Bard VS ChatGPT: Mana patut guna?

Korang mesti pernah dengar pasal dua chatbot yang tengah hot sekarang ni, Bard dan ChatGPT.

Dua-dua ni guna AI untuk chat dengan korang macam kawan baik.

Tapi, antara dua chatbot ni, mana satu yang lebih awesome dan best untuk korang guna?

Aku nak share sikit apa yang aku rasa tentang Bard dan ChatGPT, dan kenapa aku lebih prefer ChatGPT daripada Bard.

Jom check out apa yang bezanya dan apa yang power masing-masing.

Bard:

Bard ni chatbot yang dibangunkan oleh Google AI, dan dia dilancarkan pada Mac 2023. Selepas ChatGPT dah viral.

Bard ni menggunakan model bahasa yang besar dan kuat, macam LaMDA, PaLM, dan Gemini. Berbeza sikit dengan ChatGPT.

Bard ni boleh chat dengan korang pasal apa-apa je, dan dia pun ada feature yang boleh buat korang gelak, macam buat lawak, parody artis, atau buat pantun. 

Bard ni boleh akses maklumat terkini dari internet, dan dia pun ada butang “Google it” yang boleh buka search. 

Cuma yang menjadi masalah Bard ni sangat tak sempurna, jawapan yang diberi sangat tak membantu, feature pun tak banyak untuk bantu programmer & penulis.

Bard ni lebih support bahasa English dari bahasa yang lain. Maybe sekarang dah support bahasa Malaysia, tapi tak sebaik dalam bahasa English. Bard masih perlu improvement dari masa kesemasa.

Photo by Jonathan Kemper on Unsplash

ChatGPT:

ChatGPT ni chatbot yang dibangunkan oleh OpenAI, dan dia dilancarkan pada November 2022. Kiranya lagi awal dari Bard.

ChatGPT ni menggunakan model bahasa yang besar dan kuat jugak, macam GPT-3, GPT-4, dan DALL·E.

ChatGPT ni boleh chat dengan korang pasal apa-apa je, dan dia punya knowledge sangat luas tapi pengetahuan dia terbatas sampai tahun 2022 je buat masa sekarang.

ChatGPT ni boleh adapt dengan style dan mood korang, dan dia punya personality sangat friendly dan fun. ChatGPT ni boleh buat banyak benda lain selain chat, macam tulis artikel, buat code, atau lukis gambar. 

ChatGPT ni pun boleh chat dengan image, voice, dan create image. Lagi banyak feature dari Bard AI. Antaranya feature yang lain, ChatGPT boleh analisis code, so dia akan carikan bug untuk korang.

Boleh baca melalui gambar, boleh tiru semula gambar tu, boleh custom ChatGPT korang sendiri, ada API untuk korang gunakan pada sistem korang sendiri & banyak je lagi. Siap ada plugin lagi untuk dapatkan feature tambahan.

Tak macam Bard AI. Masih dalam BETA. Masih belum bijak. Masih tak banyak feature.

ChatGPT ni free untuk semua orang, dan korang boleh akses dia kat web, iOS, atau Android. Kalau korang nak ChatGPT yang lagi bijak korang kena subscribe ChatGPT Plus.

Kesimpulan:

So, dari story di atas, korang dah boleh nampak yang ChatGPT ni jauh lebih baik dan sesuai untuk korang guna daripada Bard.

ChatGPT ni lebih bijak, lebih stabil, lebih menarik, dan lebih versatile daripada Bard. Bard ni masih baru, masih banyak kena improve, tak seronok sangat guna.

Aku rasa korang patut try ChatGPT kalau korang nak chat dengan chatbot yang best. Aku yakin korang tak akan menyesal.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..