10 game berkaitan software yang mungkin korang minat

12 min read

Game Dev Tycoon

Game ni memang best sangat sangat, sebab tu letak no first. Dalam game ni dia akan buatkan korang rasa macam developer game yang betul-betul.

Korang kena buat game sendiri, pilih genre, platform, engine, dan lain-lain feature. Korang juga kena jaga budget, marketing, dan feedback dari customer korang.

Game ni ajar korang macam mana nak buat pembangunan game, dan pada masa yang sama korang kena hadap cabaran-cabaran yang biasa dihadapi oleh seorang developer.

Korang kena hire pekerja, handle cuti, handle training, handle tugas pada setiap pekerja dan macam macam lagi untuk jadikan satu game yang power untuk user.

Game memang sesuai untuk korang yang minat nak buat game sendiri, atau nak belajar dalam industri game. Boleh download game ni di smartphone atau beli je kat Steam PC.

Kelebihan main di Steam, ada banyak cheat disediakan untuk korang.

Credit to: greenheartgames.com – Graphic macam outdated sikit, tapi sekali main memang boleh buat korang ketagih. Patut try main di iPad atau pun PC.

Startup Company

Game ni pulak bagi korang peluang untuk bina syarikat startup sendiri, dari awal sampai berjaya. Dalam games ni korang kena jadi developer yang berjaya.

Korang boleh buat macam macam, boleh bangunkan facebook, youtube, dan korang juga kena handle serangan dari hacker. Contohnya macam DDos. Memang seronok dan santai main game ni.

Korang juga kena hire pekerja, buat produk, cari user, dan compete dengan syarikat lain. Korang boleh create media sosial korang sendiri macam facebook, myspace dan korang kena marketkan pada user.

Korang juga kena handle isu-isu macam saham, modal, inovasi, dan kualiti product. Bab hosting semua korang kena handle sendiri. Memang real habis.

Pada masa yang sama game ni mengajar korang pasal bisnes, dan cabaran-cabaran yang perlu dihadapi oleh seorang developer. Game ni sesuailah untuk korang yang minat nak jadi boss sendiri, nak handle pekerja sendiri dan nak buat produk sendiri macam facebook.

Banyak benda yang korang akan belajar dari game ni. Ini antara game yang paling seronok selain dari Game Dev Tycoon.

Kalau korang kaki PC, korang kena cuba download game ni dulu dekat Steam.

Credit to: Hovgaard Games – Graphic sangat friendly, boleh uruskan office sendiri, pekerja sendiri. Pekerja semua terdiri dari developer, designer, adminsys, networking, lead programmer, HR dan banyak lagi.

Software Inc.

Game ni macam gabungan antara Game Dev Tycoon dan Startup Company, sebab korang boleh buat game dan software lain juga, dan juga boleh bina syarikat sendiri.

Korang kena design, develop, dan release software macam operating system, antivirus, office suite, dan lain-lain.

Korang juga kena manage pekerja, office, dan user. Game ni pun ajar korang pasal software engineering, dan cabaran-cabaran yang dihadapi oleh syarikat software. So memang sesuai untuk korang yang minat nak buat software sendiri, atau nak belajar pasal industri software.

Korang boleh download game ni di Steam.

Hacknet

Game ni memang unik, sebab korang boleh rasa macam hacker sebenar. Korang kena guna command line, dan hack masuk kedalam sistem-sistem lain.

Korang juga kena elak dari dikesan, dan belajar pasal security, encryption, dan virus. Game ni akan ajar korang pasal hacking, dan cabaran-cabaran yang biasa di hadapi oleh seorang hacker.

Game ni memang sesuai untuk korang yang minat nak jadi hacker, atau nak belajar pasal cyber security. Korang boleh jadikan game ni sebagai pembakar semangat untuk korang terus belajar menjadi seorang ethical hacker.

Korang boleh download game ni di Steam.

Credit to: Team Fractal Alligator

Human Resource Machine

Game ni boleh tahan best sebab korang boleh belajar programming sambil main game. Korang kena guna logic, dan buat code untuk solve puzzle-puzzle yang diberi.

