Apa itu two-step verification?

Cara kerja two-step verification

Double check sebelum masuk: Bila korang log masuk ke sesuatu akaun, selain daripada password, sistem akan minta satu lagi bukti yang korang ni pemilik sebenar akaun tu. Ini macam bila korang pergi bank, tak cukup dengan IC je, kadang kena jawab soalan keselamatan lagi.

Jenis-jenis 2SV: Biasanya, sistem akan hantar kod melalui SMS atau email. Tapi, ada juga yang guna aplikasi khas macam Google Authenticator atau Microsoft Authenticator.

Google Authenticator

Extra layer dengan app: Google Authenticator ni app yang jana kod unik setiap kali korang nak log masuk. Setiap kod hanya valid untuk beberapa saat je.

Gunanya?: Ini untuk pastikan yang hanya korang yang dapat akses. Walaupun orang lain tahu password korang, tanpa kod dari app ni, mereka tak boleh masuk.

Microsoft Authenticator

Macam Google, tapi dari Microsoft: Prinsipnya sama macam Google Authenticator. Cuma ia dari Microsoft dan ada beberapa feature tambahan.

Backup ke cloud: Salah satu kelebihannya, korang boleh backup data authentication korang ke cloud. Kalau tukar phone, tak perlu setup semula dari awal.

Manfaat untuk email dan akaun lain

Lindungi email korang: Dengan 2SV, email korang jadi lebih secure. Tak kira Gmail, Outlook, atau apa pun, semua ada opsi untuk aktifkan 2SV.

Akaun lain pun sama: Tak kira la Facebook, Instagram, atau even game online, banyak yang dah support 2SV. Ini untuk pastikan akaun korang selamat dari hacker.

Pentingnya two-step verification

Kenapa perlu?: Dalam dunia digital yang penuh risiko ni, password saja tak cukup. Dengan 2SV, walaupun password korang terdedah, akaun korang masih selamat.

Tingkatkan keselamatan online: Ini macam korang pakai seat belt dalam kereta. Ia satu langkah tambahan untuk keselamatan.

Bagaimana 2SV melindungi kita

Halang akses tidak sah: Jika ada yang cuba masuk ke akaun korang tanpa izin, 2SV ni akan jadi penghalang. Mereka perlukan kod kedua, yang biasanya hanya korang yang ada.

Kurangkan risiko phishing: Walaupun korang terjebak dalam scam phishing dan terbagi password, dengan 2SV, akaun korang masih selamat.

Bukan hanya SMS dan email

Pilihan lain selain SMS dan email: Selain kod melalui SMS atau email, korang juga boleh guna kaedah lain macam USB security keys atau biometric verification (macam fingerprint atau face ID).

Apa itu USB security keys

Physical key untuk log masuk: Ini macam kunci rumah tapi untuk akaun digital. Korang pasang USB key ni ke device untuk sahkan identiti. So apa apa korang guna je USB security keys ni confirm boleh buka.

Sangat secure: Sebab ia physical dan hanya korang yang ada, risiko untuk dihack jauh lebih rendah. Kalau nak hack pun susah gila.

Biometric verification

Gunakan ciri fizikal unik: Teknologi ni guna benda macam cap jari atau pengenalan wajah untuk sahkan identiti korang.

Cepat dan mudah: Tak perlu ingat password atau tunggu kod, just scan dan terus masuk.

Kesimpulan

Two-step verification ni memang langkah penting dalam menjaga keselamatan digital korang. Walaupun mungkin nampak macam satu kerja extra, tapi ia sangat berbaloi untuk melindungi data dan maklumat peribadi korang. Jadi, pastikan aktifkan 2SV pada semua akaun penting, dan jadilah netizen yang lebih selamat dan bijak!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..