AVG ni bagus ke untuk PC korang - Ini yang perlu korang tahu

Apa itu AVG?

AVG ni singkatan untuk Anti-Virus Guard, sebuah program yang melindungi PC korang daripada virus, malware, spyware, ransomware, dan ancaman lain yang boleh rosakkan data atau sistem korang.

AVG ni dibangunkan oleh AVG Technologies, sebuah syarikat yang berpusat di Czech Republic. AVG ni dah wujud sejak tahun 1992, jadi dia memang dah lama dalam bidang ni.

Apa kelebihan AVG?

AVG ni ada banyak kelebihan yang boleh buat korang tertarik untuk guna dia.

Antara kelebihan AVG ialah:

  • Dia free! Korang boleh download dan install AVG secara percuma, dan dia akan scan dan hapuskan virus yang ada dalam PC korang. Korang tak perlu bayar apa-apa untuk guna AVG, kecuali kalau korang nak upgrade ke versi premium yang ada lebih banyak fungsi dan perlindungan.
  • Dia ringan! AVG ni tak ambil banyak ruang atau sumber dalam PC korang, jadi dia tak akan slow down atau lag PC korang. Korang boleh guna PC korang macam biasa, sambil AVG jaga background korang.
  • Dia mudah! AVG ni senang untuk guna, dengan interface yang simple dan user-friendly. Korang boleh customize setting AVG mengikut keperluan korang, dan dia akan update secara automatik untuk pastikan korang selalu dilindungi daripada ancaman terbaru.
  • Dia lengkap! AVG ni bukan sahaja melindungi PC korang daripada virus, tapi juga daripada phishing, spam, hacker, dan pencuri identiti. AVG ni juga ada fungsi-fungsi tambahan seperti VPN, firewall, password manager, dan file shredder yang boleh tingkatkan lagi keselamatan dan privasi korang.

Apa kekurangan AVG?

Walaupun AVG ni nampak macam perfect, dia sebenarnya ada juga kekurangan yang korang perlu tahu.

Antara kekurangan AVG ialah:

  • Dia annoying! AVG ni kadang-kadang boleh jadi menyampah dengan pop-up dan notifikasi yang selalu keluar, terutama kalau korang guna versi free. Dia akan asyik suruh korang upgrade ke versi premium, atau offer korang produk-produk lain yang korang tak perlukan. Korang boleh disable pop-up dan notifikasi ni, tapi dia akan tetap cuba nak persuade korang.
  • Dia risky! AVG ni ada beberapa isu dengan privasi dan keselamatan korang, terutama kalau korang guna VPN dia. VPN ni sepatutnya boleh hide IP address korang dan encrypt data korang, tapi ada laporan yang kata AVG ni ada log aktiviti korang dan share dengan pihak ketiga. Ini boleh jadi bahaya kalau data korang bocor atau disalahgunakan oleh orang lain.
  • Dia limited! AVG ni mungkin tak cukup untuk melindungi PC korang daripada semua jenis ancaman, terutama yang lebih canggih atau baru. AVG ni juga tak boleh detect atau remove semua virus, terutama yang lebih tersembunyi atau berubah-ubah. Korang mungkin perlu guna antivirus lain yang lebih kuat atau reliable untuk backup AVG korang.

AVG ni bagus ke untuk PC korang?

So, balik kepada soalan asal, AVG ni bagus ke untuk PC korang? Jawapan aku ialah, bergantung pada keperluan dan preferensi korang. Kalau korang nak antivirus yang minimal, maka AVG adalah jawapannya.

Kalau korang nak antivirus yang advanced, AVG kurang sesuai. Tapi ni cuma pendapat dari aku. Lain orang lain pendapat. So kalau artikel ni korang rasa bagus, sharekan pada orang lain.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial