Apa itu Trojan? - Jom study

Trojan ni bukan nama binatang, tapi nama satu benda yang boleh rosakkan komputer korang.

Trojan ni sebenarnya malware, yang maksudnya benda jahat yang nak masuk dalam komputer korang.

Trojan ni pandai menyamar sebagai program atau fail yang nampak selamat, tapi sebenarnya tak selamat langsung.

Nama Trojan ni datang dari kisah lama pasal kuda kayu Trojan, yang orang Yunani guna untuk tipu orang Troy dan serang bandar dia.

Trojan ni sangat bahaya sebab dia boleh buat apa saja kat komputer korang, macam curi data, kawal komputer, atau download benda jahat lain.

Macam mana Trojan berfungsi?

Trojan berfungsi dengan menipu korang supaya klik, buka, atau install dia.

Dia akan tiru fail atau program yang korang selalu guna, macam game, lagu, atau dokumen.

Email pun dia boleh tiru, macam dari kawan atau bos korang, tapi sebenarnya dari penjenayah siber. Bila korang terkena tipu dan buka benda tu, Trojan akan aktif dan mula serang komputer korang.

Macam mana nak elak Trojan?

Tapi jangan risau, ada beberapa cara yang korang boleh buat untuk elak Trojan masuk dalam komputer korang. Antara cara-cara tu ialah:

  • Download app atau software dari sumber yang sah. Jangan sesekali download dari website yang korang tak kenal atau tak percaya. Banyak Trojan yang tersimpan dalam website macam tu, nak tunggu korang terkena. Kalau boleh, download dari official store atau website je.
  • Jangan buka attachment atau program yang korang dapat dalam email dari orang yang korang tak kenal. Kadang-kadang, email tu nampak macam dari kawan atau bos korang, tapi sebenarnya dari penjenayah siber. Email tu akan ada lampiran atau link yang bila korang klik, Trojan akan aktif. Jadi, jangan mudah terpedaya dengan email macam tu.
  • Gunakan ad blocker atau browser yang selamat. Banyak Trojan yang boleh masuk melalui web banner atau link yang korang jumpa dalam website. Kalau korang gunakan ad blocker atau browser yang ada security feature, korang boleh elak Trojan yang cuba masuk melalui cara tu.
  • Jangan mudah percaya dengan software yang free. Banyak software yang free ni sebenarnya ada Trojan dalam dia. Bila korang install software tu, Trojan pun akan install sekali. Jadi, jangan terlalu tamak dengan software yang free, sebab ada harga yang korang kena bayar.
  • Gunakan antivirus yang boleh detect dan remove Trojan. Ini cara yang paling penting dan paling berkesan. Antivirus ni akan scan komputer korang dan cari Trojan yang ada dalam dia. Bila jumpa, antivirus ni akan remove Trojan tu dan protect komputer korang dari serangan Trojan lain.

Itu dia tips yang aku boleh kongsi dengan korang pasal macam mana nak elak Trojan. Harap korang dapat manfaat dari artikel ni dan jaga komputer korang dari Trojan. Selamat mencuba! 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..