Adakah semua pelaburan tu selamat? - Korang patut baca!

Sebelum kita deep dive, korang kena tahu yang bukan semua pelaburan dicipta sama. Ada yang selamat, ada pula yang berisiko tinggi. Lagi parah, ada yang scam korang je semata mata. 

Jom kita terokai lebih lanjut.

Pelaburan yang dianggap selamat:

  1. ASB & ASN: Kita start dengan yang familiar dulu. ASB dan ASN, dikelola oleh PNB, memang popular dan dianggap selamat kerana pengawasan ketat oleh badan kewangan negara.

  2. Tabung Haji: Untuk korang yang nak melabur dengan niat ibadah, Tabung Haji memang pilihan terbaik. Ditambah pula dengan reputasi baik yang sudah lama terbina.

  3. Fixed Deposit: Pelaburan ni paling straightforward. Korang simpan duit, dan korang akan tahu berapa yang korang dapat selepas tempoh tertentu.

  4. Bon Kerajaan dan Korporat: Bon, terutamanya yang dikeluarkan oleh kerajaan, adalah salah satu cara selamat untuk melabur. Pulangannya mungkin tak sebesar pelaburan lain, tapi risikonya jauh lebih rendah.

  5. Real Estate Investment Trust (REIT): Pelaburan dalam REIT membolehkan korang memiliki sebahagian daripada hartanah tanpa perlu beli property. Selalunya, REIT di Malaysia diawasi dengan baik dan memberikan pulangan yang menarik.

Pelaburan yang mungkin tak selamat:

  1. Skim cepat kaya: Ni memang banyak. Janji pulangan berlipat dalam masa singkat? Red flag terus. Korang kena elak dari terjebak. Contoh labur RM300 akan dapat RM1000 dalam masa 3 jam. 

  2. Pelaburan cryptocurrency yang tidak dikenali: Walaupun Bitcoin dan Ethereum dikenali ramai, ada banyak “altcoins” yang dicipta tanpa niat yang baik. Jadi, korang kena extra hati-hati.

  3. Platform pelaburan online yang tidak berlesen: Era digital ni memang mudah nak jumpa platform pelaburan online. Tapi, pastikan korang check dulu sama ada mereka berlesen atau tidak.

  4. Pelaburan dalam produk yang tidak difahami: Kalau korang sendiri tak faham produk pelaburan tu apa, elakkan dulu. Jangan terburu-buru.

Forex: Adakah Ia Selamat?

Forex (foreign exchange) memang terkenal dan ada banyak platform terkemuka seperti MetaTrader, eToro, dan lain-lain. 

Tapi, walaupun terkenal, forex memerlukan pengetahuan, analisis, dan strategi yang mendalam. 

Jadi, bagi korang yang baru nak mula, pastikan korang belajar dulu sebelum melabur. Ingat, volatiliti dalam forex sangat tinggi!

Tips penting untuk korang:

  • Always do your homework! Internet memang penuh dengan info. Gunakan ia dengan bijak.
  • Jangan mudah terpengaruh dengan promosi yang over the top.
  • Bila berurusan dengan platform online, pastikan ada customer service yang responsive. Kalau ada apa-apa masalah, korang boleh terus contact.

Kesimpulan:

Dunia pelaburan memang menarik dan boleh memberikan pulangan yang menarik. 

Tapi, seperti semua benda dalam dunia ni, ada yang baik dan ada yang buruk. Jadi, korang kena bijak memilih dan sentiasa berhati-hati.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial