Apa itu Hyper V - Jom deep study

Hyper V adalah teknologi virtualisasi dari Microsoft yang boleh buat korang run banyak sistem operasi dalam satu PC.

Hyper V ni macam mesin virtual yang boleh buat korang create dan manage komputer virtual yang berbeza-beza.

Setiap komputer virtual ni macam komputer biasa, ada sistem operasi dan program sendiri. Hyper V ni ada banyak kelebihan dan kegunaan untuk korang. Apa je kelebihan dan kegunaan tu? Jom tengok!

Konsolidasi server dan beban kerja

Hyper V boleh buat korang guna hardware korang dengan lebih efektif. Korang boleh kumpulkan server dan beban kerja korang ke komputer fisik yang lebih sikit dan lebih power.

So, korang boleh jimat ruang dan elektrik, dan kurangkan kos beli server baru. Hyper V jugak boleh buat korang scale up atau scale down sumber daya korang mengikut keperluan yang korang nak.

Backup & restore

Hyper V boleh buat korang backup dan restore data korang dengan lebih mudah dan cepat.

Hyper V ada feature yang boleh buat korang export dan import komputer virtual korang ke sistem Hyper V lain, termasuk Azure.

Jadinya, korang boleh simpan dan pindah data korang dari sistem lama ke sistem baru. Hyper V jugak boleh buat korang recover dari downtime yang tak dijangka dengan feature seperti live migration, failover clustering, dan replication.

Buat testing yang lebih efisien

Dengan Hyper V korang boleh test dan develop software dengan lebih lancar dan selamat tanpa perlu merisikokan komputer korang sendiri.

Hyper V boleh buat korang reproduce lingkungan komputasi yang berbeza tanpa perlu beli atau maintain hardware yang korang perlukan.

Korang boleh test software atau aplikasi korang kat komputer virtual yang ada sistem operasi yang berbeza, macam Windows, Linux, atau MacOS.

Korang jugak boleh test software atau aplikasi yang tak selamat atau tak compatible kat komputer virtual tanpa risiko kena virus atau malware.

Meningkatkan security

Hyper V boleh buat korang protect PC korang dari ancaman luar.

Sebab Hyper V ada feature yang boleh buat korang browse website yang tak trusted dalam container yang secure dan isolated.

Jadi, korang boleh elak dari terkena malware atau phishing yang boleh rosakkan PC korang. Hyper V jugak ada feature yang boleh buat korang encrypt data korang dengan BitLocker dan Secure Boot.

Memang betul betul mantap Hyper V ni.

Kesimpulan

Hyper V adalah teknologi virtual yang boleh buat korang run banyak sistem operasi dalam satu PC.

Hyper V ada banyak kelebihan dan kegunaan untuk korang, macam setup server, backup data, test software, dan protect PC.

Jadi, kalau korang nak guna Hyper V, korang kena ada Windows 10 Enterprise, Pro, atau Education, dan pastikan hardware korang juga support sistem virtual ni. Aktifkan la Hyper V kat PC korang sekarang, dan explore semua kelebihan dan kegunaan yang ada!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..