BigPay selamat ke? - Jom baca

Apa itu BigPay?

BigPay membolehkan korang melakukan aktiviti jual beli online, membayar bil, berkongsi bayaran bil, serta menghantar dan menerima duit. Dengan kata lain, BigPay memudahkan segalanya!​​.

Artwork by HackersMalaysia.com

Kebaikan BigPay

  1. Kad MasterCard percuma yang boleh digunakan di seluruh dunia: Tak perlu susah payah apply dengan bank, dan boleh digunakan untuk transaksi PayWave atau nombor pin di mana-mana premis yang terima Visa atau MasterCard​​.
  2. Security yang tinggi: Diluluskan oleh Bank Negara, dilengkapi dengan sistem keselamatan seperti pengenalan cap jari dan pengenalan wajah. Jika kad hilang, mudah je freeze kad tu dalam aplikasi​​.
  3. Keluar tunai menggunakan kad BigPay: Boleh keluar tunai di ATM yang ada logo MasterCard atau Visa, sesuai untuk melancong​​.
  4. Tidak terhubung secara terus dengan akaun bank: Ini mengurangkan risiko, dan jika kad dicuri, kerugian adalah minima​​.
  5. Kerjasama dengan DuitNow: Memudahkan pemindahan wang ke akaun DuitNow atau bank tempatan tanpa caj tambahan​​.
  6. Monitor perbelanjaan: Semua transaksi direkod dalam aplikasi, memudahkan korang untuk analisis perbelanjaan bulanan​​.
  7. BIG Points bagi setiap transaksi: Dapat mata ganjaran yang boleh ditukar dengan pelbagai ganjaran, termasuk tiket penerbangan AirAsia​​​​.
  8. Diskaun pembelian tiket AirAsia: Menggunakan BigPay untuk pembelian tiket kapal terbang atau makanan dalam AirAsia boleh dapat diskaun​​.
  9. Prabayar dan kawalan perbelanjaan: Hanya boleh belanjakan apa yang ada dalam balance e-wallet, jadi tak risau overbudget​​.

Kekurangan BigPay

  1. Had penyimpanan dan pengeluaran: Maksimum RM10,000 boleh disimpan, dan ada had pengeluaran harian​​.
  2. Terhad penggunaan di sesetengah tempat: Ada seller atau premis yang tak terima Prepaid MasterCard atau Prepaid Visa​​.

Selamat tak guna BigPay?

Pastinya selamat!

BigPay mendapat kelulusan dari Bank Negara dan dilengkapi dengan sistem keselamatan yang canggih. Juga, BigPay tak bersambung secara terus dengan akaun bank korang, jadi korang top up je bila perlu.

Jika kad hilang atau dicuri, senang je nak deaktivate atau lock kad tu melalui aplikasi​​.

Jadi, boleh kata BigPay ni bukan sahaja selamat, tapi juga praktikal dan penuh dengan kelebihan yang sesuai untuk pelbagai jenis penggunaan, terutama bagi korang yang suka travel atau belanja online. Berbaloi untuk dicuba!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..