Bank digital pertama di Malaysia - GXBank by Grab

Apa itu GX Bank by Grab?

GX Bank ni dilancarkan dengan tujuan untuk melayan keperluan komuniti yang kurang dilayan dan segmen perusahaan mikro dan kecil. Ia dikendalikan oleh lebih daripada 95% pekerja Malaysia dari sektor teknologi dan kewangan dan diketuai oleh Pei Si Lai, yang membawa pengalaman lebih dari 25 tahun dalam bidang perbankan komersial dan pengguna​​.

GX Bank adalah anak syarikat kepada GXS Bank Pte. Ltd., sebuah usaha sama bank digital di Singapura antara Grab Holdings Limited dan Singapore Telecommunications Limited (Singtel), dengan pelaburan konsortium dari beberapa pelabur Malaysia termasuk Kumpulan Kuok​​.

Fungsi dan operasi GX Bank

GX Bank juga memperkenalkan ciri “Pockets” untuk membantu pengguna mencapai matlamat simpanan jangka pendek dan panjang. Ini seperti ciri “Tabung” yang membolehkan pengguna menyimpan untuk kecemasan perubatan, percutian, atau deposit untuk kereta atau rumah masa depan mereka​​.

Kelebihan dan kekurangan GX Bank

Walaupun ada beberapa kelebihan, GX Bank juga menghadapi beberapa kekangan. Pada masa ini, GX Bank hanya berfungsi sebagai akaun simpanan; tiada opsi untuk belanja melalui DuitNow QR dan tiada kad debit Mastercard atau Visa untuk belanja atas talian atau luar talian.

Pilihan utama untuk “belanja” adalah dengan memindahkan dana melalui pemindahan DuitNow dengan memasukkan nombor telefon, nombor akaun, kad pengenalan, atau pendaftaran perniagaan​​. GX Bank juga sedang berusaha untuk melancarkan kad debit yang membolehkan pengguna mendapat pulangan tunai tanpa had untuk setiap belanja​​.

Promosi dan integrasi dengan Grab

Sebagai insentif untuk menarik pengguna, GX Bank menawarkan pulangan tunai RM20 dengan deposit minimum RM100. Tambahan pula, GX Bank menawarkan sehingga 6 bulan langganan GrabUnlimited apabila pengguna menghubungkan akaun Grab mereka dengan GX Bank, yang membolehkan pengguna mendapat lebih banyak mata GrabRewards apabila menggunakan GX Bank di Grab​​.

Pendapat umum mengenai GX Bank

Walaupun GX Bank masih dalam peringkat awal dan ada beberapa kekurangan, ia menunjukkan potensi sebagai bank digital yang boleh membawa perubahan positif dalam industri kewangan Malaysia. Cuma, pada masa ini, mungkin belum cukup menarik untuk menarik lebih ramai pengguna daripada bank tradisional atau E Wallet yang sedia ada.

Untuk bersaing dengan E wallet yang sedia ada, banyak pilihan lain yang menyokong pembayaran QR serta penerimaan global dengan kad prabayar fizikal yang dikaitkan. Sementara itu, bank tradisional juga sedang mengembangkan sistem perbankan digital mereka dengan memudahkan pendaftaran untuk pelbagai perkhidmatan kewangan termasuk pinjaman dan pelaburan​​.

Jadi, kalau korang tertarik nak cuba sesuatu yang baru dalam dunia perbankan digital, GX Bank by Grab mungkin boleh jadi pilihan. Tapi, jangan lupa untuk buat kajian sendiri dan fikirkan apa yang paling sesuai dengan keperluan kewangan korang, ye!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial