Alternatif selain Paypal - Jom compare

Paypal ni adalah platform pembayaran online secara international. Yes, PayPal ni famous, tapi bukan satu-satunya pilihan yang korang ada.

Ada banyak alternatif lain yang boleh korang guna, yang mungkin lebih sesuai dengan keperluan dan bajet korang.

Dalam artikel ni, aku nak share dengan korang enam alternatif selain paypal yang boleh korang cuba.

Artwork by HackersMalaysia.com

Wise (dulu dikenali sebagai Transferwise)

Wise ni best untuk korang yang selalu buat transaksi antarabangsa, sama ada untuk hantar atau terima duit dari luar negara.

Wise ni boleh bagi korang kadar tukaran yang real, tanpa ada caj tersembunyi atau markup.

Wise ni juga boleh bagi korang akaun multi-mata wang, yang boleh simpan duit dalam lebih 50 mata wang, dan tukar bila-bila masa dengan kos yang rendah.

Wise ni juga boleh bagi korang kad debit Wise, yang boleh guna untuk beli barang atau cabut duit kat ATM dalam mana-mana mata wang.

Wise ni memang jimat dan cepat, sebab dia guna sistem bank tempatan untuk transfer duit, bukan sistem bank antarabangsa yang lembab dan mahal. 

Jadi kalau nak tahu lebih lanjut pasal Wise, korang boleh pergi kat website official dia.

Stripe

Stripe ni best untuk korang yang nak buat bisnes online, sama ada nak jual barang atau perkhidmatan.

Stripe ni boleh bagi korang platform pembayaran online yang selamat, yang boleh terima bayaran dari pelbagai kaedah, macam kad kredit, kad debit, e-wallet, atau bank transfer.

Stripe ni juga boleh bagi korang tools dan features yang boleh tolong korang manage bisnes korang, macam invoice, subscription, dashboard, analytics, dan banyak lagi.

Stripe ni juga boleh integrate dengan banyak platform lain, macam Shopify, WordPress, WooCommerce, dan banyak lagi.

Stripe ni memang power dan flexible, sebab dia boleh support lebih 135 mata wang, dan ada API yang boleh customize mengikut kehendak korang. 

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal Stripe, korang boleh pergi website official Stripe.

MOLPay

MOLPay ni best untuk korang yang nak buat bisnes online kat Malaysia, atau nak beli barang online dari Malaysia.

MOLPay ni boleh bagi korang platform pembayaran online yang boleh terima bayaran dari pelbagai kaedah yang popular kat Malaysia, macam FPX, Maybank2u, CIMB Clicks, RHB Now, Hong Leong Connect, Affin Online, dan banyak lagi.

MOLPay ni juga boleh bagi korang option untuk bayar secara offline, macam kat 7-Eleven, Petronas, atau Pos Malaysia.

MOLPay ni juga boleh bagi korang tools dan features yang boleh tolong korang manage bisnes korang, macam fraud prevention, recurring payment, split payment, dan banyak lagi.

MOLPay ni memang sesuai dan mudah untuk korang yang nak target pasaran Malaysia, sebab dia boleh support Ringgit Malaysia, dan ada customer service yang boleh bantu korang. 

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal MOLPay, korang boleh pergi kat laman web MOLPa.

Espay

Espay ni best untuk korang yang nak buat bisnes online kat Asia Tenggara, atau nak beli barang online dari Asia Tenggara.

Espay ni boleh bagi korang platform pembayaran online yang boleh terima bayaran dari pelbagai kaedah yang popular kat Asia Tenggara, macam e-wallet, bank transfer, kad kredit, atau OVO.

Espay ni juga boleh bagi korang option untuk bayar secara offline, macam kat Alfamart, Indomaret, atau Pos Indonesia.

Espay ni juga boleh bagi korang tools dan features yang boleh tolong korang manage bisnes korang, macam dashboard, analytics, fraud prevention, dan banyak lagi.

Espay ni memang sesuai dan mudah untuk korang yang nak target pasaran Asia Tenggara, sebab dia boleh support Ringgit Malaysia, Rupiah Indonesia, Baht Thailand, dan banyak lagi. 

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal Espay, korang boleh pergi kat laman web Espay.

Amazon Pay

Amazon Pay ni best untuk korang yang nak beli barang online dari Amazon, atau nak jual barang online kat Amazon.

Amazon Pay ni boleh bagi korang platform pembayaran online yang boleh guna akaun Amazon korang untuk bayar atau terima duit.

Amazon Pay ni boleh jimatkan masa dan tenaga korang, sebab korang tak perlu nak isi info kad kredit atau bank korang setiap kali nak bayar sesuatu dengan Amazon.

Amazon Pay ni juga boleh bagi korang perlindungan pembeli, yang boleh refund duit korang kalau barang yang korang beli tak sampai, atau tak sama macam yang korang order.

Amazon Pay ni juga boleh bagi korang akses ke jutaan produk dan penjual yang ada kat Amazon, yang boleh bagi korang lebih pilihan dan harga yang menarik.

Amazon Pay ni memang power dan convenient, sebab dia boleh integrate dengan Alexa, Amazon Prime, dan banyak lagi. 

Nak tahu lebih lanjut pasal Amazon Pay, korang boleh pergi ke website Amazon Pay.

Google Pay

Google Pay ni best untuk korang yang nak bayar sesuatu dengan smartphone korang, sama ada kat online atau offline.

Google Pay ni boleh bagi korang platform pembayaran online yang boleh guna kad kredit atau debit yang korang simpan kat akaun Google korang.

Google Pay ni boleh bagi korang pengalaman yang cepat dan mudah, sebab korang cuma perlu unlock smartphone korang, dan tap kat terminal pembayaran yang ada NFC.

Google Pay ni juga boleh bagi korang reward dan cashback, yang boleh kumpul bila korang bayar sesuatu dengan Google Pay.

Google Pay ni juga boleh bagi korang perlindungan pembeli, yang boleh encrypt info kad kredit atau debit korang, dan tak kongsi dengan penjual atau orang lain.

Google Pay ni memang senang dan selamat, sebab dia boleh integrate dengan banyak app dan servis yang ada kat Google, macam Gmail, YouTube, Google Play, dan banyak lagi. 

Nak tahu lebih lanjut pasal Google Pay, korang boleh pergi ke website Google Pay.

Kesimpulan

Paypal ni memang platform pembayaran online yang selamat dan mudah, tapi ada banyak alternatif lain yang boleh korang guna, yang mungkin lebih sesuai dengan keperluan dan bajet korang.

Dalam artikel ni, aku dah share dengan korang enam alternatif selain paypal yang boleh korang cuba, iaitu Wise, Stripe, MOLPay, Espay, Amazon Pay, dan Google Pay.

Apa pun, korang kena pastikan korang guna platform pembayaran online yang selamat, dan jangan sesekali kongsi info peribadi atau bank korang dengan orang yang tak dikenali.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial