CTOS itu apa: Jom study

Apa Itu CTOS?

CTOS ni adalah singkatan untuk Credit Reporting Agency di Malaysia. Agency ni ditubuhkan pada tahun 1990 dan merupakan agensi pelaporan kredit terkemuka di Malaysia. 

CTOS ni membantu dalam pemberian kredit dengan memberikan akses kepada maklumat kewangan dengan lebih mudah dan cepat.

Sumber: CTOS Official Website

CTOS itu apa

Kenapa CTOS penting?

CTOS ni penting sebab ia agency ni memainkan peranan besar dalam memberikan score credit kepada seseorang.

Contohnya, kalau korang nak buat loan untuk beli rumah atau kereta, bank akan tengok laporan kredit daripada CTOS untuk menilai risiko. Dari situ bank tahu, korang ni mampu bayar ke tidak, jenis pembayar hutang yang bagus ke dan sebagainya. Jadi, memang crucial untuk korang tahu status kredit korang.

Bagaimana nak check CTOS?

Senang je, korang boleh buat self-check. Pertama, korang download je app CTOS. Lepas tu korang daftar macam biasa. Masukkan IC semua la. Buat verifications. Lepas tu, korang akan terima laporan kredit melalui email. Mudah dan simple je kalau korang tahu buat sendiri.

Sumber: How to do a CTOS Self-Check

Ada app CTOS ke?

Ha, ada! Korang boleh download app CTOS dari Google Play. Dengan app ini, korang boleh monitor skor kredit dan juga melindungi diri dari penipuan identiti.

Sumber: Google Play

CTOS itu apa

Apa lagi yang korang perlu tahu?

Selain dari check kredit, CTOS juga menawarkan perlindungan kredit dengan alert kredit, laporan, dan skor. Jadi, ia bukan sahaja membantu korang dalam hal kredit, tapi juga memberi perlindungan tambahan.

Sumber: CTOS ID Account

Kesimpulan

CTOS ni bukan sahaja penting untuk korang yang nak buat loan atau apa-apa yang melibatkan kredit, tapi juga untuk memastikan identiti korang selamat. 

Jadi, jangan leka, tau. Selalu monitor dan pastikan semua info korang up-to-date.

So, macam mana? Dah faham sikit pasal CTOS? Kalau ada apa-apa soalan lagi, jangan malu-malu untuk tanya, okay?

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial