Macam mana nak tahu apps tu selamat digunakan?

Pertama sekali, korang kena tengok apps tu dari mana. Kalau apps tu dari Google Play Store atau App Store, maka selamat digunakan.

Kenapa? Sebab apps yang ada kat situ dah melalui proses review yang ketat. 

Diorang dah check semuanya, dari segi kualiti, fungsi, keselamatan dan privasi. Jadi, korang boleh download dengan yakin.

Tapi, kalau apps tu dari sumber lain, macam website atau link yang tak dikenali, korang kena berhati-hati sikit. Sebab apps tu mungkin ada virus, malware atau spyware yang boleh rosakkan phone korang atau curi data korang. 

Jangan sesekali install apps yang tak sah atau tak berlesen. Kalau tak sure, jangan.

apps tu selamat

2. Baca review dan rating

Kedua, korang boleh baca review dan rating yang diberi oleh user lain. Review ni boleh bagi korang idea tentang apps tu macam mana. 

Kalau banyak feedback positif dan rating tinggi, maknanya apps tu bagus dan dipercayai. 

Kalau banyak feedback negatif dan rating rendah, maknanya apps tu ada masalah atau kurang memuaskan.

Tapi, jangan terlalu percaya dengan review dan rating ni. Sebab ada juga yang boleh dibeli atau dipalsukan oleh pembuat apps untuk menarik perhatian korang. Jadi, korang kena bijak sikit bila baca review ni. Cuba cari yang tulis dengan jujur dan ikhlas.

3. Perhatikan permission yang diminta

Ketiga, korang kena perhatikan permission yang diminta oleh apps tu bila nak install atau guna. 

Permission ni macam apa yang apps tu boleh akses atau buat kat phone korang. Contohnya, camera, microphone, location, contacts dan sebagainya.

Kalau permission yang diminta tu masuk akal dan berkaitan dengan fungsi apps tu, korang boleh terima. Contohnya, kalau apps tu untuk ambil gambar atau video call, memang logik la dia nak akses camera dan microphone kan?

Tapi, kalau permission yang diminta tu pelik-pelik atau tak berkaitan dengan fungsi apps tu, korang kena tolak.

 Contohnya, kalau apps tu untuk main game je, tapi dia nak akses location dan contacts korang, apa motif dia? Mungkin dia nak track atau spam korang tanpa korang sedar.

Apps tu selamat ke tak?

4. Update apps secara berkala

Keempat, korang kena update apps secara berkala bila ada versi baru keluar. 

Update ni penting sebab ia boleh memperbaiki bug atau masalah yang ada dalam apps tu. Selain itu, boleh tingkatkan prestasi dan security apps tu.

Kalau korang tak update apps tu lama-lama, boleh jadi lembab atau lag. Lagi teruk, boleh jadi lubang untuk hacker masuk dan serang phone korang.

Jadi, jangan malas update apps ye!

5. Hapuskan apps yang tak digunakan

Kelima dan terakhir, korang kena buang apps yang tak digunakan lagi atau jarang buka. 

Apps ni bukan saja menyemak phone korang tapi juga membazir ruang simpanan dan bateri. Lagipun, kalau korang tak guna lagi apps tu, apa gunanya simpan?

Kalau korang buang apps yang tak digunakan ni, boleh menjimatkan ruang simpanan dan bateri phone korang. Selain itu, boleh mengurangkan risiko phone korang kena cyber attack. 

Itu dia tips dari aku tentang macam mana nak tahu apps tu selamat digunakan. 

Semoga bermanfaat untuk korang semua! 

Apps tu selamat ke digunakan? Risau

Kesimpulan

Dalam dunia digital yang semakin maju dan canggih, kita kena bijak dan berhati-hati bila nak guna apps. 

Jangan mudah terpedaya atau tertipu dengan apps yang tak selamat atau tak berkualiti.

Ikut tips yang aku share kat atas ni untuk pastikan apps tu selamat digunakan. Ingat, phone kita ni macam hidup kita jugak.

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial