Cara elakkan Gmail kena hack

Kali ni kita nak borak sikit pasal something yang sangat penting dalam dunia digital – cara elakkan akaun Gmail kita kena hack. Email ni macam pintu masuk utama ke banyak benda, so jaga elok-elok lah. Jom kita teruskan dengan lebih detail khas untuk Gmail.

1. Create a strong password yang susah diteka

First thing first, kena ada password yang power:

  • Guna kombinasi huruf besar, huruf kecil, nombor, dan simbol
  • Jangan guna perkataan yang ada dalam kamus atau tarikh lahir
  • Jangan guna password yang sama untuk semua akaun
  • Pastikan backup semua password pada tempat yang selamat. Ofcos mesti simpan kat cloud. 

gmail kena hack

2. Aktifkan Two-Step Verification

Tambahkan lapisan keselamatan dengan Two-Step Verification:

  • Pergi ke Google Account > Security > Two-Step Verification
  • Pilih cara nak verify, contohnya melalui SMS atau Google Authenticator. Untuk zaman sekarang guna apps authenticator adalah lebih selamat. 

3. Selalu update Recovery Information

Just in case kalau kita kena lock out dari akaun, kita boleh guna recovery information:

  • Masukkan recovery email dan recovery phone number yang valid
  • Update recovery information kalau ada perubahan. Yang penting & ramai yang terlupa. Sebab tu ramai hilang access ke akaun google. 

4. Monitor recent activity dalam Gmail

Jangan lupa untuk selalu monitor aktiviti dalam Gmail kita:

  • Pergi ke Gmail > scroll ke bawah > klik “Details” di bahagian bawah kanan
  • Check recent activity dan report kalau ada aktiviti yang mencurigakan

5. Be cautious dengan Emails yang Fishy

Jangan jadi mangsa phishing:

  • Jangan klik link dalam email yang mencurigakan
  • Jangan masukkan login credentials melalui link dalam email

6. Enable Advanced Protection Program

Kalau nak extra security, boleh guna Advanced Protection Program:

  • Pergi ke g.co/advancedprotection dan follow instructions
  • Dapat extra security features macam physical security key untuk Two-Step Verification

7. Backup Important Emails dan Files

Don’t take any chances, backup semua benda penting dalam Gmail:

  • Gunakan Google Takeout untuk backup emails dan files
  • Simpan backup dalam external storage atau cloud storage yang secure

8. Keep your devices safe

Jaga device kita dari virus dan malware:

  • Untuk user iphone tak perlu sangat pun tak apa. OS untuk iphone selamat. 
  • Untuk user android perlu berhati hati sikit. OS Android ni open source. So ramai hacker akan hentam pengguna android dulu. 
  • Install reputable antivirus software kat android & pc. (Kalau selalu buka gmail di pc)
  • Jangan download apps atau files dari sumber yang tak trusted

9. Educate yourself tentang scams dan frauds dalam Email

Upgrade ilmu tentang scams dan frauds dalam email:

  • Baca artikel atau tengok video tentang email security – tambah ilmu tu penting. 
  • Share tips yang kita dah tahu dengan orang sekeliling – akan buat kita hafal apa yang kita dah belajar. 

10. Be extra careful dengan Public Wi-Fi

Kalau guna public Wi-Fi, jaga-jaga sikit:

  • Jangan login ke akaun penting macam Gmail bila guna public Wi-Fi
  • Gunakan VPN untuk tambah lapisan keselamatan. Terutama bila kita guna public wifi. 

11. Don’t share your Email Address dengan semua orang

Jaga privacy email kita:

  • Jangan share email address kita dengan semua orang
  • Guna email address lain untuk register ke websites yang tak penting

12. Regularly update your browser dan operating system

Jangan lupa untuk sentiasa update browser dan operating system kita:

  • Update browser dan OS untuk dapat latest security features dan bug fixes
  • Selalu check app store atau settings untuk updates yang available

13. Be Selective dalam menggunakan extensions dan add-ons

Extensions dan add-ons mungkin helpful, tapi ada yang boleh jadi risky:

  • Install hanya extensions dan add-ons dari sumber yang trusted
  • Review permissions yang diberikan kepada extensions atau add-ons tersebut

14. Limit Access untuk third-party Apps

Ada banyak third-party apps yang minta access ke Gmail kita, jadi kena hati-hati:

  • Pergi ke Google Account > Security > Third-party apps with account access
  • Revoke access untuk apps yang kita tak guna dah atau yang tak trusted

15. Use a unique Email Address untuk Gmail

Guna unique email address yang susah diteka untuk Gmail:

  • Jangan guna email yang sama dengan social media accounts yang lain
  • Create a unique email address yang tak mudah teka dan tak mudah dihubungkan dengan kita

Jom kita praktikkan semua langkah ni dan share dengan rakan-rakan kita supaya semua orang boleh stay safe dalam dunia email. Selamat menjaga akaun Gmail, geng! Always remember, privacy and security are key, so jaga elok-elok.

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial