Apa itu Hosting? (Edisi 2023)

Kita tahu, bila kita nak buat website, memang tak boleh lari dari perkara hosting ni. Hosting ni macam rumah untuk website kita. 

Tapi, kita tak boleh simply pilih hosting yang pertama jumpa. Ada beberapa jenis hosting seperti shared hosting, VPS hosting, dan dedicated hosting. 

Setiap jenis hosting ada kelebihan dan kekurangan mengikut keperluan website kita. 

So, kita kena bijak pilih hosting yang sesuai dengan keperluan website kita.

Jadi, korang boleh pilih hosting yang paling sesuai mengikut keperluan website korang.

Jom kita teruskan bacaan ni dan pilih hosting yang terbaik untuk website korang!

Apa itu hosting?

Hosting percuma & berbayar

Okay korang, sekarang kita nak borak tentang perbezaan antara hosting percuma dan berbayar. Ni memang satu topik yang sering jadi perdebatan dalam dunia web hosting.

Biasanya, hosting percuma akan hadkan bandwidth dan kapasiti penyimpanan yang kita boleh gunakan. 

Jadi, kalau kita nak buat website yang besar atau nak upload banyak gambar atau video, kita mungkin akan terhad dengan kapasiti hosting percuma.

Kalau kita nak website yang professional dan reliable, memang kena guna hosting berbayar. 

Hosting berbayar memang ada harga, tapi kita dapat servis yang lebih baik dan tak terhad dengan kapasiti dan bandwidth. Ada juga sokongan pelanggan yang boleh membantu kita selesaikan masalah website dengan cepat.

Jadi, kesimpulannya, kalau kita nak website yang professional dan tak terhad dengan kapasiti atau bandwidth, hosting berbayar memang better option. Tapi kalau nak buat website simple atau nak cuba-cuba buat website dulu, hosting percuma pun boleh jadi pilihan.

Harap penjelasan ni membantu korang memilih hosting yang terbaik untuk website korang!

Hosting

Tentang server

Dalam dunia web hosting, server ni memang satu perkara yang sangat penting.

Setiap hosting ada server masing-masing yang digunakan untuk menyimpan website files dan database

Server ni adalah komputer yang disambungkan dengan internet dan berfungsi untuk menyediakan sokongan kepada website korang.

Yang menariknya, server ni ada kat macam-macam tempat di seluruh dunia. Jadi, bila kita nak pilih hosting, kita kena perhatikan lokasi server hosting tersebut. Sebabnya, lokasi server akan mempengaruhi prestasi website kita.

Contohnya, kalau website kita mempunyai target audience di Malaysia, pilihlah hosting yang ada server di Malaysia. Sebab dengan pilih hosting yang ada server dekat-dekat dengan Malaysia, website kita akan lebih cepat dan stabil.

Sebaliknya, kalau kita target audience di luar negara, pilihlah hosting yang ada server di negara yang dituju. Sebab lokasi server akan mempengaruhi masa loading website dan pengalaman pengguna.

Jadi, kesimpulannya, bila kita nak pilih hosting, jangan lupa perhatikan lokasi server hosting tersebut. 

Pilihlah server yang terdekat dengan target audience website kita supaya website kita lebih cepat dan stabil.

Shared hosting & VPS

Kali ni kita nak fokus tentang perbezaan antara shared hosting dan VPS hosting. Kita akan bincangkan untuk apa jenis hosting ni dan siapa yang patut guna & hosting jenis yang macam mana. 

Pertama, mari kita borak tentang shared hosting. Shared hosting ni adalah jenis hosting yang popular di kalangan pemilik website yang baru nak mula bercita-cita membangunkan website. 

Seperti namanya, shared hosting ni merujuk kepada hosting yang berkongsi sumber dengan user lain pada satu server.

Kelebihan shared hosting adalah kos yang sangat rendah dan ia mudah digunakan. 

Hosting ni diselenggarakan oleh provider tu sendiri, jadi kita tak perlu risau tentang maintained atau pengurusan server. Kita hanya perlu fokus pada website development sahaja.

Kita juga akan terhad dengan jumlah bandwidth dan kapasiti storage yang disediakan oleh pihak hosting.

So, bagi korang yang ada website yang agak complex & memerlukan sumber yang banyak atau mempunyai traffic yang tinggi, VPS hosting adalah pilihan yang baik. VPS hosting ni adalah jenis hosting yang mempunyai lebih banyak sumber yang boleh digunakan oleh website kita.

Dalam VPS hosting, kita dapat akses ke virtual private server yang membolehkan kita ada kawalan penuh ke atas sumber dan settings server. 

Dalam VPS hosting, korang juga tak akan berkongsi sumber dengan user lain, jadi prestasi website korang akan lebih stabil dan boleh dikawal sepenuhnya.

Tapi, VPS hosting ni memerlukan pengetahuan teknikal yang tinggi dan harganya agak mahal sedikit berbanding dengan shared hosting. 

Jadi, VPS hosting lebih sesuai untuk website yang memerlukan sumber yang banyak dan mempunyai traffic yang tinggi. Kalau website baru & ringan, korang memang tak perlukan VPS. 

Jadi, kesimpulannya, shared hosting sesuai untuk website yang baru nak mula dan tak memerlukan sumber yang banyak. 

