Cara elak kena hack - Protect your Devices

Korang mesti pernah terima link melalui email atau apps messaging kan? 

Rule number one, jangan klik link tu kalau korang tak yakin sumbernya dari mana. Hacker ni licik, diorang boleh je menyamar jadi orang yang kita kenal. So, double check dulu sebelum klik.

Artwork by HackersMalaysia.com

Install aplikasi dari sumber yang dipercayai

Untuk pengguna smartphone, make sure korang hanya muat turun aplikasi dari official app store seperti Google Play Store atau Apple App Store. Kedai app luar ni kadang-kadang ada app yang dah dimodify untuk curi data korang tau!

Jaga-jaga dengan email korang

Korang kena extra careful dengan maklumat peribadi, terutama email. Jangan dedahkan email korang di tempat awam atau di internet. 

Gunakan alias atau secondary email untuk sign up apa-apa di internet. Plus, pastikan password korang kuat – campurkan huruf besar, kecil, nombor, dan simbol.

Gunakan 2 step verifikasi

Korang tahu tak, aktifkan two-factor authentication (2FA) ni macam tambah satu lagi lapisan keselamatan? 

Bila korang nak log masuk, korang akan diminta untuk masukkan kod pengesahan yang dihantar melalui SMS atau aplikasi pengesahan. 

So, walaupun ada yang tahu password korang, mereka still tak boleh access account tanpa kod ni.

Update regularly!

Penting gila untuk korang update semua devices dan software. Kenapa? Sebab bila ada update, maknanya ada penambahbaikan dari segi keselamatan. Jangan skip update yang keluar, guys!

Hati-hati dengan Wi-Fi Public

Free Wi-Fi memang best, tapi korang kena guna dengan bijak. Jangan sesekali buat transaksi kewangan atau log masuk ke apa-apa akaun penting bila korang tengah connected ke Wi-Fi public. Takut ada yang ‘mengintai’.

Backup data penting

Selalu backup! Ada banyak cara untuk backup data korang, macam guna cloud storage atau external drives. Kalau terjadi apa-apa, at least korang tak hilang segalanya.

Kreatif dengan password

Okay, guys, kita semua tau pentingnya password yang kuat, tapi korang tahu tak password tu kena ganti selalu? 

Experts syorkan tukar password setiap beberapa bulan sekali. Lagi satu, jangan guna password yang sama untuk semua account korang, okay? Pakai password manager kalau susah nak ingat.

Waspada terhadap phishing scams

Phishing ni macam pancingan dari hacker untuk dapatkan maklumat peribadi korang. Biasanya, diorang akan hantar email atau message yang nampak legit, minta korang update maklumat akaun ke apa.

Jangan abaikan software antivirus

Ye, walaupun korang rasa macam tak perlu, percayalah, antivirus tu penting! Ia macam benteng pertahanan pertama untuk lindungi data dari virus dan malware. Pasang dan update selalu, okay?

Social media privacy settings

Social media memang fun, tapi privacy setting tu jangan lupa adjust. Korang tak mahu strangers stalk dan tahu too much about your life, right? Plus, jangan accept friend requests dari orang yang korang tak kenal.

Educate diri sendiri dan keluarga

Last but not least, pengetahuan adalah kunci. Baca dan fahamkan tentang jenis-jenis scams yang ada. Dan, share knowledge tu dengan family dan kawan-kawan. Lebih ramai yang aware, lebih susah untuk hacker buat kerja.

So, korang, di zaman yang serba canggih ni, kita kena jadi lebih pintar dari hacker. 

Gunakan teknologi dengan bijak dan jaga keselamatan digital dengan serius. Dengan ikut tips yang aku share ni, insyaAllah, korang akan jadi lebih selamat dari ancaman-ancaman digital yang tak diundang.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..