, jangan lupa, dalam dunia yang kompleks ni, kadang-kadang garis yang memisahkan scammer dan hacker tu boleh jadi kabur.

Scammer ni, dia orang yang suka menipu. 

Dia akan guna pelbagai taktik dan strategi untuk menipu korang. Kadang-kadang, dia akan pura-pura jadi orang lain, atau dia akan buat cerita sedih untuk dapat simpati korang. Tujuannya? Nak dapat duit atau maklumat penting dari korang.

Sementara tu, hacker pula adalah orang yang mempunyai kemahiran teknikal yang tinggi dalam bidang IT. Mereka ni boleh ‘masuk’ ke dalam sistem komputer atau rangkaian tanpa kebenaran. 

Tujuannya boleh jadi pelbagai, kadang-kadang untuk mencuri maklumat, kadang-kadang untuk buat kacau, dan kadang-kadang sebab dia rasa dia boleh buat je.

Scammer tak semestinya hacker, hacker tak semestinya scammer
Photo by Soumil Kumar

Scammer tak semestinya hacker, tapi…

Scammer tak semestinya hacker. Tapi, dalam dunia yang kompleks ni, kadang-kadang scammer dan hacker ni boleh bekerjasama.

  • Scammer biasanya tak ada kemahiran teknikal yang tinggi. Mereka lebih kepada manipulasi emosi dan percakapan untuk dapat apa yang mereka nak.
  • Tapi, scammer boleh minta bantuan hacker untuk ‘hack’ sistem komputer atau rangkaian. Dengan bantuan hacker, scammer boleh dapat maklumat yang dia nak.
  • Jadi, walaupun scammer dan hacker dua-dua boleh buat korang rasa tak selamat dalam dunia digital, tapi cara mereka buat kerja tu berbeza. Dan kadang-kadang, mereka boleh bekerjasama untuk mencapai tujuan mereka.

Hacker tak semestinya scammer, tapi…

Hacker tak semestinya scammer. Tapi, ada juga hacker yang jadi scammer.

  • Hacker memang ada kemahiran teknikal yang tinggi. Tapi, tak semua hacker guna kemahiran mereka untuk buat jahat.
  • Ada hacker yang guna kemahiran mereka untuk bantu orang lain. Mereka ni kita panggil ‘white hat hackers’. Mereka akan tolong cari kelemahan dalam sistem komputer dan rangkaian, dan tolong betulkan.
  • Tapi, ada juga hacker yang guna kemahiran mereka untuk scam orang. Mereka ni kita panggil ‘black hat hackers’. Mereka akan ‘hack’ sistem komputer atau rangkaian, dan guna maklumat yang mereka dapat untuk scam orang.
  • Jadi, walaupun hacker boleh jadi jahat, tapi tak semua hacker tu jahat. Ada yang baik dan tolong orang lain. Dan ada juga yang jadi scammer.

Kesimpulannya…

Jadi, apa yang kita boleh simpulkan dari semua ni? Scammer dan hacker ni dua dunia yang berbeza. 

Tapi, dalam dunia yang kompleks ni, kadang-kadang garis yang memisahkan scammer dan hacker tu boleh jadi kabur.

 Scammer boleh jadi hacker, dan hacker boleh jadi scammer. Atau, scammer dan hacker boleh bekerjasama untuk mencapai tujuan mereka.

Jadi, jangan mudah percaya bila orang cakap “scammer tu hacker” atau “hacker tu scammer”. 

Kita kena faham dulu apa maksud sebenar scammer dan hacker, dan macam mana mereka boleh bekerjasama, baru kita boleh faham betul-betul.

Ingat, dalam dunia digital ni, pengetahuan adalah kuasa. Jadi, jangan lupa untuk sentiasa belajar dan update pengetahuan korang. Stay safe, okay?

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..