Korang juga kena optimize code korang, dan belajar pasal algorithm, loop, dan function. Game ni boleh ajar korang pasal programming, dan cabaran-cabaran yang biasa di alami oleh programmer.

Game ni sesuai untuk kanak kanak yang minat nak belajar programming, atau nak improve skill programming. Tapi kalau korang pun minat, apa salahnya, boleh je download kat Steam.

TIS-100

Game ni agak challenging, sebab korang kena program komputer retro yang ada bug. Korang kena guna assembly language, dan buat code untuk fix komputer tu, dan buat apa yang dikehendaki.

Korang juga kena faham pasal architecture, memory, dan parallel processing. Game ni boleh ajar korang pasal low-level programming. So pada korang yang suka kepada teknikal, game ni sesuai. Kalau korang suka dengan game yang santai dan friendly, game ni tak sesuai untuk korang.

Game ni hanya sesuai untuk korang yang minat program komputer lama, atau nak belajar pasal assembly language.

Korang boleh download game ni dari Steam.

Shenzhen I/O

Game ni antara yang advanced, sebab korang kena design dan program electronic devices. Korang kena guna schematic, dan buat circuit untuk buat device macam alarm clock, drone, dan lain-lain.

Korang juga kena guna assembly language, dan buat code untuk control device tu. Game ni boleh ajar korang pasal electronic engineering, dan cabaran-cabaran yang selalu engineer kena hadap.

So yang mana minat nak buat electronic device sendiri, atau nak belajar pasal electronic engineering, ini lah gamenya. Game macam ni teknikal sikit, so pastikan korang ada ilmu serba sedikit tentang IT.

Download je game ni dekat Steam.

Concept of old stylish vintage retro gaming poster from 80s 90s.

CodeCombat

Game ni memang fun, sebab korang boleh main game RPG sambil belajar programming. Korang kena guna code, dan control watak korang untuk lawan musuh, kumpul harta, dan selesaikan level.

Korang juga kena belajar pasal syntax, variable, dan condition. Game ni boleh ajar korang pasal programming, dan cabaran-cabaran yang dihadapi oleh game developer.

Game ni sesuai untuk korang yang minat nak main game RPG, atau nak belajar pasal programming. Nak main game ni korang direct je terus dengan website official diorang.

Credit to: Code Combat

Screeps

Game ni antara yang gempak dan advanced, sebab korang boleh main game strategy sambil belajar programming yang real punya. Korang kena guna code, dan control unit-unit korang untuk explore, build, dan fight dalam dunia online. Pergh.

Korang juga kena belajar pasal AI, pathfinding, dan resource management. Game ni advanced dan teknikal. Tak sesuai sangat kalau korang ZERO dalam dunia IT.

Kalau korang rasa boleh go dengan game ni, korang try main.

Codingame

Game ni memang awesome untuk korang yang dah tahu basic pasal programming, sebab korang boleh main game macam-macam genre sambil belajar programming dengan lebih mendalam.

Korang kena guna code, dan solve puzzle, atau compete dengan player lain dalam game macam racing, shooting, dan lain-lain.

Korang juga kena belajar pasal algorithm, data structure, dan optimization.

Game ni boleh ajar korang pasal programming, dan cabaran-cabaran yang dihadapi oleh game developer. Game ni sesuai untuk korang yang minat nak main bermacam macam genre, atau nak belajar pasal programming dengan lebih mendalam.

Credit to: Codingame
Credit to: Codingame

So itu dia 10 games berkaitan software yang mungkin korang minat. Korang kena try no 1 dan 2 tu dulu sebelum main yang lain.

Sebab no 1 – 2 tu memang sesuai untuk sesiapa sahaja, tak kiralah korang ada basic IT atau pun tidak. Senang je nak faham dan pada masa yang sama korang SEDANG BELAJAR.

Kalau rasa boring, baru ambil yang level advanced dan more teknikal. Aku harap korang suka artikel ni, dan teruja nak try semua game-game ni.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial