Apa itu Iron Dome? - Info yang korang patut tahu

Iron dome beraksi

Komponen utama iron dome

Iron Dome ada tiga komponen penting:

  1. Radar pengesan & penjejakan: Radar ni yang mengesan peluru berpandu musuh.
  2. Pusat kawalan pertempuran & pengurusan senjata (BMC): Ini tempat dimana segala strategi dan keputusan dibuat.
  3. Unit pelancaran peluru berpandu: Unit ni yang melancarkan peluru berpandu Tamir untuk menangkis ancaman.

Setiap bateri Iron Dome boleh ada 3-4 pelancar, dengan setiap pelancar boleh muat sampai 20 peluru berpandu​​.

Penempatan iron dome

Setiap bateri sistem ni boleh melindungi kawasan bandar seluas 150 kilometer persegi. Macam cerita fiksyen sains, tapi ini realiti sebenar!​

Sistem ni melindungi penduduk dan aset penting, serta boleh diletakkan strategik untuk kurangkan kerosakan sampingan​​​​.

Iron dome di peringkat global

Versi lain iron dome

Iron Dome tak hanya hadir dalam satu versi je.

Sistem ini melindungi aset-aset laut dan darat penting Israel dari ancaman peluru berpandu, serangan udara, dan ancaman permukaan ke permukaan, bahkan dalam keadaan serangan yang padat. Iron Dome juga telah diadaptasi untuk kegunaan NATO di Iraq dan Afghanistan.

Dari pertahanan udara di Israel hingga ke peringkat global, sistem ini sudah membuktikan kehebatannya dalam melindungi dan menangkis ancaman. Macam dalam filem fiksyen sains, tapi ini realiti, canggih dan berkesan! Aku harap Malaysia akan membangunkan satu sistem yang canggih & mampu hacking semua rocket yang telah dilancarkan oleh pihak musuh!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..