Cara elak PC kena virus - Jangan sampai terkena

Virus ni bukan nama penyakit, tapi nama satu benda yang boleh rosakkan PC korang.

Virus ni sebenarnya malware, yang maksudnya benda jahat yang nak masuk dalam PC korang.

Virus ni boleh datang dari mana-mana, macam online, email, atau USB. Virus ni sangat bahaya sebab dia boleh buat apa saja kat PC korang, macam curi data, kawal PC, atau download benda jahat lain.

Macam mana virus berfungsi?

Virus berfungsi dengan menjangkiti fail atau program yang ada dalam PC korang.

Bila korang buka fail atau program tu, virus akan aktif dan mula serang PC korang.

Contohnya, virus ransomware akan guna teknik enkripsi untuk kunci fail korang dan minta wang tebusan. Virus worm akan guna teknik replikasi untuk salin diri sendiri dan sebar ke PC lain.

Macam mana nak elak virus?

Virus ni memang susah nak detect, sebab dia boleh menyamar. Tapi jangan risau, ada beberapa cara yang korang boleh buat untuk elak virus masuk dalam PC korang. Antara cara-cara tu ialah:

  • Install software anti-virus pada perangkat. Ini cara yang paling penting dan paling berkesan. Anti-virus ni akan scan PC korang dan cari virus yang ada dalam dia. Bila jumpa, anti-virus ni akan remove virus tu dan protect PC korang dari serangan virus lain.
  • Lakukan update operating system. Pastikan korang selalu check kemaskini sistem operasi PC, contohnya Windows 10, Windows 11 dan MacOS. Ini juga merupakan langkah untuk elak PC diserang virus. Sekiranya PC tak support kemaskini, korang perlu tukar sistem operasi yang terbaru atau naik taraf PC.
  • Scan devices secara berkala. Jangan tunggu sampai PC korang jadi lembab atau error baru nak scan. Buat scan sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk pastikan PC korang bebas dari virus. Kalau boleh, guna anti-virus yang ada feature scan automatic.
  • Selalu backup file yang penting. Kalau PC korang kena virus, ada kemungkinan korang akan hilang file yang penting. Jadi, elakkan dari kehilangan data dengan backup file korang ke cloud storage atau hard disk luaran. Buat backup sekurang-kurangnya sekali sebulan.
  • Teliti sebelum download software. Jangan sesekali download software dari website yang korang tak kenal atau tak percaya. Banyak virus yang tersimpan dalam website macam tu, nak tunggu korang terkena. Kalau boleh, download software dari official store atau website je.
  • Download aplikasi dari website rasmi. Jangan mudah percaya dengan software yang free. Banyak software yang free ni sebenarnya ada virus dalam dia. Bila korang install software tu, virus pun akan install sekali. Jadi, jangan terlalu tamak dengan software yang free, sebab ada harga yang korang kena bayar.
  • Jangan click link yang belum terverifikasi. Elakkan daripada mengklik link ke website dengan nama yang mencurigakan, contohnya nama dengan gabungan huruf dan nombor yang tidak membentuk perkataan. Seterusnya, periksa juga URL alamat web di halaman yang anda ingin kunjungi itu. Jika terdapat simbol tambahan dalam URL, berkemungkinan ia website palsu. Contohnya, pastikan laman web bermula dengan “https:”bukan “http:” . Kerana “https:” menunjukkan bahawa laman web itu selamat.
  • Sentiasa scan lampiran e-mel. Salah satu cara virus menjangkiti PC adalah melalui e-mel. Penjenayah siber sering cuba menyebarkan virus dengan menghantar e-mel spam. E-mel tu akan ada lampiran atau link yang bila korang klik, virus akan aktif. Jadi, jangan mudah terpedaya dengan e-mel macam tu.

Itu dia cara yang aku boleh kongsi dengan korang pasal macam mana nak elak virus. Harap korang dapat manfaat dari artikel ni dan jaga PC korang dari virus. Selamat mencuba! 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..