10 cara buat duit dengan Canva

Aku nak sembang sikit pasal Canva, satu platform yang memang awesome untuk unleash kreativiti korang dan boleh bantu korang buat duit!

Canva ni adalah satu platform design secara online yang memang user-friendly dan sangat mudah untuk digunakan. Tak kisah lah korang ada background dalam design atau tak, semua orang boleh belajar guna Canva dengan cepat. Yang bestnya, Canva ni boleh jadi “money maker” untuk korang kalau korang pandai guna peluang yang ada.

Dalam artikel ni, aku akan kongsikan 10 cara buat duit dengan Canva, khas untuk orang orang Malaysia.

Nak buat ni sebenarnya ada macam-macam cara ada, dari yang jadi freelance graphic designer, ajar orang lain guna Canva, hingga ke level buat event dan workshop. 

Sebelum kita deep dive ke dalam cara-cara nak buat duit tu, jangan lupa, yang penting korang kena rajin dan kreatif. Kalau korang put in the effort, mesti korang boleh capai kejayaan yang korang impikan! Okey, jom mulakan!

Contents

Ada banyak cara buat duit dengan canva

1. Jadi freelance graphic designer

Korang pernah terfikir nak jadi graphic designer tapi tak ada background pendidikan dalam bidang tu? No worries, bro!

Canva ni memang user-friendly dan senang nak guna. So, korang boleh belajar skill design dalam masa yang singkat. Start dengan buat design untuk kawan-kawan, then bila dah ada portfolio yang mantap, kita boleh offer perkhidmatan korang kat platform freelance macam Upwork, Freelancer.com, atau kat social media sendiri.

2. Jual template Canva

Korang tahu tak, ramai orang tak ada masa atau idea untuk buat design sendiri. Ni lah peluang korang! Boleh start dengan buat template untuk resume, invitation cards, social media posts, atau presentation slides.

3. Jadi affiliate Canva

Kalau korang rasa nak share tentang Canva dengan orang ramai, kenapa tak join program affiliate Canva?

Korang akan dapat unique referral link, lepastu korang just promote je link tu. Bila ada orang yang sign up Canva Pro melalui link, korang akan dapat komisen. Boleh promosi kat social media, blog, atau YouTube channel. Easy peasy!

Cara buat duit dengan Canva - designer jadi mudah

4. Ajar orang lain guna Canva

Orang kata ilmu yang kita share ni macam berlipat-ganda pulang balik kat kita. 

5. Social media manager

Banyak company atau bisnes owner Malaysia ni tak ada masa nak handle social media diorang sendiri.

So, mereka sanggup bayar orang untuk buat kerja tu. Kalau korang tahu guna Canva, korang boleh je buat content yang cantik-cantik untuk client.

Boleh offer perkhidmatan kat LinkedIn, atau join group Facebook yang ada job opening. Jangan lupa, rajin-rajin update portfolio korang supaya orang nampak hasil kerja korang yang awesome tu!

6. Jadi Content Creator untuk blog atau social media

Kalau korang ada bakat menulis, jadi content creator memang padan dengan korang. Tapi, bila kita guna Canva, kita boleh naikkan level content korang dengan visual yang menarik!

Boleh buat infographics, quotes dengan design cantik, atau banner yang eye-catching. Jangan lupa, visual tu penting untuk tarik perhatian pembaca. So, promote lah perkhidmatan kita ni, mesti ramai yang berminat!

Cara buat duit dengan Canva - Designer yang cuba design apps

7. Jual printable products dengan design Canva

Ni satu lagi idea yang boleh buat duit, bro! Guna Canva, korang boleh design printable products macam planner, calendar, art prints, atau greeting cards.

Lepastu, kita upload kat platform jualan macam Etsy atau Carousell. Bila ada yang beli, korang just print dan hantar. Simple je, kan?

8. Tawarkan perkhidmatan branding dan logo design

Setiap bisnes nak kelihatan professional dan menarik, so branding dan logo memang penting. Dengan skill Canva yang korang ada, korang boleh tawarkan perkhidmatan branding dan logo design.

Boleh start dengan kawan-kawan yang baru nak berniaga, pastu bila dah ada portfolio yang gempak, baru korang target bisnes yang lebih besar. Sky is the limit, bro!

9. Jadi Canva coach untuk bisnes

Ramai bisnes owner nak save duit, jadi kalau korang boleh ajar diorang guna Canva untuk buat design sendiri, mesti diorang happy!

Boleh offer perkhidmatan coaching untuk ajar bisnes owner dan team diorang guna Canva secara efisien dan kreatif. Ini boleh jadi long-term relationship dengan bisnes tu, sebab diorang akan rasa kita ni sangat membantu!

Cara buat duit dengan canva

10. Buat event dan workshop Canva

Bila korang rasa dah pro dengan Canva, jom buat event atau workshop yang focus kat skill Canva ni. Boleh buat kat tempat-tempat menarik macam co-working space, cafe, atau library.

Target audience yang berminat nak belajar, macam students, fresh graduates, atau bisnes owner.

Bila event dah berjalan lancar, korang boleh buat series of workshops dan jadi Canva guru!

Kesimpulan

Dah ada 10 cara buat duit dengan Canva khusus untuk orang orang Malaysia. Jangan lupa, yang penting korang kena rajin explore dan tak takut nak cuba benda baru.

Manalah tahu kan, mungkin satu hari nanti korang akan jadi usahawan yang berjaya dengan bantuan Canva ni! All the best, bro!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..