Cara elak HP kena hack

Hp kita ni macam hidup kita jugak la. Banyak benda penting dan peribadi yang kita simpan dalam hp. 

Gambar-gambar sweet, maklumat bank, password-pasword, dan macam-macam lagi la. 

Kalau hp kita kena hack, semua benda tu boleh hilang atau kena curi oleh orang yang takde hati perut. Tak best kan benda tu jadi? So, kita kena la jaga hp kita dengan betul-betul dan elak dari kena hack. 

Macam mana nak buat? Ni aku bagi some tips yang boleh korang follow:

Pakai VPN bila syak terkena hack

VPN ni singkatan daripada Virtual Private Network. 

Ia adalah satu servis yang boleh melindungi data kita dari hacker. 

VPN ni akan sembunyikan IP Address kita dan menghantar data kita melalui satu saluran yang sulit. 

Jadi, kalau ada orang yang cuba nak hack hp kita, dia tak dapat la tengok apa-apa data kita atau lokasi kita. VPN ni korang boleh download dalam bentuk apps atau extension untuk browser korang. 

Ada yang free, ada yang kena bayar. Pilih la yang sesuai dengan keperluan dan bajet korang.

  • Cara pakai VPN: Download dan install VPN app atau extension > Pilih server yang korang nak connect > Aktifkan VPN > Enjoy browsing dengan selamat
  • Kelebihan VPN: Protect data dan privasi kita > Boleh akses ke website atau servis yang dah diblok di Malaysia. 
  • Kekurangan VPN: Boleh buatkan internet jadi slow bila nak buka benda benda yang berat macam video. 

Hati hati dengan Scammer

Use public wifi dengan hati-hati

Public wifi ni memang convenient la kan. Boleh online kat mana-mana je, tak payah guna data sendiri. Tapi, public wifi ni tak berapa selamat tau. 

Sebab dia open network, maknanya sesiapa pun boleh join dan tengok apa yang korang buat secara online. 

Kalau korang guna public wifi untuk buat benda-benda sensitif macam check email, login akaun bank, atau isi form online, data korang boleh dilihat oleh orang lain.  

So, kalau nak guna public wifi, better pakai VPN dulu macam yang aku cakap tadi. Kalau boleh, elakkan buat benda benda yang penting semasa menggunakan public wifi. 

  • Cara guna public wifi dengan selamat: Aktifkan VPN sebelum connect ke public wifi > Pastikan wifi tu dari sumber yang dipercayai, macam kedai kopi atau hotel > Elakkan buat benda-benda sensitif kat public wifi
  • Kelebihan public wifi: Jimat data dan duit kita > Boleh online kat mana-mana je > Boleh share wifi dengan kawan-kawan
  • Kekurangan public wifi: Tak selamat dan mudah kena hack > Tak stabil dan slow > Boleh ada limit penggunaan
Jangan guna public wifi

Jangan click link yang pelik-pelik

Link tu mungkin nampak macam official atau menarik, tapi sebenarnya dia ada virus atau malware yang boleh curi data kita. 

Kalau korang click link tu, korang akan disuruh isi form atau download something yang tak perlu. 

Jangan la buat benda tu. 

Kalau korang dapat link yang pelik-pelik tu, delete je terus atau report as spam. Jangan risikokan hp hanya semata mata nak tahu pasal link tu.

  • Cara elak click link yang pelik-pelik: Check sender dan subject email, sms, whatsapp, atau media sosial tu > Check url dan domain link tu, kalau ada typo atau huruf pelik, jangan click > Check security status link tu, kalau ada warning atau alert, jangan click. Kalau nak click juga, pastikan korang pakai VPN & ada anti virus. 

Jangan download apps sebarangan

Apps ni memang best la kan. Boleh buat macam-macam benda dengan hp kita. Tapi, jangan la download apps sebarangan. Sebab ada apps yang tak selamat atau ada hidden agenda. 

Apps tu mungkin ada virus atau malware yang boleh merosakkan hp kita atau curi data kita.

