Feature Google Maps yang ramai tak tahu

Google Maps adalah aplikasi yang sangat diperlukan untuk kita mencari jalan, cari makan, atau nak pergi tempat baru.

Tapi, korang tahu tak yang Google Maps ni ada banyak feature canggih yang mungkin korang tak pernah guna atau dengar sebelum ni?

Jangan risau, aku nak kongsikan dengan korang lapan feature Google Maps yang ramai tak tahu!

1. Boleh stalk lokasi pasangan korang live-live

Kalau korang jenis yang selalu was-was pasal pasangan korang, nak tahu dia kat mana, dengan siapa, buat apa, korang boleh guna feature ‘Location Sharing’ dalam Google Maps.

Feature ni membolehkan korang share lokasi korang dengan pasangan korang, dan pasangan korang pun share lokasi dia dengan korang.

Macam ni, korang boleh stalk dia live-live, tengok dia bergerak ke mana, sampai bila. Tapi, jangan la over sangat, nanti pasangan korang rasa macam tak ada privacy pulak. 😜

2. Boleh guna Google Maps tanpa data

Kalau korang tak ada kuota atau nak jimat data, korang boleh guna feature ‘offline maps’ dalam Google Maps.

Feature ni membolehkan korang download peta lokasi yang korang nak guna sebelum korang pergi. Macam ni, korang boleh akses peta tu tanpa kuota bila-bila masa. Tapi, pastikan korang download peta tu masa korang ada sambungan internet la, kalau tak, tak jadi jugak. 😅

3. Boleh jadi reviewer dan dapat reward

Kalau korang suka pergi tempat-tempat menarik, makan sedap-sedap, atau buat aktiviti best-best, korang boleh jadi ‘local guide’ dalam Google Maps.

Local guide ni macam reviewer la, korang boleh tulis komen, bagi rating, tambah gambar atau video kat tempat yang korang pergi.

Bukan tu je, korang pun boleh dapat reward macam point, badge, akses awal ke feature baru, dan peluang menang peraduan. Best kan? Kalau nak jadi local guide, korang boleh klik sini.

4. Boleh terus book transport secara online

Kalau korang malas nak drive atau tak ada kenderaan, korang boleh terus order transport secara online macam Grab dalam Google Maps.

Feature ni membolehkan korang lihat harga, jarak, dan masa perjalanan dengan pelbagai pilihan transportasi online.

Macam ni, korang boleh banding dan pilih yang paling sesuai dengan bajet dan keperluan korang. Senang je, korang cuma perlu masukkan destinasi korang, pastu klik ‘Direction’, pastu pilih tab paling kanan.

Photo by Afif Ramdhasuma on Unsplash

5. Boleh booking restoran

Kalau korang nak makan kat restoran yang popular atau ramai orang, korang boleh buat reservasi restoran dalam Google Maps.

Feature ni membolehkan korang tempah meja atau letak nama dalam senarai tunggu tanpa perlu call atau pergi ke restoran tu.

Macam ni, korang boleh jimat masa dan tenaga, tak payah la beratur panjang-panjang. Tapi, tak semua restoran ada feature ni, korang kena check dulu kat Google Maps.

6. Boleh tengok sejarah lokasi korang

Kalau korang jenis yang pelupa atau nak ingat balik tempat-tempat yang korang pernah pergi, korang boleh tengok riwayat lokasi korang dalam Google Maps.

Feature ni membolehkan korang lihat semua lokasi yang korang pernah kunjungi pada tarikh tertentu. Macam ni, korang boleh recall balik kenangan korang atau cari balik alamat tempat yang korang suka.

Tapi, korang kena aktifkan feature ‘Location History’ dulu la, kalau tak, tak ada rekod.

Photo by nik radzi on Unsplash

7. Boleh guna Lens dalam Google Maps

Kalau korang nak tahu lebih lanjut tentang tempat-tempat sekitar korang, korang boleh guna Lens dalam Google Maps. Lens ni macam kamera yang boleh bantu korang cari maklumat tentang tempat-tempat yang korang nampak.

Contohnya, kalau korang nak cari ATM, stesen transit, restoran, kedai kopi, atau kedai-kedai lain, korang cuma perlu tekan ikon Lens kat bar carian, pastu angkat telefon korang dan tujukan kat tempat tu.

Macam ni, korang boleh dapat info macam nama, alamat, rating, jam operasi, dan lain-lain.

8. Boleh tengok pemandangan 3D dengan Immersive View

Feature terbaru yang akan datang dalam Google Maps adalah Immersive View. Feature ni membolehkan korang tengok pemandangan 3D dari setiap sudut dengan menggunakan AI dan augmented reality.

Contohnya, kalau korang nak jalan-jalan kat Venice, korang boleh request arahan, pastu tekan Immersive View untuk lihat pemandangan Venice dari awal sampai akhir.

Macam ni, korang boleh rasa macam korang betul-betul kat sana, walaupun tak pernah pergi.

Feature ni baru je dilancarkan di beberapa bandar besar macam Amsterdam, Barcelona, London, Los Angeles, New York, Paris, Tokyo, dan lain-lain. Harap-harap, feature ni akan sampai ke Malaysia juga.

Itulah lapan feature Google Maps yang ramai tak tahu, dan satu feature baru yang akan datang tak lama lagi, iaitu feature AI dalam Google Maps. Yang ni akan lagi mudah kan korang untuk mencari jalan.

Aku harap korang suka dan dapat manfaat daripada artikel ni. 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..