Apa akan jadi kalau korang tak bayar credit card - Benda ni penting

Betul ke semua tu? Apa sebenarnya kesan-kesan yang akan menimpa korang kalau korang tak bayar credit card? Jom tengok satu persatu.

Kena caj faedah sebab lewat bayar

Ini adalah kesan yang paling asas dan paling pasti kalau korang tak bayar credit card. Kad kredit ni memang ada faedah yang dikenakan ke atas baki yang belum dibayar.

Faedah ni biasanya dalam lingkungan 15% hingga 18% setahun, bergantung pada jenis kad dan bank yang korang guna.

Tapi bukan sekadar caj faedah je, korang juga akan dikenakan fee jika korang lambat bayar. Fee ni akan dicampur dengan hutang korang. Maka makin bertambah lah hutang korang.

Kalau korang tak bayar credit card, faedah ni akan terus berkumpul dan buatkan hutang korang membukit.

Jadi, koorang akan berhadapan dengan hutang yang semakin meningkat dan susah nak settle.

Kena panggil dan ugut oleh pihak bank atau agensi kutipan

Kalau korang tak bayar credit card, korang juga akan kena ganggu oleh pihak bank atau agensi kutipan yang diupah oleh bank untuk menuntut hutang korang.

Mereka akan panggil korang secara berkala, kadang-kadang sampai beberapa kali sehari, untuk menagih hutang. Kiranya macam ahlong la kan.

Mereka juga akan ugut korang dengan pelbagai cara termasuk lah tindakan undang-undang, seperti saman mahkamah, sita harta, atau blacklist nama korang.

Situasi ni akan menyebabkan korang rasa tertekan, bimbang, dan takut.

Kena blacklist oleh Bank Negara Malaysia (BNM)

Ini adalah kesan yang paling serius dan paling lama kalau korang tak bayar credit card.

BNM ada satu sistem yang dipanggil Central Credit Reference Information System (CCRIS), yang menyimpan rekod kredit semua orang yang ada pinjaman atau kad kredit dengan bank-bank di Malaysia.

Kalau korang tak bayar credit card, rekod kredit korang akan terjejas dan korang akan disenarai hitam oleh BNM.

Ini bermakna korang akan susah nak buat pinjaman atau apply kad kredit lain pada di masa akan datang, sebab bank-bank ada rekod yang korang bukanlah seorang pembayar yang baik.

Kesannya, segala urusan yang dengan hal-hal kewangan, macam membeli rumah, kereta, atau melabur akan jadi terhad. Memang susah gila la.

Apa yang korang boleh buat untuk elakkan kesan-kesan ni?

Kalau korang tak nak berdepan dengan kesan-kesan yang aku sebutkan tadi, ada beberapa perkara yang korang boleh buat untuk elakkan atau kurangkan hutang kad kredit korang.

Antaranya ialah:

  • Bayar sekurang-kurangnya jumlah minima yang diperlukan setiap bulan. Ini akan mengelakkan korang dari kena caj yuran lewat bayar dan faedah yang tinggi.
  • Runding dengan pihak bank untuk dapatkan penstrukturan semula hutang atau skim bantuan kewangan. Ini akan membantu korang untuk menyesuaikan bayaran mengikut kemampuan korang dan mengurangkan beban hutang.
  • Gunakan kaedah salji atau undi untuk bayar hutang kad kredit korang secara berperingkat. Kaedah salji ialah kaedah di mana korang bayar hutang yang ada faedah paling tinggi dulu, manakala kaedah undi ialah kaedah di mana korang bayar hutang yang ada baki paling rendah dulu. Kedua-dua kaedah ni akan memberi korang rasa kepuasan dan motivasi untuk terus bayar hutang.
  • Jangan guna kad kredit untuk beli barang yang bukan keperluan atau yang melebihi kemampuan korang. Kad kredit ni sebenarnya alat kewangan yang berguna kalau korang guna dengan bijak dan bertanggungjawab. Jangan jadikan ia sebagai alat untuk memenuhi kehendak atau nafsu korang yang tidak terkawal.

Nak cari kad kredit yang sesuai untuk korang?

Kalau korang masih mencari kad kredit yang sesuai untuk korang, atau nak tukar kad kredit yang korang ada sekarang, korang boleh cuba RinggitPlus.

RinggitPlus ni adalah satu platform yang membolehkan korang bandingkan pelbagai jenis kad kredit dari bank-bank yang berbeza, dan pilih yang paling sesuai dengan keperluan dan gaya hidup korang.

Korang juga boleh dapatkan hadiah-hadiah menarik seperti wang tunai, baucar, atau gadget bila korang mohon kad kredit melalui RinggitPlus.

Jadi, tunggu apa lagi? Jom lepak kat RinggitPlus sekarang dan cari kad kredit yang terbaik untuk korang!

Aku harap artikel ni dapat bantu jelaskan apa yang korang nak tahu. Ingat, jangan biarkan hutang kad kredit korang menjadi beban yang menghantui korang.

Bayarlah hutang korang dengan tepat pada masanya, dan gunalah kad kredit korang dengan bijak dan bertanggungjawab. 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..