Apa itu Scribd? - Ini yang korang perlu tahu

Scribd adalah perpustakaan dokumen digital yang gempak habis, sebab dia ada lebih dari 170 juta dokumen dan tak berhenti tambah.

Korang boleh jumpa dan upload teks pasal apa-apa je, dari bisnes sampai hobi — semua cukup dengan bayar sekali sebulan.

Scribd juga ada eBuku, buku audio, majalah, podcast, dan banyak lagi yang korang boleh nikmati.

Photo by Nubelson Fernandes on Unsplash

Apa kelebihan Scribd?

Scribd ada banyak kelebihan yang buat dia berbeza dari platform lain.

Antara kelebihan Scribd ialah:

  • Akses tanpa had. Korang boleh baca, dengar, atau tonton apa-apa je yang korang suka, tanpa had jumlah atau masa. Tak payah risau pasal habis kuota atau tunggu giliran.
  • Pelbagai jenis dokumen. Korang boleh cari dokumen pasal apa-apa topik yang korang minat, dari akademik sampai rekreasi. Ada juga dokumen yang jarang-jarang ada kat tempat lain, macam nota kuliah, skrip filem, atau resume contoh.
  • Mudah digunakan. Korang boleh guna Scribd kat mana-mana peranti yang korang ada, sama ada komputer, tablet, atau telefon. Scribd pun ada aplikasi yang boleh korang download kat iOS atau Android. Korang boleh sync dokumen yang korang baca kat semua peranti, dan sambung baca bila-bila masa.
  • Murah dan berbaloi. Korang cuma perlu bayar RM29.90 sebulan untuk dapat semua kelebihan Scribd. Bandingkan dengan platform lain yang charge lebih mahal atau kurang pilihan. Lagipun, korang boleh cuba Scribd secara percuma selama 30 hari sebelum subscribe.

Apa kegunaan Scribd?

Scribd boleh digunakan untuk pelbagai tujuan, bergantung pada keperluan dan minat korang.

Antara kegunaan Scribd ialah:

  • Belajar dan meningkatkan ilmu. Korang boleh baca buku-buku yang berkaitan dengan bidang korang, sama ada pelajaran, kerja, atau bisnes. Korang boleh cari buku yang sesuai dengan tahap korang, dari asas sampai lanjut. Korang boleh juga baca nota-nota yang dibuat oleh orang lain, atau upload nota korang sendiri untuk kongsi ilmu.
  • Baca untuk hiburan. Korang boleh baca novel-novel yang best, dari genre romance, thriller, fantasi, dan macam-macam lagi. Korang boleh juga baca majalah-majalah yang popular, dari fesyen, sukan, teknologi, dan banyak lagi. Korang boleh juga dengar buku audio atau podcast yang menarik, dari cerita, komedi, motivasi, dan lain-lain.
  • Cari inspirasi dan idea. Korang boleh cari dokumen yang boleh bantu korang untuk buat projek, presentasi, atau kerja kreatif. Korang boleh cari contoh-contoh yang dah ada, atau buat yang baru dengan bantuan Scribd. Korang boleh juga cari dokumen yang boleh ajar korang skill baru, seperti bahasa, seni, atau komputer.

Apa tahap keselamatan Scribd?

Scribd adalah platform yang selamat dan dipercayai oleh jutaan pengguna di seluruh dunia.

Scribd mengambil langkah-langkah untuk melindungi privasi dan hak cipta pengguna.

Antara langkah-langkah keselamatan Scribd ialah:

  • Enkripsi data. Scribd menggunakan teknologi SSL untuk mengenkripsi data yang korang hantar atau terima dari Scribd. Ini bermakna, data korang tak boleh dicuri atau diubah oleh orang lain.
  • Pengesahan pengguna. Scribd memerlukan korang untuk log masuk dengan email atau akaun sosial yang sah sebelum korang boleh guna Scribd. Ini untuk pastikan korang adalah pengguna yang sebenar, dan bukan robot atau penipu.
  • Pengurusan dokumen. Scribd membolehkan korang untuk mengawal siapa yang boleh lihat, download, atau kongsi dokumen korang. Korang boleh set dokumen korang sebagai public, private, atau unlisted. Korang boleh juga hapus dokumen korang bila-bila masa.
Photo by Thought Catalog on Unsplash

Sesuai ke tak simpan data sensitif kat Scribd?

Jawapannya, bergantung pada jenis data yang korang nak simpan.

Secara amnya, Scribd adalah platform yang selamat untuk simpan data yang berkaitan dengan ilmu, hiburan, atau inspirasi.

Tetapi, Scribd bukanlah platform yang sesuai untuk simpan data yang sangat sensitif, seperti maklumat peribadi, kewangan, atau kesihatan.

Ini kerana, data yang korang simpan kat Scribd boleh diakses oleh orang lain, sama ada dengan kebenaran korang atau tanpa.

Jadi, kalau korang nak simpan data sensitif kat Scribd, korang kena pastikan korang set dokumen korang sebagai private, dan jangan kongsi dengan sesiapa. Tapi kalau korang nak simpan file yang betul betul penting macam melibatkan kerajaan tu tak boleh la ye. Tak sesuai.

Korang kena ingat bahawa Scribd boleh mengubah syarat dan dasar mereka bila-bila masa, dan korang kena ikut syarat dan dasar tersebut.

Kesimpulan

Scribd adalah platform yang best untuk korang yang suka baca, dengar, atau tonton dokumen digital.

Korang boleh dapat akses tanpa had kepada pelbagai jenis dokumen dengan bayaran yang murah dan berbaloi.

Korang boleh guna Scribd untuk belajar, hiburan, atau inspirasi.

Scribd juga adalah platform yang selamat, tetapi korang kena berhati-hati kalau nak simpan data sensitif kat sana.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..