Jenis pelaburan dalam Malaysia - Korang patut tahu

Untuk korang yang belum tahu, ASB ni sebenarnya adalah pelaburan unit trust yang dikelola oleh PNB (Permodalan Nasional Berhad). Kelebihan ASB? Korang boleh mulakan dengan modal yang kecil dan dapat pulangan yang lumayan!

2. Saham di Bursa Malaysia

Nak feel macam big player dalam dunia kewangan? Korang boleh pertimbangkan untuk melabur dalam saham di Bursa Malaysia. Tapi, ingat ye, pelaburan saham memerlukan pengetahuan yang mendalam dan risiko yang tinggi. So, korang kena pastikan korang dah study betul-betul sebelum melabur.

3. Hartanah (Pelaburan Rumah & Tanah)

Siapa kat sini yang minat dengan pelaburan hartanah? Yelah, dengan harga rumah yang semakin meningkat, pelaburan dalam hartanah memang nampak menarik. Tapi, korang mesti faham pasal location, market value, dan juga cash flow sebelum korang dive in dalam dunia hartanah.

4. Emas

Emas memang salah satu pelaburan yang stabil dan selalu menjadi pilihan ramai. Kelebihannya? Harganya yang jarang jatuh dan senang untuk dijual balik. Kalau korang rasa nak melabur dalam bentuk yang lebih fizikal, emas mungkin pilihan yang bagus untuk korang.

5. P2P Lending

Ini adalah satu trend baru dalam dunia pelaburan. P2P Lending membolehkan korang melabur duit korang kepada individu atau perniagaan yang memerlukan pinjaman. Dengan cara ni, korang boleh dapat pulangan yang menarik

6. Forex & Cryptocurrency

Wah, ni untuk korang yang suka cabaran dan sedia mengambil risiko yang tinggi. Forex dan cryptocurrency memang popular sekarang ni, tapi korang kena pastikan korang dah betul-betul faham dan bersedia dengan volatility yang ada.

Kesimpulannya...

Pelaburan memang satu cara yang bagus untuk korang meningkatkan kekayaan korang. Tapi ingat, setiap pelaburan ada risikonya. Jadi, korang kena pastikan korang buat research yang cukup dan mendapatkan nasihat dari pakar sebelum melabur. Selamat melabur, korang!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..