Sedangkan VPS hosting lebih sesuai untuk website yang sedikit complex & perlukan sumber yang banyak atau mempunyai traffic yang tinggi.

Harap penjelasan ni membantu korang pilih hosting yang sesuai untuk website korang!

Dedicated Server

Kita dah bincangkan perbezaan antara shared hosting dan VPS hosting. Kali ni kita nak borak tentang dedicated server.

Dedicated server ni adalah jenis hosting yang paling powerful dan mahal. 

Dalam dedicated server, kita akan mendapat akses kepada satu server secara penuh tanpa perlu berkongsi sumber dengan pelanggan lain. Ini bermaksud, server hosting akan disediakan khas untuk website kita sahaja.

Kelebihan dedicated server ni adalah prestasi website yang sangat stabil dan boleh menampung traffic yang tinggi. 

Kita juga dapat mengawal sepenuhnya konfigurasi server dan sumber yang kita gunakan.

Tapi, dedicated server ni memerlukan pengetahuan teknikal yang tinggi dan lebih mahal berbanding shared hosting atau VPS hosting. 

Jadi, dedicated server lebih sesuai untuk website yang memerlukan sumber yang sangat banyak dan mempunyai traffic yang sangat tinggi.

Contohnya, website e-commerce atau website yang memerlukan penggunaan database yang besar dan kompleks. 

Tapi, kalau website korang hanya memerlukan sumber yang sedikit, dedicated server mungkin terlalu mahal dan tak berbaloi.

Jadi, kesimpulannya, dedicated server sesuai untuk website yang sangat complex & memerlukan sumber yang sangat banyak dan mempunyai traffic yang sangat tinggi. 

Tapi, kalau website korang tak memerlukan sumber yang sedemikian banyak, pilihlah hosting jenis yang lebih murah dan sesuai dengan keperluan website korang.

Hosting

Senarai Hosting terbaik di Malaysia

Beberapa pilihan hosting terbaik di Malaysia yang boleh korang pertimbang untuk gunakan. Setiap pilihan ni ada kelebihan dan kekurangan yang berbeza mengikut keperluan website korang.

  1. Exabytes – Hosting yang popular di Malaysia, Exabytes mempunyai pelbagai pilihan hosting dari shared hosting hingga dedicated hosting. Dalam Exabytes, korang juga boleh dapatkan sokongan pelanggan yang sangat bagus dan berpatutan.

  2. Shinjiru – Shinjiru merupakan penyedia hosting terkemuka di Malaysia dan Asia Tenggara. Ada pelbagai pilihan hosting seperti shared hosting, VPS hosting, dan dedicated hosting. Shinjiru juga menawarkan sokongan pelanggan yang boleh membantu korang selesaikan masalah website.
  3. ServerFreak – ServerFreak adalah salah satu penyedia hosting terbaik di Malaysia. Ada pelbagai pilihan hosting termasuk shared hosting, VPS hosting, dan dedicated hosting. ServerFreak mempunyai sokongan pelanggan yang sangat bagus dan berpatutan.
  4. Hostinger – Hostinger mempunyai pakej hosting yang sangat berpatutan dan sesuai untuk website yang memerlukan kos yang rendah. Ada pelbagai pilihan hosting termasuk shared hosting, VPS hosting, dan dedicated hosting.
  5. A2 Hosting – A2 Hosting mempunyai pakej hosting yang sangat cepat dan boleh menampung traffic yang tinggi. Ada pelbagai pilihan hosting termasuk shared hosting, VPS hosting, dan dedicated hosting.
  6. VPSMalaysia – VPSMalaysia adalah penyedia hosting VPS yang popular di Malaysia. Mereka menawarkan pelbagai pilihan VPS hosting dengan harga yang berpatutan dan sokongan pelanggan yang sangat bagus.

Jadi, itu adalah beberapa pilihan hosting terbaik di Malaysia yang boleh korang pertimbangkan. 

Sebelum memilih hosting, pastikan korang fahamkan dulu keperluan website korang dan pilih hosting yang sesuai dengan keperluan, kalau tak dia akan jadi satu pembaziran. Serius!

Kesimpulan

Ada beberapa faktor yang patut kita pertimbangkan seperti keperluan website, kos dan sokongan pelanggan.

Kalau website kita masih baru dan memerlukan kos yang rendah, hosting murah seperti shared hosting dan beberapa pilihan VPS hosting boleh menjadi pilihan yang baik. 

Hosting jenis ni juga sangat mudah digunakan dan ada sokongan pelanggan yang baik.

Tapi kalau website kita memerlukan sumber yang banyak dan mempunyai traffic yang tinggi, dedicated server atau VPS hosting yang lebih mahal mungkin sesuai. Hosting jenis ni akan memberikan prestasi yang lebih stabil dan kita boleh mengawal sepenuhnya konfigurasi server dan sumber yang kita gunakan.

Jadi, tak kisah la jenis hosting yang kita pilih, pastikan kita memilih hosting yang sesuai dengan keperluan website kita dan dapat memberikan prestasi yang stabil. 

Selain itu, jangan lupa untuk mencari penyedia hosting yang ada sokongan pelanggan yang bagus dan berpatutan. Harap penjelasan ni membantu korang pilih hosting yang terbaik untuk website korang!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..