Cara buat duit dengan blog

Kali ni, kita nak bincang pasal satu topik yang memang hot sekarang ni – cara buat duit dengan blog. Jom kita teruskan!

cara buat duit dengan blog

Yang pertama dan paling popular, tentulah Google AdSense. Cara ni mudah je:

  • Daftar akaun Google AdSense.
  • Letakkan iklan Google di blog korang.
  • Dapat duit setiap kali orang klik iklan tu.

Tapi ingat, jangan main-main dengan Google. Jangan klik iklan sendiri atau suruh kawan-kawan klik. Google pandai detect benda-benda macam ni.

cara buat duit dengan blog

2. Affiliate Marketing

Cara kedua, kita boleh cuba affiliate marketing. Korang promote produk orang lain, dan dapat komisen setiap kali ada orang beli produk tu melalui link korang. 

Ada banyak platform yang menawarkan program affiliate seperti Lazada, Shopee, dan Amazon.

3. Jual produk sendiri

Kalau korang ada produk sendiri, baik jual je terus di blog. Tak kira la apa produk tu, samada fizikal atau digital. Contoh produk digital ialah ebook, kursus online, atau software.

Cara buat duit dengan blog - ramai yang gagal.

4. Sponsored post

Cara keempat, korang boleh tulis sponsored post. Ini bermakna korang tulis artikel tentang produk atau servis seseorang atau syarikat, dan mereka bayar korang untuk tu. 

Tapi pastikan korang jelaskan kepada pembaca bahawa itu adalah sponsored post.

5. Jual iklan space

Cara kelima, korang boleh jual iklan space di blog korang. Ini macam billboard di tepi jalan. Syarikat bayar korang untuk letakkan iklan mereka di blog korang.

6. Buat kursus online dan workshop

Kalau korang ada keahlian atau pengetahuan yang orang lain nak belajar, boleh je buat kursus online atau workshop. Korang boleh jual kursus atau workshop tu di blog korang. Ini beberapa langkah yang korang boleh ikut:

  • Tentukan topik kursus atau workshop yang korang nak buat.
  • Buat outline untuk kursus atau workshop tu.
  • Buat dan upload content kursus atau workshop.
  • Promote kursus atau workshop tu di blog korang.

7. Tawarkan langganan berbayar

Korang boleh tawarkan content eksklusif kepada pembaca yang sanggup bayar. Contoh, korang boleh buat blog post khas untuk subscriber berbayar, atau buat webinar khas untuk mereka. Ini beberapa idea yang korang boleh cuba:

  • Buat blog post eksklusif untuk subscriber berbayar.
  • Buat webinar atau live chat khas untuk subscriber.
  • Berikan early access kepada subscriber untuk content baru.

8. Jual barang merchandise

Kalau blog korang dah popular, boleh je jual barang merchandise. Contoh, korang boleh jual t-shirt, mug, atau apa-apa je yang berkaitan dengan blog korang. Ini beberapa langkah untuk korang start:

  • Pilih barang merchandise yang korang nak jual.
  • Design dan buat barang merchandise tu.
  • Letakkan barang merchandise tu di blog korang untuk dijual.

9. Tawarkan perkhidmatan konsultasi

Kalau korang pakar dalam sesuatu, boleh tawarkan perkhidmatan konsultasi. Contoh, kalau blog korang pasal fitness, korang boleh tawarkan perkhidmatan konsultasi fitness. Ini beberapa langkah untuk korang start:

  • Tentukan bidang yang korang nak tawarkan perkhidmatan konsultasi.
  • Tetapkan harga untuk perkhidmatan konsultasi korang.
  • Promote perkhidmatan konsultasi korang di blog.
cara buat duit dengan blog

10. Tulis dan jual buku atau E-book

Last but not least, korang boleh tulis dan jual buku atau e-book. Buku atau e-book tu boleh pasal apa-apa je yang korang rasa pembaca korang akan minat. Ini beberapa langkah untuk korang start:

  • Tentukan topik buku atau e-book yang korang nak tulis.
  • Tulis dan edit buku atau e-book tu.
  • Letakkan buku atau e-book tu di blog korang untuk dijual.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..