Antivirus terbaik untuk devices korang

8 min read

Kaspersky Total Security

Kaspersky Total Security ni bukan calang-calang antivirus.

Semua orang dah kenal dengan Kaspersky ni. Dengan Kaspersky ni, korang boleh chill je bila online. Tak kira la korang nak shopping online ke, main game ke, semua safe.

Kaspersky ni ada feature encryption untuk simpan data penting korang, dan VPN untuk privacy tambahan.

Plus, dia ada parental control, so kalau ada anak-anak kat rumah, korang tak payah risau dorang buka website yang bukan bukan.

Harga dia start dari RM 66 untuk satu device, satu tahun. Tapi kalau korang nak lebih, ada pakej yang lebih power dengan harga yang berbaloi. 

Untuk mobile, Kaspersky ada apps yang boleh korang download, dan dia ada free version, tapi untuk full protection, kena upgrade ke paid version. Simple.

McAfee Total Protection

McAfee Total Protection ni memang dah lama dalam industri antivirus. Sesuai untuk korang yang ada banyak devices dan nak semua tu protected.

Dari virus sampai spyware, semua dia boleh handle. Yang best, dia ada unlimited VPN, so korang boleh surf internet dengan lebih selamat.

Parental controls dia pun mantap, jadi anak-anak korang pun memang safe lah.

Harga untuk satu device, satu tahun bermula dari 39. 99 USD (RM 187). McAfee juga ada apps untuk mobile, dan dia offer both free dan paid versions, dengan paid version memberi lebih banyak features dan protection.

Norton 360 Deluxe

Norton 360 Deluxe ni boleh cover sampai 5 devices dan sesuai untuk semua OS. Dia ada VPN, dark web monitoring, dan parental control yang boleh korang customize ikut keperluan. Kiranya ada feature tambahan lah dari antivirus tadi.

Plus, dia ada cloud backup, kot kalau terjadi apa-apa, data korang masih selamat dalam cloud. Harga dia bermula dari RM59 untuk setahun, investment terbaik untuk security yang top-notch. 

Norton pun ada apps untuk mobile, dengan free version yang ada basic protection, dan paid version untuk full features. So download je la sekarang.

Bitdefender Internet Security

Bitdefender Internet Security ni bagus untuk korang yang nak comprehensive protection. Dia ada antispam, firewall, dan parental control.

Plus, dia ada feature yang boleh optimizekan performance PC korang, so takde la lagging bila korang main game atau buat kerja.

Harga dia around RM 280 untuk satu tahun, dan itu sebenarnya harga yang murah untuk protection yang korang dapat. 

Bitdefender pun ada apps untuk mobile, dan dia ada free version yang cukup untuk basic protection, tapi kalau nak lebih, kena go for the paid version.

AVG Internet Security

AVG ni terkenal dengan performance yang ringan tapi protection yang kuat. Company ni memang dah lama sangat dah wujud. AVG Internet Security sesuai untuk korang yang suka gaming atau guna apps yang heavy.

Dia ada feature macam AI Detection, yang guna artificial intelligence untuk detect malware yang belum pernah ada sebelum ni. Harga dia tak mention, korang kena download AVG ni dulu secara FREE.

Kalau puas hati baru korang upgrade. Tapi serius, harga dia memang murah.

AVG ni ada apps untuk mobile jugak, dan dia offer free version untuk basic use, tapi kalau nak lebih secure, paid version is the way to go.

Avast Premier

Avast ni pun satu nama yang besar dalam dunia antivirus. Mungkin tak famous kat Malaysia, tapi kat luar negara, ni antara antivirus terbaik. Avast Premier ni ada semua yang korang perlukan untuk keep your devices safe.

Dari sandbox untuk test files yang mencurigakan, sampai data shredder untuk delete files secara permanent. Harga dia around RM 69 untuk 1 device satu tahun dan RM99 untuk 10 devices dan itu small price to pay untuk peace of mind. 

Avast ni juga ada mobile apps, dengan free version basic protection, dan paid version untuk extra security features.

Webroot SecureAnywhere AntiVirus

Webroot ni unique sebab dia super light dan fast. Webroot SecureAnywhere AntiVirus ni install dalam seconds dan scan dalam minutes.

Dia ada real-time threat protection dan anti-phishing. Memang kaw kaw punya protection dia bagi. Harga dia starting dari 23.99 USD (RM112.39) untuk satu tahun, dan itu harga yang okay sebenarnya untuk antivirus yang tak akan slow downkan PC korang.

Webroot ni juga ada mobile apps, dan dia offer free version yang ada basic protection, macam biasa, nak upgrade kena berbayar lah.

Trend Micro Antivirus+ Security

Last but not least, Trend Micro. 

Trend Micro Antivirus+ Security ni ada feature macam Pay Guard, yang boleh protect korang bila nak buat online banking atau shopping. Dia juga ada email scam safeguard dan optimization tools.

Harga dia starting dari RM69 untuk 2 devices satu tahun, dan itu harga yang reasonable untuk semua feature yang korang dapat. 

Trend Micro ni juga ada mobile apps, dengan free version basic protection, dan paid version untuk full security features.

So, itu dia senarai antivirus yang boleh korang boleh consider. Ingat, invest sikit untuk antivirus ni boleh jimat banyak. Jangan sampai dah kena hack baru nak download antivirus. Sekarang zaman phishing.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial