GXBank selamat ke? - Ini yang korang nak kena tahu!

GX Bank ni adalah bank digital pertama yang mendapat kelulusan dari Bank Negara Malaysia (BNM) dan Kementerian Kewangan untuk mula beroperasi di Malaysia.

Bank ni dibangunkan oleh Grab Holdings Limited dan Singapore Telecommunications Limited (Singtel), dengan kerjasama beberapa pelabur Malaysia lain, termasuk Kuok Group.

Bank ni menawarkan pelbagai kemudahan untuk pelanggan, seperti faedah harian 3% untuk simpanan, cashback 1% untuk kad debit, dan banyak lagi. Jom aku terangkan lebih lanjut pasal bank ni.

Siapa yang pantau GX Bank?

Walaupun bank ni digital je, tapi dia tetap kena ikut peraturan dan undang-undang yang sama macam bank biasa. Bank ni dibawah pengawasan Bank Negara Malaysia (BNM) dan juga Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM).

Jadi, jangan risau, duit korang selamat kat sini. Kalau ada apa-apa masalah, korang boleh hubungi customer services bank ni 24/7 melalui live chat.

Bila bank ni start beroperasi?

Bank ni baru je start beroperasi pada bulan November 2023. Tapi, sekarang ni dia masih dalam fasa permulaan, maksudnya bank ni masih baru, dan masih tak banyak feature yang korang boleh harapkan dari bank ni.

Kalau korang nak cuba, korang boleh download app GXBank ni kat Apple App Store atau Google Play Store, pastu sign up. Lepas tu verify korang punya identity. Simple je. Tak sampai 5 minit, akaun korang dah berjaya dibuka.

Bagi yang blacklist atau tak ada bank yang sedia ada, biasanya kena reject.

Macam mana cara register?

Cara register bank ni senang je. Korang cuma perlu ada MyKad je. Lepas tu, ikut je arahan yang diberi dalam app.

Korang kena ambil gambar MyKad korang, pastu ambil selfie untuk pengesahan identiti. Lepas tu, korang boleh setting semua, dan setkan PIN untuk akaun korang. Simple.

Tak sampai 5 minit, akaun korang dah ready, korang dah boleh guna bank ni macam biasa. Korang boleh order terus kad debit, diorang akan hantar kepada korang secara percuma. (Melalui delivery)

Apa yang best pasal bank ni?

Bank ni ada banyak benda yang best, antaranya:

  • Faedah harian 3% untuk simpanan. Tak kira berapa banyak duit korang simpan, korang akan dapat faedah setiap hari. Tak ada had, tak ada tempoh terikat, tak ada yuran.
  • Cashback 1% untuk kad debit. Bila korang belanja guna kad debit bank ni, korang akan dapat cashback 1% untuk semua transaksi. Tak ada had, tak ada markup untuk transaksi luar negara, tak ada yuran.
  • GrabUnlimited percuma. Bila korang link akaun bank ni dengan Grab, korang akan dapat langganan GrabUnlimited percuma sehingga 6 bulan. GrabUnlimited ni membolehkan korang dapat diskaun untuk perkhidmatan Grab, macam GrabCar, GrabFood, GrabMart, dan lain-lain.
  • GrabRewards 1.5x. Bila korang belanja kat Grab dan Jaya Grocer guna kad debit bank ni, korang akan dapat mata GrabRewards 1.5 kali ganda. Mata ni boleh korang tukar dengan pelbagai ganjaran, macam voucher, produk, dan lain-lain.

GX Bank ni sesuai untuk sesiapa?

Bank ni sesuai untuk sesiapa je yang nak simpan dan belanja duit dengan mudah dan selamat.

Bank ni tak ada cawangan fizikal, jadi korang tak perlu susah payah pergi bank. Korang boleh buat semua urusan bank melalui app je.

Bank ni juga sesuai untuk orang yang suka guna Grab, sebab ada banyak manfaat yang korang boleh dapat. Bank ni juga sesuai untuk orang yang nak jimat duit, sebab ada faedah dan cashback yang tinggi.

Macam mana nak deposit & cash out?

Nak deposit setakat ni hanya melalui bank ke bank sahaja. Maksudnya sama ada orang lain transfer ke korang, atau korang sendiri transfer dari bank yang sedia ada kepada akaun GXBank korang. Simple.

Korang boleh buat pengeluaran duit di mana mana ATM atau MEPS. Sama macam bank yang lain.

Kesimpulan

Bank ni menawarkan pelbagai kemudahan untuk pelanggan, seperti faedah harian 3% untuk simpanan, cashback 1% untuk kad debit, GrabUnlimited percuma, dan GrabRewards 1.5x.

Bank ni dipantau oleh BNM dan PIDM, jadi korang boleh yakin dengan keselamatan duit korang. Bank ni juga mudah untuk register, korang cuma perlu ada MyKad je.

Kalau korang nak cuba bank ni, korang boleh download app bank ni dan sign up. Bank ni sesuai untuk sesiapa je yang nak simpan dan belanja duit dengan mudah dan selamat.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..