Apps tu mungkin nak minta akses ke kamera, mikrofon, galeri, atau contact kita tanpa sebab yang munasabah. Kalau korang download apps tu, korang mungkin kena spy atau kena blackmail oleh hacker. 

So, kalau nak download apps, pastikan apps tu dari sumber yang dipercayai, macam Google Play Store atau App Store. Baca la review dan rating apps tu dulu sebelum download. Dan check la permission yang apps tu minta, kalau tak perlu, jangan bagi.

  • Cara download apps dengan selamat: Pergi ke Google Play Store atau App Store > Cari apps yang korang nak > Baca review dan rating apps tu > Check permission yang apps tu minta > Download dan install apps tu.

Jangan masuk ke dalam website yang meragukan

Website ni macam pintu masuk ke dunia online.

Banyak benda yang boleh kita cari dan buat kat website. Tapi, jangan la masuk ke dalam website yang meragukan. 

Sebab ada website yang tak selamat atau ada hidden agenda. Website tu mungkin ada virus atau malware yang boleh curi data kita. 

Kalau korang masuk ke dalam website tu, korang mungkin kena scam atau kena hack oleh hacker. So, kalau nak masuk ke dalam website, pastikan website tu dari sumber yang dipercayai, macam website rasmi atau popular. 

Baca la url dan domain website tu dulu sebelum masuk. Dan check la security status website tu, kalau ada lock icon kat sebelah url tu, maknanya website tu selamat cuma tak sepenuhnya selamat la. 

  • Cara masuk ke dalam website dengan selamat: Buka browser korang > Taip url atau cari keyword website yang korang nak > Baca url dan domain website tu > Check security status website tu > Masuk ke dalam website tu.

Jangan isi form yang diberikan dari orang yang kita tak percaya

Form ni borang online.

Boleh isi maklumat kita kat situ macam nak daftar akaun, buat pembayaran, atau join group survey. 

Tapi, jangan sesekali isi pada borang yang meragukan. Kalau nampak pelik je, terus angkat kaki. 

Sebab ada form yang tak selamat atau ada hidden agenda. Form tu mungkin nak curi maklumat sensitive, macam nama penuh, nombor ic, nombor telefon, alamat email, atau nombor kad kredit. Bahaya!

Kalau korang isi form tu, korang mungkin kena scam, kena hack, duit dalam bank tetiba akan hilang. Nak ke macam tu?

So, kalau nak isi form, pastikan form tu dari sumber yang dipercayai. Baca la soalan dan syarat form tu dulu sebelum isi. 

Check la security status form tu, kalau ada https atau lock icon kat url tu, maknanya form tu selamat.

  • Cara isi form dengan selamat: Pergi ke website yang ada form tu > Baca soalan dan syarat form tu > Check security status form tu > Isi form tu dengan betul dan jujur > Submit form tu.

Jangan guna truecaller (dia collect data & jual pada third party, ni based pada perkongsian dalam media sosial)

Truecaller ni satu apps yang boleh tolong kita kenal pasti nombor telefon yang call kita. 

Apps ni boleh bagi kita info pasal nama, lokasi, dan jenis caller tu, samada dia scammer, telemarketer, atau orang biasa. Tapi, jangan la guna truecaller. 

Sebab apps ni collect data & jual pada third party, ni based pada perkongsian dalam media sosial. Apps ni collect nombor telefon, alamat email, contact list, atau call history. 

Ramai complaint, lepas guna apps ni, diorang dapat banyak iklan melalui SMS, ada yang tawarkan kerja la, ada yang bagi link judi la, contest, dan macam macam. 

Persoalannya dari mana diorang dapat no kita tu? Kebanyak complain selepas diorang download TrueCaller

So, kalau nak kenal pasti nombor telefon yang call kita, better guna cara lain, macam google search atau apps yang lain. 

Jangan risikokan hp korang hanya sebab nak tau siapa yang call korang.

  • Cara kenal pasti nombor telefon dengan selamat: Tak jawab call dari nombor yang tak dikenali > Google search nombor tu > Search dalam media sosial macam facebook > Block atau report nombor tu kalau itu memang scammer atau telemarketer.
Scammer

Kesimpulan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..