Cara elakkan akaun Instagram kena hack

  • Secure instagram sebelum kita hilang account buat selamanya. 
  • Pastikan korang educate sedikit sebanyak tentang setting Instagram. 
  • Selalu check & up to date dengan setting dalam Instagram – apps ni setiap masa akan berubah melalui update. So jaga jaga. 

Kali ni kita nak chit chat pasal something trending dalam dunia sosial media – cara elakkan akaun Instagram kita kena hack.

For sure, korang tak nak lose control akaun Instagram yang korang cherish, right? 

1. Boost Security dengan Instagram 2FA

For the first step, korang boleh guna app-based 2FA macam Google Authenticator atau Microsoft Authenticator. 

Apps ni korang boleh je download kat IOS atau Android. 

Method ni lagi secure daripada just guna SMS untuk 2FA. So, bila login, korang kena verify dengan code dari app tu. Hacker pun jadi susah lah nak break in sekali pun dia dah dapat password korang. 

Instagram kena hack

2. Revoke access untuk third-party apps yang tak relevan

Kadang kadang korang ada install third-party apps yang minta access ke Instagram korang kan? Tapi, masalahnya adakah semua apps tu selamat? Korang kena check balik:

  • Pergi ke Settings > Security > Apps and Websites
  • Revoke access untuk apps yang korang tak guna dah atau yang dah tak trusted

3. Pastikan email korang sentiasa selamat

Email yang korang link dengan Instagram account tu kena jaga baik baik:

  • Make sure email kita pun ada strong password dan 2FA
  • Make sure korang letak no pada email tu, in case jadi apa apa, korang boleh recover dengan no telefon je. 
  • Make sure korang letak email lain untuk backup email korang yang sekarang ni. Selain dari no, korang ada email lagi satu yang boleh tolong recover akaun korang nanti. 
  • Download backup code. Ini penting. Apa apa hal nanti kalau semua dah tak boleh, korang pakai code ni je nanti. 
  • Jangan bagi orang lain tahu email yang kita guna untuk Instagram. Bermaksud jangan up email korang pada public. 

4. Be extra careful dengan Direct Messages

Instagram pun ada phishing attempts, so jangan terpedaya:

  • Jangan klik links yang fishy dalam Direct Messages
  • Kalau ada orang offer “free followers” ke, “verified badge” ke, jangan percaya
  • Nampak video lucah ke, menarik perhatian ke, apa ke, itu semua perangkap, sekali korang dah click. Everything is gone. 

5. Backup Instagram photos and videos

Just in case, better korang backup semua memories korang dalam Instagram:

  • Guna app macam Instaport atau 4K Stogram untuk backup photos dan videos
  • Keep the backup dalam external storage or cloud storage yang secure
  • Ada banyak lagi apps lain yang korang boleh explore untuk backup memori korang ni

6. Switch to a business or creator account

Kalau korang ada bisnes atau content creator, switch to a Business or Creator account:

  • Dapat extra security features macam branded content approval
  • Senang nak monitor account performance dengan Instagram Insights

7. Educate diri sendiri tentang Instagram Policies

Kenali Instagram policies:

  • Baca Instagram Community Guidelines dan Terms of Use – Kalau rajin baca la. 
  • Jangan violate rules, nanti account korang kena disable, susah nak recover. Kalau nak tahu korang kena violate ke tak, kena la baca Community Guidelines tu. Simple. 
Instagram kena hack

8. Be aware of suspicious activity dan enable login request notifications

Stay vigilant dan alert bila guna Instagram:

  • Kalau perasan ada like, comment, atau follow yang kita tak buat, tukar password terus
  • Enable login request notifications dalam settings, so kita akan dapat notification bila ada login attempt dari device baru

9. Regularly update Instagram App

Jangan lupa untuk sentiasa update Instagram app kita:

  • Update app untuk dapat latest security features dan bug fixes. Setiap masa Instagram ni akan update.
  • Selalu check app store untuk updates yang available. Update bukan bermaksud dia tambah apa apa kat hp kita sampai memori jadi penuh. Update tu bermaksud dia tukar apps instagram tu kepada yang lebih baik. Ingat, dia “TUKAR” bukan tambah. So memang tak perlu risau pasal memory full. 

10. Follow official Instagram Accounts untuk tips keselamatan

Stay informed dengan tips keselamatan daripada Instagram sendiri:

  • Follow official Instagram accounts macam @instagram, @creators, dan @shop
  • Baca blog Instagram untuk updates tentang features dan keselamatan

11. Limit exposure dengan Private Account

Kalau nak extra privacy, boleh consider buat account kita private:

  • Dengan private account, kita control siapa yang boleh follow kita
  • Private account lagi susah kena target oleh hacker sebab tak expose sangat. So diorang tak baca tahu pasal diri kita. 
  • Kelemahannya posting kita mungkin akan drop. Menjadikan tak ramai followers. So buatlah pilihan yang bijak. Tentukan siapa diri kita sebelum kita nak private account. 

12. Jangan terpedaya dengan giveaways atau promosi yang tak masuk akal

Berhati hati dengan offer yang tak masuk akal dalam Instagram:

  • Jangan terpedaya dengan giveaways atau promosi yang tak masuk akal
  • Selidik dulu sebelum join apa-apa contest atau giveaway
  • Sentiasa check profile & followers. Kalau sikit tu & tak jelas, mungkin la hacker. 

13. Use a Unique Username untuk Instagram

Dengan unique username, susah sikit untuk hacker nak target kita:

  • Jangan guna username yang sama dengan email atau social media accounts yang lain
  • Create a username yang catchy dan tak mudah teka

Sekarang kita dah ada 13 langkah untuk melindungi akaun Instagram kita dari hacker. 

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial