Apa itu Forensik Data? - Korang mungkin berminat

Forensik data boleh digunakan untuk membuktikan melalui bukti, mengenal pasti atau trace penjenayah, atau mengembalikan data yang hilang atau rosak.

Forensik data juga boleh membantu mencegah jenayah atau pelanggaran daripada berlaku lagi dengan meningkatkan keselamatan dan integriti data.

Bagaimana cara nak Forensik Data?

Untuk melakukan forensik data, korang perlu ikut langkah-langkah ni:

1. Persediaan

Langkah pertama adalah bersedia dengan mengenal pasti sumber data yang relevan, seperti komputer, telefon bimbit, kamera, cloud storage, atau media storage lain.

Korang juga perlu pastikan korang ada alat dan perisian yang sesuai untuk mengakses, menyalin, dan menganalisis data tu.

Contohnya, korang boleh guna alat forensik digital macam FTK Imager, Autopsy, EnCase, atau Cellebrite.

Korang juga perlu patuh protokol dan prosedur yang betul untuk elak sebarang gangguan atau kerosakan pada data asal.

2. Pengumpulan

Langkah kedua adalah mengumpul data dari sumber yang dah dikenal pasti.

Korang perlu buat salinan tepat atau imej forensik dari data asal, dan simpan kat tempat yang selamat dan terkawal.

Korang juga perlu catat semua maklumat penting pasal sumber data, macam jenis, saiz, lokasi, tarikh, dan masa.

Korang juga perlu jaga kesahihan dan integriti data dengan guna kaedah macam checksum atau digital signature.

3. Analisis

Langkah ketiga adalah menganalisis data yang dah dikumpul.

Korang perlu guna teknik dan perisian yang sesuai untuk detect, extract, dan interpret data yang relevan dengan kes yang disiasat.

Contohnya, korang boleh guna teknik macam file carving, data recovery, steganalysis, malware analysis, network analysis, atau timeline analysis.

Korang juga perlu faham konteks dan makna data yang dapat, dan kenal pasti bukti atau clue yang penting.

4. Laporan

Langkah keempat adalah melapor hasil analisis data. Korang perlu sediakan laporan yang lengkap, jelas, dan objektif yang terangkan proses, kaedah, dan teknik yang diguna, serta data dan bukti yang jumpa.

Korang juga perlu sertakan semua dokumen sokongan, macam log, nota, gambar, atau rakaman.

Korang juga perlu pastikan laporan korang patuh standard dan format yang ditetapkan oleh pihak berkuasa atau klien.

Apa kelebihan Forensik Data?

Forensik data ada banyak kelebihan, antaranya:

  • Meningkatkan kecekapan dan ketepatan dalam detect dan selesaikan kes jenayah, penipuan, atau pelanggaran undang-undang.
  • Meningkatkan keadilan dan kebenaran dalam sistem perundangan dan peradilan.
  • Meningkatkan kesedaran dan pengetahuan pasal isu-isu berkaitan dengan data, macam privasi, etika, dan undang-undang.
  • Meningkatkan kemahiran dan kebolehan dalam bidang teknologi maklumat dan komunikasi.

Apa cabaran Forensik Data?

Forensik data juga ada beberapa cabaran, antaranya:

  • Hadap jumlah dan jenis data yang semakin banyak dan pelbagai, macam data sosial, data mudah alih, data multimedia, atau data tersembunyi.
  • Hadap teknologi dan kaedah yang semakin canggih dan kompleks, macam enkripsi, penghapusan, pengubahan, atau pengelakan.
  • Hadap isu-isu yang berkaitan dengan jurang digital, perbezaan undang-undang, kerjasama antarabangsa, atau hak asasi manusia.

Kesimpulan

Dengan forensik data, korang boleh buka dan bongkar rahsia dan misteri yang tersembunyi dalam data.

Korang boleh bela dan pertahan kebenaran dan keadilan dalam masyarakat. Korang boleh improve dan empower diri korang dalam bidang teknologi maklumat dan komunikasi.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..