Apa itu Computer Forensic

Computer Forensic ni basically macam CSI tapi untuk komputer. Kalau dalam CSI korang tengok diorang siasat mayat, dalam Computer Forensic ni diorang siasat data. 

Tujuan dia untuk mencari, menyimpan, dan menganalisis data dalam komputer atau network yang boleh digunakan dalam mahkamah.

Kenapa korang perlu tahu pasal Computer Forensic?

Sebabnya mudah je, guys. Dalam dunia yang semakin digital ni, jenayah online pun semakin meningkat. Nak-nak pulak kalau korang ada bisnes online, penting untuk tahu macam mana nak protect data korang.

Proses dalam Computer Forensic

Identification

Langkah pertama ni korang kena identify apa yang nak disiasat. Boleh jadi hard drive, boleh jadi email, atau apa-apa je lah.

2. Preservation

Lepas tu, kena preserve data tu supaya tak ada yang boleh alter atau delete. Ini penting sebab kita nak pastikan integriti data tu kekal.

3. Extraction

Dalam fasa ni, expert akan extract data yang relevan dari source yang korang dah identify tadi.

4. Analysis

Ini part yang paling crucial. Dalam fasa ni, data yang dah di-extract tadi akan dianalisis untuk cari bukti atau apa-apa maklumat yang relevan.

5. Presentation

Last but not least, semua data dan bukti yang dah ditemui akan disusun dan dipresentasikan, biasanya dalam bentuk laporan.

Kelebihan dan Kekurangan

Kelebihan

  1. Mengesan Jenayah: Boleh detect jenayah yang berlaku dalam dunia maya.
  2. Membantu dalam Kes Mahkamah: Data yang ditemui boleh digunakan sebagai bukti.

Kekurangan

  1. Mahal: Proses ni memang tak murah, guys.
  2. Makan Masa: Kalau korang ingat boleh settle dalam sehari dua, fikir balik!

Last Words

So, itu lah serba sedikit pasal Computer Forensic. Harap-harap lepas ni korang dah ada gambaran apa sebenarnya benda alah ni. 

Kalau ada apa-apa soalan, jangan malu, jangan segan, drop je dalam comment. Sampai sini je lah untuk hari ni, jumpa lagi!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..