Apa itu WHO? Korang mungkin nak tahu

WHO, atau World Health Organization. WHO ni macam boss besar untuk hal-hal kesihatan di seluruh dunia. WHO ni bawah naungan PBB, yang tu pulak singkatan untuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. WHO mula beroperasi pada 7 April 1948, dan sejak tu banyak benda yang WHO buat untuk kita semua.

Apa yang WHO buat?

WHO tolong negara-negara dengan memberi nasihat, bahan, dan latihan tentang macam-macam isu kesihatan.

WHO juga buat piawaian kesihatan yang semua negara kena ikut, dan kumpul data tentang penyakit atau masalah kesihatan yang berlaku di seluruh dunia.

WHO juga jadi tempat untuk orang-orang pakar kesihatan bincang dan kongsi ilmu atau pendapat tentang hal-hal kesihatan.

WHO juga banyak berjasa dalam usaha-usaha kesihatan awam, contohnya menghapuskan penyakit cacar, hampir menghapuskan polio, dan mencipta vaksin Ebola.

Sekarang ni, WHO tengah fokus pada penyakit berjangkit, macam HIV/AIDS, Ebola, COVID-19, malaria dan tuberkulosis. Penyakit tak berjangkit pun WHO ambil peduli, macam penyakit jantung dan kanser. WHO juga nasihat kita tentang pemakanan sihat, nutrisi, dan keselamatan makanan.

WHO jaga juga kesihatan pekerja, dan masalah penyalahgunaan bahan.

WHO sokong juga idea liputan kesihatan universal, maksudnya semua orang boleh dapat perkhidmatan kesihatan yang berkualiti dan mampu bayar. WHO juga pantau risiko kesihatan awam, dan sedia untuk bertindak jika ada kecemasan.

Siapa yang WHO ni?

WHO ni bukan satu orang, tapi ramai orang. WHO ada lebih daripada 7000 orang staf yang bekerja di lebih daripada 150 negara.

Staf WHO ni terdiri daripada doktor, jururawat, ahli epidemiologi, ahli statistik, ahli sains sosial, ahli komunikasi, ahli pentadbiran, dan banyak lagi.

Staf WHO ni bekerja sama dengan kerajaan, badan-badan antarabangsa, NGO, universiti, dan sektor swasta untuk mencapai matlamat WHO.

Staf WHO ni juga ada yang bekerja di lapangan, macam di kawasan yang terjejas oleh peperangan, bencana, atau wabak penyakit.

Kenapa kita kena peduli pasal WHO?

WHO ni penting untuk kita semua, sebab WHO ni jaga kesihatan kita semua. WHO ni macam server yang online 24 jam, yang sedia untuk tolong kita bila-bila masa.

WHO ni juga macam feature yang boleh kita guna untuk dapat maklumat, nasihat, atau bantuan tentang hal-hal kesihatan.

WHO ni juga macam rakan yang boleh kita sokong dan bekerjasama untuk memperbaiki kesihatan dunia.

WHO ni bukan macam boss yang nak control kita semua, tapi macam kawan yang nak tolong kita semua. Jadi, kita kena hargai dan hormati WHO, dan jangan lupa untuk ucap terima kasih kepada WHO. 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial