Kesan CTOS pada diri korang: Ramai tak tahu ni

Loan bank

Bila korang nak buat pinjaman bank, contohnya untuk beli rumah atau kereta, bank akan semak rekod kredit korang melalui CTOS. 

Kalau rekod cun, proses loan tu akan jadi lebih mudah. Tapi kalau rekod tak berapa nak elok, memang susah sikit la nak luluskan pinjaman tu.

Personal loan dari agensi lain

Tak semestinya bank je yang check CTOS, tau. Agensi pinjaman lain pun akan tengok. Jadi, kalau korang ada rekod buruk, chances untuk dapat personal loan pun akan jadi slim.

Kesan CTOS pada diri

Servis dari syarikat telekomunikasi

Syarikat macam Astro, Maxis, dan lain-lain pun akan tengok CTOS sebelum approve servis. Kalau korang ada rekod buruk, mereka boleh je tolak permohonan korang. Jadi, jangan main-main dengan bil bulan-bulan, bayar on time.

Pindah rumah

Sekarang ni, teknologi dah maju. Owner rumah pun boleh check CTOS korang hanya dengan IC. Kalau rekod korang tak berapa nak cantik, memang ada risiko untuk permohonan sewa rumah korang ditolak.

Lebih parah lagi…

Tak cukup dengan itu, ada juga kes di mana korang mungkin akan menghadapi masalah dalam hal-hal lain yang memerlukan semakan kredit. 

Contohnya, ada syarikat yang semak CTOS sebelum offer kerja. Jadi, rekod buruk dalam CTOS boleh jejeaskan peluang pekerjaan korang.

Apa yang korang boleh buat?

  1. Monitor rekod kredit: Selalu check rekod kredit korang. Ada banyak cara untuk buat ni, termasuk guna app CTOS.
  2. Bayar hutang on time: Jangan lewat bayar bil atau hutang. Ini akan mempengaruhi rekod kredit korang.
  3. Jaga identiti: Pastikan korang tak jadi mangsa penipuan identiti yang boleh merosakkan rekod kredit.

Kesimpulan

CTOS ni bukan sahaja penting bila korang nak buat loan atau subscribe servis, tapi ia juga mempengaruhi banyak aspek lain dalam kehidupan korang. 

Jadi, jaga baik-baik rekod kredit korang untuk elakkan masalah di masa depan.

So, korang rasa macam mana? Dah ready ke untuk jaga rekod kredit korang? 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..