Apa yang korang perlu tahu tentang Microsoft Azure - Jom study

Microsoft Azure ni platform cloud yang ada lebih 200 produk dan servis yang boleh tolong korang untuk create, run, dan manage apps kat cloud, on-prem, dan edge.

Dengan Azure, korang boleh guna teknologi terkini macam AI, data dan analytics, app development, dan macam-macam lagi. Azure pun ada security, compliance, innovation, dan cost-effective untuk pelbagai industry dan business challenge.

Sejak bila Azure wujud?

Azure launch pada tahun 2010 sebagai “Windows Azure” dan then rename sebagai “Microsoft Azure” pada tahun 2014. Sejak tu, Azure keep growing dan add produk dan servis baru untuk meet keperluan customer dan market.

Pada tahun 2020, Azure ada revenue tahunan $48.4 billion dan market share 19.7%. Wow.

Photo by Ed Hardie on Unsplash

Apa sahaja servis yang ditawarkan oleh Azure?

Azure ada banyak servis yang boleh kategorikan kepada beberapa group utama, macam:

  • AI dan machine learning: Servis ni boleh bantu korang create, train, dan deploy model AI yang boleh detect gambar, suara, teks, dan lain-lain. Contoh, Azure AI Studio, Azure OpenAI Service, Azure Machine Learning, dan lain-lain.
  • Compute: Servis ni boleh bantu korang run apps dan code kat cloud dengan guna pelbagai option macam virtual machine, container, function, dan lain-lain. Contoh, Azure Virtual Machines, Azure Kubernetes Service, Azure Functions, dan lain-lain.
  • Storage: Servis ni boleh bantu korang store dan manage data kat cloud dengan guna pelbagai jenis macam disk, file, database, dan lain-lain. Contoh, Azure Disk Storage, Azure File, Azure SQL Database, dan lain-lain.
  • Networking: Servis ni boleh bantu korang connect dan protect apps dan data kat cloud dengan guna pelbagai tools macam load balancer, firewall, VPN, dan lain-lain. Contoh, Azure Load Balancer, Azure Firewall, Azure VPN Gateway, dan lain-lain.
  • IoT: Servis ni boleh bantu korang connect dan manage smart devices dan sensors kat cloud dengan guna pelbagai platform dan software. Contoh, Azure IoT Hub, Azure IoT Central, Azure IoT Edge, dan lain-lain.

Ini cuma sebahagian daripada servis yang ditawarkan oleh Azure. Untuk list lengkap, korang boleh check website rasmi Azure.

Kenapa korang patut guna Azure?

Ada banyak reason kenapa korang patut guna Azure untuk project atau business korang, antara nya:

  • Azure ni platform cloud yang flexible dan open yang support pelbagai programming language, OS, framework, dan device.
  • Azure ni platform cloud yang secure dan compliant yang meet standard dan regulation antarabangsa macam ISO, GDPR, HIPAA, dan lain-lain.
  • Azure ni platform cloud yang innovative dan scalable yang boleh bantu korang explore new possibilities dan grow your business dengan cepat dan mudah.
  • Azure ni platform cloud yang reliable dan affordable yang boleh bantu korang reduce downtime dan save cost dengan guna best practices dan tools yang disediakan.

So, tu la sedikit sebanyak tentang Microsoft Azure.

Aku harap artikel ni boleh bantu korang faham lebih lanjut tentang platform cloud ni. Thanks for reading!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial