Google One: Ini yang korang perlu tahu

Google One ni apa? Google One ni adalah service cloud storage yang Google bagi.

Bukan setakat bagi space untuk simpan file file penting dalam akaun Google, tapi ada banyak lagi benefit lain yang best-best.

Dalam artikel ni, aku nak share dengan korang apa yang Google One boleh buat untuk korang, dan berbaloi ke tak untuk korang subscribe. Jom.

Sejarah Google One

Google One ni sebenarnya dah wujud sejak tahun 2018, tapi masa tu cuma untuk US sahaja. Kemudian baru direlease kan ke seluruh dunia, termasuk Malaysia. Google One ni sebenarnya ganti kepada Google Drive, yang dulu korang guna untuk simpan file-file dalam cloud.

Tapi Google One ni lebih banyak feature daripada Google Drive, sebab ada banyak lagi kelebihan yang Google Drive tak ada.

Space yang lagi besar

Salah satu sebab orang subscribe Google One ni sebab nak dapatkan space yang lagi besar.

Korang tahu la, Google cuma bagi 15 GB free je untuk satu akaun Google, dan tu pun kena share dengan Gmail, Google Drive, Google Photos, dan macam-macam lagi. Kalau korang guna banyak space Google, confirm cepat habis space tu.

Dengan Google One, korang boleh dapat space yang lagi besar, dari 100 GB sampai 30 TB, ikut pakej yang korang pilih. Harga pakej start dari RM8.49 sebulan untuk 100 GB, dan boleh naik sampai RM1,349 sebulan untuk 30 TB.

Kalau korang rasa mahal, korang boleh share pakej tu dengan family atau kawan-kawan, sebab Google One boleh support sampai 5 orang dalam satu pakej.

Benefit lain yang best

Bukan setakat space je yang korang dapat dengan Google One, tapi ada lagi benefit lain yang best-best.

Antara benefit yang Google One bagi kat korang ialah:

  • Google Store rewards: Korang boleh dapat cashback bila beli barang-barang kat Google Store, macam phone, speaker, atau Chromecast. Cashback tu boleh guna untuk beli lagi barang atau langgan Google One.
  • Google Play credits: Korang boleh dapat kredit untuk beli apps, games, movies, atau books kat Google Play. Kredit tu akan masuk dalam akaun Google Play korang secara automatik bila korang langgan Google One.
  • Google Photos editing features: Korang boleh guna features yang moden untuk edit gambar korang kat Google Photos, macam blur background, color pop, atau portrait light. Features ni biasanya untuk phone yang ada dalam Google Pixel camera je, tapi dengan Google One, korang boleh guna dengan phone apa pun.
  • Google experts support: Kalau korang ada masalah atau soalan pasal Google One atau perkhidmatan Google yang lain, korang boleh chat atau call dengan Google experts yang akan tolong korang selesaikan. Google experts ni bukan robot, tapi manusia betul yang tahu pasal Google.
  • Hotel discounts: Korang suka travel? Kalau korang langgan Google One, korang boleh dapat diskaun untuk hotel yang korang cari kat Google Travel. Diskaun tu boleh jimatkan korang sehingga 40% untuk setiap booking.

Selamat ke data korang dalam Google One?

Mesti korang risau kan, data korang dalam Google One ni selamat ke tak? Google boleh tengok ke data korang? Ada kes hack tak sebelum ni?

Jangan risau, Google One ni memang selamat dan secure. Google tak akan tengok atau share data korang dengan sesiapa pun, melainkan korang sendiri yang bagi kebenaran. Google juga guna encryption yang kuat untuk protect data korang dari hacker.

Korang boleh baca lebih lanjut pasal privacy dan security Google One kat sini: https://one.google.com/privacy

Berbaloi ke tak?

So, berbaloi ke tak untuk korang langgan Google One ni? Jawapannya bergantung pada keperluan dan bajet korang.

Kalau korang rasa 15 GB free tu cukup untuk korang, tak payah la langgan. Tapi kalau korang nak space yang lagi besar, dan nak enjoy benefit lain yang Google One bagi, boleh la cuba langgan.

Lagipun, korang boleh cancel bila-bila masa kalau korang tak suka. Aku harap artikel ni dapat bagi korang gambaran pasal Google One, dan bantu korang buat keputusan yang bijak.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..